Bankacılık Aylık Görünüm (Gedik Yatırım)

Haziran manşet rakamları yatay kaldı. Bankacılık sektörü net karı mayıs ayında aylık %1,5 (Önceki: +%1,8 aylık) ve yıllık %21,5 artış gösterdi. Sonuçların detayları, geniş tabana yayılan ve zirve yapan net faiz marjlarının, yüksek karşılıklarla dengeleneceği yönündeki ikinci çeyrek değişim beklentilerimiz ile uyumludur. Net faiz marjları 2018 Şubat'tan beri artış göstermekte idi. Haziranda net faiz gelirleri %3,4 daralırken, net faiz marjı 28 baz puan düşmüştür. Bankalar, daha yüksek maliyet beklentisiyle borç verme oranlarını yeterince önceden yükseltmeleri sayesinde, son üç aylık dönemde daha geniş çekirdek makastan faydalanmaktadır. Mevduat maliyetlerinde hâlihazırda gözlenen artış eğilimi 3. çeyrekte hızlanacaktır. Diğer taraftan, Nisan ayında %33 artan karşılıklar haziran ayında %1,7 daralmıştır. Karşılıkların önümüzdeki dönemde bu yüksek bazda devam etmesini, trend olasılığının yukarı yönde olduğunu düşünmekteyiz. Diğer operasyonel verilere baktığımızda, maliyetler aylık %9,5 düşüş gösterirken (+%12 aylık mayıs) komisyon gelirleri %9 ile güçlü artış (+%7 nisan) göstermiştir. Mayıs ayı raporumuzda, yükselen maliyet oranlarının endişe verici olmadığını, bazı ayarlamalarla haziranda normalleşeceğini belirtmiştik. Takibe dönüşen kredi oranı aylık 20 puan artarak yılın ilk anlamlı yükselişini gösterdi. Bankaların beklentilerine dayanarak, para piyasalarındaki oynaklık ve yavaşlayan büyümenin kredi kalitesinde artışa neden olması nedeniyle önümüzdeki 2 - 3 ayda takibe dönüşen kredi oranında 100 puan artış öngörüyoruz. Aylık özvarlık karlılığı büyümesi %15,6 ile yatay kalırken, sermaye yeterlilik rasyosu haziranda aylık 32 puan artışla %16,3 olarak gerçekleşmiştir.
Kamu bankaları: daha düşük karşılık giderine rağmen daha düşük faaliyet kârı - net kar, daha düşük ticari zararla, aylık %11 artış (-%2,3 yıllık) gösterdi. Çekirdek makas Mayısta 50 baz puan daralırken, Mayıs ayında 2 kat artan kambiyo zararlarının Haziranda azalması net kara destek olmuştur. Ek olarak, mayyıs ayında iki kattan fazla artan karşılık giderlerindeki ciddi düşüş için anlamlı bir temel gerekçe göremiyoruz. Takibe dönüşen kredi oranı aylık 10 puan büyümüştür. Özvarlık karlılığı %15,6 ile yatay kalmıştır. Diğer taraftan maliyet gider rasyosu aylık 500 puandan fazla artışla %41,9'a yükselmiştir. Mayıs ayındaki tatmin edici takipteki kredi tahsilatı performansı haziran ayında görülmemiştir. Diğer taraftan, mayısta gözle görülür şekilde 349 baz puan artan kredi mevduat oranı haziranda yatay kalmıştır.
Özel bankalar: düşük maliyetler nedeniyle yatay kalan operasyonel karlılık, büyüyen takibe dönüşen kredi oranı ve yüksek karşılıklar: Net faiz marjındaki (+41 baz puan nisan ayında) ayarlamalarla çekirdek makas aylık 30 baz puan (+48 baz puan mayıs ayında) daralmıştır. Karşılık oranları 550 puan düşüşle %72,5'a gerilerken, karşılık giderleri aylık %34 artış (+%2 mayıs ve %114 düşüş nisan) göstermiştir. Maliyet gider rasyosu oldukça yüksek bir şekilde 670 puan düşerken (+87 puan mayıs ayında), bunun bir trend olmadığını ve önümüzdeki aylarda normalleşeceğini düşünüyoruz. Takibe dönüşen kredi rasyosu 30 baz puan artmıştır. Kredi mevduat oranı, borçlanmalarda hafif daralma ile yatay kalmıştır.
Sonuç: Haziran rakamlarının piyasalar açısından sürpriz niteliğinde olmadığını düşünüyoruz. Net karlar paralel gelirken, her iki segment için de finansalların kalitesinde bozulma yaşanmaktadır. Faiz oranlarındaki volatilite ve yılın ikinci yarısında daha yavaş kredi büyümesi ve enflasyona endeksli bonolarla dengelenmesine rağmen yüksek mevduat maliyetleri, düşük takibe dönüşen kredi tahsilatı ve yüksek takibe dönüşen kredi oranlarının fiyatların içerisinde olduğunu düşünüyoruz. Bankacılık sektöründeki kırılmanın, sürdürülebilir özvarlık karlılığı gelişimindeki kabiliyetlerine bağlı olduğunu, bunun da, varlık kalitesindeki bozulmayı engelleyecek ve faiz oranlarında öngörülürlüğü ortaya çıkaracak bir hükümet politikasının duyurulmasına (en geç ağustosta) bağlı olduğunu düşünüyoruzz. Bu kalemlerde daha fazla bozulmanın bankacılık hisselerinde baskıya neden olmasına, pozitif yöndeki sonuçların, ortalama PD/DD 0,52 ile ise işlem gören bankacılık hisselerinde toparlanma sağlamasını bekleriz


 Gedik Yatırım Menkul Değerler A.Ş.
 www.gedik.com

                                     ***
                               Yasal Uyarı
 
 Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir.Yatırım danışmanlığı hizmeti ; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır.Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır.Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabılır.Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.



Facebookta Paylaş