Bankacılık Aylık Görünüm(Gedik Yatırım)

Ocak 2020: Azalan provizyon giderleri ile seneye hızlı başlangıç
Bankacılık sektörünün Ocak 2020 net karı aylık bazda %233 arttı (yıllık %147). Güçlü kar artışının ana nedenlerini (1) çekirdek makastaki gelişimin devam etmesi, (2) aylık bazda %2'nin üzerinde artan TL kredi büyümesi ve özellikle (3) provizyon giderlerindeki azalış (normalleşme) olarak gözlemlemekteyiz. Hatırlanacağı gibi BDDK'nın tavsiyesi ile bankalar 2Y2019'da kredi portföylerindeki sorunlu kredileri yeniden sınıflandırıp, takipteki kredi rasyolarını arttırmış, bu strateji provizyon giderlerinde artışa yol açmıştı. Diğer ana kalemlerdeki gelişmeler net faiz gelirinde aylık +%3,4 (yıllık +%76), komisyon gelirinde aylık-%8,9 (yıllık +%16,7), faaliyet giderleri aylık-%26 (yıllık +%17,8) olarak gerçekleşmiştir. TL kredilerdeki momentum devam etmekte ve aylık +%2,2 (yıllık +%16,5) devam ederken, döviz kredileri zayıf kalmaya devam etmekte ve aylık 82bp (yıllık-%5,4) daralmıştır. Takipteki kredi oranı aylık bazda değişim göstermemiştir (%5,4, yıllık +132bp). Sektörün sermaye karlılığı ise Aralık 2019 seviyesi olan %6,6'dan %19,1'e yükselmiştir.
Kamu Bankaları: Segmentin net karı aylık %208 (yıllık %295) artmıştır. Öte yandan bilançoların yeniden fiyatlandıkları dönemde çekirdek makasın artmaması dikkat çekicidir. Net faiz gelirine baktığımızda güçlü TL kredi büyümesi sayesinde aylık %2,8%’lik (yıllık %27,4%) bir artış gözlemlemekteyiz. Segmentin komisyon geliri aylık %5,8 daralış (yıllık +%26,8%) ile makul seviyede gerçekleşmiştir. Aktif kalitesi ise takipteki alacak rasyosunun aylık bazda stabil kalmasıyla makul olarak gerçekleşmiştir (yıllık artış 91bp). Kamu bankalarının sermaye karlılıkları ise Aralık 2019 7,2'den %21,5 seviyesine yükselmiştir.
Özel Bankalar: Segmentin net karı aylık %215 (yıllık %118) artmıştır. Öte yandan, kamu bankalarının aksine, segmentin çekirdek makasının aylık bazda 89bp genişlediğini gözlemlemekteyiz (yıllık 586bp). TL kredi büyümesi ise %1,2 olarak gerçekleşmiş (yıllık %10,7%), sonuç olarak net faiz geliri aylık bazda %2,8% (yıllık %53) artmıştır. Segmentin komisyon gelirleri aylık bazda %11,9 (yıllık +%15,1) azalarak makul düzeyde gerçekleşmiştir. Aktif kalitesi takipteki alacak oranının aylık bazda stabil kalmasıyla makul gerçekleşmiştir (yıllık +198bps). Özel bankaların sermaye karlılıkları Aralık 2019'daki %4,7 seviyesinden %17’ye yükselmiştir.
Sonuç: Güçlü sonuçları genel olarak olumlu değerlendirmekle birlikte, çekirdek makaslarını genişletmeye devam eden özel sektör bankalarını öne çıkartmak isteriz. Buna ek olarak aktif kalitelerinin yılın geri kalanı için olumlu sinyaller vermesi de yatırımcıların dikkatini çekmek istediğimiz ve piyasanın fiyatlamadığı diğer bir husus olarak gözümüze çarpmaktadır. Öte yandan, yılbaşından bugüne kadar XBANK endeksi %10'un üzerinde değer kaybetmiş ve 2020 beklentilerine göre ucuz denilebilecek 0.48 PD/DD (2020B) seviyelere gerilemiştir. Sektördeki en beğendiğimiz bankayı Akbank olarak sürdürmekte, ancak Garanti ve Yapı Kredi'nin de model portföyümüzde yer aldığını belirtmek isteriz.


 Gedik Yatırım Menkul Değerler A.Ş.
 www.gedik.com

                                     ***
                               Yasal Uyarı
 
 Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir.Yatırım danışmanlığı hizmeti ; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır.Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır.Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabılır.Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.



Diğer Haberler
ŞUBAT AYINDA GTS KAPSAMINDA DIŞ TİCARET AÇIĞI 2 MİLYAR 996 MİLYON DOLAR- BAKANLIK
OCAK-ŞUBAT DÖNEMİNDE GTS KAPSAMINDA DIŞ TİCARET AÇIĞI 7 MİLYAR 444 MİLYON DOLAR- BAKANLIK
İSPANYA'DA İŞSİZLİK ŞUBAT'TA AYLIK %0.24 AZALDI -ÇALIŞMA BAKANLIĞI
ŞUBAT AYINDA GTS KAPSAMINDA ŞUBAT AYINDA İHRACAT BİR ÖNCEKİ YILIN AYNI AYINA GÖRE % 2,31 ; İTHALAT İSE % 9,93 ORANINDA ARTMIŞTIR- BAKANLIK
ÖTS KAPSAMINDA ŞUBAT AYINDA İHRACAT BİR ÖNCEKİ YILIN AYNI AYINA GÖRE % 2,64; İTHALAT İSE % 8,33 ORANINDA ARTMIŞTIR - BAKANLIK
ŞUBAT AYINDA GTS KAPSAMINDA İHRACATIN İTHALATI KARŞILAMA ORANI % 83 OLMUŞTUR.- BAKANLIK
ŞUBAT AYINDA ÖTS KAPSAMINDA İHRACAT, %2,64 ORANINDA ARTARAK 13 MİLYAR 929 MİLYON DOLAR, - BAKANLIK
ŞUBAT AYINDA ÖTS KAPSAMINDA İTHALAT, %8,33 ORANINDA ARTARAK 17 MİLYAR 38 MİLYON DOLAR, - BAKANLIK
Facebookta Paylaş