Bankacılık Aylık Görünüm Analizi (Gedik Yatırım)

Sektörün net karı aylık bazda %35,4 düşüş göstermiştir (yıllık: -%28). Aylık net kâr; daha düşük temettü geliri, yüksek vergi giderleri ve biraz daha yüksek işletme maliyetleri nedeniyle temmuz ayında zayıf gelmiştir. Bunun yanı sıra, ücret gelirleri sabit kalırken, net faiz marjı aylık bazda yatay seyretmiştir. Çekirdek makasta ise bazı iyileşme belirtileri görülmektedir. Ayrıca, ikinci çeyrekte bankacılık kazancını baskılayan ve önemli bir kalem olan alım satım zararları da (400 milyon TL) gevşemeye başlamıştır ve bu durum üçüncü çeyrek görünümü için iyi (ve beklenen) bir işarettir. Hatırlanacağı üzere Merkez Bankası temmuz ayı sonunda faizleri düşürmüştür, fakat bu sonuçlar sistemin düşük fonlama maliyetlerinin etkisini içermemektedir. Bilanço tarafında, kredi büyümesi zayıflayarak 75 baz puanlık bir düşüş göstermektedir (kura endekslendirdiğimiz döviz kredileri) ve bunun nedeni YP kredilerdeki %1,98'lük düşüş olmuştur. Diğer yandan TL krediler aylık bazda 28 baz puan yükseliş kaydetmiştir. Takipteki alacaklar aylık bazda 21,7 baz puan artış ile (yıllık: +153 baz puan) %4,6’ya yükselirken, risk maliyetinde 30 baz puan (yıllık: +89 baz puan) düşüş kaydedilmiştir. Sektörün öz sermaye kârlılığı aylık bazda 510 baz puan (yıllık:-516 baz puan) düşüş ile %8,9 seviyelerinde kalmıştır. Bu doğrultuda önümüzdeki aylarda öz sermaye kârlılığının düşük çift hanelere genişleyeceğini düşünmekteyiz.
Kamu bankaları: marjlar baskı altında kalmaya devam etmiştir. Kamu bankalarının net kârı, aylık bazda %78 (yıllık: -%20) düşüş göstermiştir. Kamu segmentinin kârı haziran ayındaki temettü gelirlerinin normalleşmesinin yanında, düşük net faiz marjı ve daha yüksek işletme maliyetleri ile baskı altında kalmıştır. Aktif kalitesi tarafında, takipteki alacaklar aylık bazda 7,5 baz puan yükselmiştir (yıllık: + 66 baz puan). Kredi büyümesi aylık bazda 50bps daralmıştır. Kamu tarafındaki TL krediler aylık bazda %1,5 büyürken, YP krediler %2 kadar daralmıştır. Bu segmentin öz sermaye kârlılığı ise %3,8 seviyesindedir.
Özel bankalar: beklentilere paralel. Özel bankaların net kârı aylık bazda %9,8 (yıllık: -%40) gerilemiştir. Öte yandan, vergi öncesi kârı bir önceki aya göre %3,6 artış göstermiş olup, düşük kârın ana nedeni halka açık iki bankanın vergi düzenlemesi olmuştur. Özel bankaların çekirdek makasları ve net faiz marjları aylık bazda genişleme kaydetmiş olup, ücret gelirlerindeki büyüme (aylık: +%3) devam etmiştir ve işletme maliyetleri biraz daha yüksek bir artış göstermiştir (aylık: +%6,5). Provizyonlardaki aylık bazdaki %18 büyüme dikkat çekicidir. Bu segmentteki TL ve YP cinsinden kredi büyümesi yatay olup devlet bankalarına kıyasla kredi büyüme trendi daha kademeli ilerlemektedir. Takipteki krediler oranı ise aylık bazda 30 baz puan artışla %5,5’e yükselirken, özvarlık kârlılığı %10,2 seviyesine gelmiştir.
Sonuç: Genel anlamda, aylık performans özel bankalar için beklediğimiz trende paralel bir şekilde gerçekleşirken, makro normalleşmeyi desteklemede önemli bir rol oynayan kamu bankalarının kârları baskı altında kalmaya devam etmiştir. Yukarıda da bahsettiğimiz gibi temmuz rakamları, çekirdek makaslarında iyileşme beklediğimiz sektörün düşük fonlama maliyetlerinin etkisini henüz göstermemektedir. Sonuç olarak, bankalar 2019 tahminlerimize göre 0.56 PD/DD'de işlem görmekte olup, TÜFE’ye göre, faiz oranları aşağı yönlü hareket etmeye ve sektöre olumlu katalist olmayı devam etmektedir. Bu anlamda, sektör hisseleri için olumlu beklentilerimizi sürdürürken, sektör çerçevesinde Akbank, Garanti ve Yapı Kredi en beğendiğimiz bankalar olarak yer almaktadır.


 Gedik Yatırım Menkul Değerler A.Ş.
 www.gedik.com

                                     ***
                               Yasal Uyarı
 
 Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir.Yatırım danışmanlığı hizmeti ; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır.Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır.Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabılır.Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.



Diğer Haberler
FAO'NUN DÜNYA TAHIL ÜRETİM TAHMİNİ 2 MİLYAR 708,5 MİLYON TON (ÖNCEKİ TAHMİN: 2 MİLYAR 685,4 MİLYON TON)
FAO'NUN DÜNYA TAHIL STOK TAHMİNİ 847,4 MİLYON TON (ÖNCEKİ TAHMİN: 828,1 MİLYON TON)
FAO'NUN DÜNYA PİRİNÇ STOK TAHMİNİ 178.5 MİLYON TON (ÖNCEKİ TAHMİN: 178.6 MİLYON TON)
FAO'NUN DÜNYA PİRİNÇ ÜRETİM TAHMİNİ 517.3 MİLYON TON (ÖNCEKİ TAHMİN: 516.3 MİLYON TON)
FAO'NUN DÜNYA BUĞDAY ÜRETİM TAHMİNİ 766,9 MİLYON TON (ÖNCEKİ TAHMİN: 770,8 MİLYON TON)
FAO'NUN DÜNYA BUĞDAY STOK TAHMİNİ 273.6 MİLYON TON (ÖNCEKİ TAHMİN: 278,5 MİLYON TON)
TCMB, 12.09.2019 vadeli 10.00 milyar TL tutarlı repo ihalesi açtı
FAO GLOBAL ŞEKER FİYATLARI ENDEKSİ AĞUSTOS AYINDA: 178.4 (TEMMUZ: 182.2)
FAO GLOBAL GIDA FİYAT ENDEKSİ AĞUSTOS AYINDA: 169.8 (TEMMUZ: 170.9)
FAO GLOBAL SÜT ÜRÜNLERİ FİYATLARI ENDEKSİ AĞUSTOS AYINDA: 194.5 (TEMMUZ: 193.5)
FAO GLOBAL TAHIL FİYATLARI ENDEKSİ AĞUSTOS AYINDA: 157.6 (TEMMUZ: 168.6)
FAO GLOBAL ET FİYATLARI ENDEKSİ AĞUSTOS AYINDA: 179.8 (TEMMUZ: 176.2)
FAO GLOBAL BİTKİSEL YAĞ FİYATLARI ENDEKSİ AĞUSTOS AYINDA:133.9 (TEMMUZ: 126.5)
Facebookta Paylaş