Beklenenden düşük, son 24 yılın en yüksek enflasyonu… (İş Yatırım)

Mayıs ayı enflasyonu aylık %3,0 ile piyasanın (%4,0) ve İş Yatırım’ın (%5,0) tahminlerinin çok altında geldi. Buna rağmen düşük baz nedeniyle yıllık enflasyon %73,5 ile yeni bir yıl içi zirve yaparak 1998 Ekim ayından bu yana gördüğü en yüksek seviyesine ulaştı. Enerji ve gıdayı hariç tutan çekirdek C enflasyonu aylık %3,4, yıllık %56,0 ile genele yaygın ve yükselen enflasyon trendini teyit ediyor.

Harcama sepetinin yarısından fazlasını oluşturan gıda (%1,6), konut (%2,3) ve ulaştırma (%3,4) fiyat artışlarındaki yavaşlama enflasyonun beklentilerden düşük çıkmasının ardındaki temel gerekçe. Alkollü içecekler ve tütün (%6,5), eğlence (%6,2), lokanta ve oteller (%5,5) ortalamanın çok üzerinde fiyat artışlarıyla dikkat çekiyor.


Kaynak: TÜİK
Madde sepeti ve ortalama madde fiyatları ile ilgili verilerin yayınlanması durdurulduğu için konuyla ilgili alt detayları içeren sağlıklı bir değerlendirme yapamıyoruz. TÜİK 409 madde fiyatını içeren seriyi paylaşmayı sonlandıran TÜİK daha az detay içeren 143 yeni alt endeks paylaşmaya başlıyor.

Çekirdek enflasyon verileri manşet enflasyon kadar olmasa da yavaşlayan bir enflasyon görünümü çiziyor. Mevsimsellikten arındırdığımız serilere göre B endeksi aylık %3,7 (Nisan %5,3, Mart: %4,3,), C endeksi aylık %3,3 ile (Nisan %4,2, Mart: %4,4) aylık bazda hatırı sayılır gerileme gösteriyor. B endeksi enerji, tütün ve işlenmemiş gıda fiyatlarını, C endeksi ise enerji, tütün ve tüm gıda fiyatlarını hariç tutuyor.

Özel kapsamlı TÜFE göstergeleri alt detayları da enflasyondaki aylık gerilemenin genele yaygın olduğunu teyit ediyor. Mevsimsellikten arındırdığımız verilere göre altın hariç dayanıklı mal fiyatları aylık %2,3 (Nisan: %5,1, Mart: %5,2), enerji ve gıda dışı mal fiyatları aylık %3,3 (Nisan: %3,8, Mart: %4,6) artıyor. Beklentilerin ve fiyatlama alışkanlıklarının bozulmasıyla hizmet fiyatları aylık %3,7 artarak (Nisan: %4,8, Mart %4,2, Şubat %3,7) enflasyondaki yavaşlamaya katılmıyor.

Mayıs ayında enflasyonda görülen yavaşlamanın kalıcı olacağına şüphe ile bakıyoruz. Aylık %8,8, yıllık %132 artış ile 1995 Mart ayından beri gördüğü en yüksek seviyede olan üretici fiyatları tüketici enflasyonu üzerindeki riskleri artırıyor.

Batının Rusya’ya yaptırımları ile hızlanan uluslararası fiyatlardaki artış, kamu kontrolündeki mallara yapılan zamlar, üretici fiyatlarından geçiş, kur şokunun gecikmeli etkileri ve fiyatlama alışkanlıklarındaki bozulmayla önümüzdeki aylarda enflasyonun %80-%85 bandına yükselmesini bekliyoruz. Merkez Bankası’nın para politikasında tepki vermemesi enflasyonun dengeleneceği platoyu tahmin etmemizi zorlaştırıyor.

Uygulanmakta olan aşırı genişleyici para politikasından hızlı bir U dönüşü yapılmazsa, enflasyonun kendiliğinden düşmesini sağlayacak baz etkisi dışında bir neden görmüyoruz. Sene sonu dolar kurunu 18,50 TL aldığımız baz senaryoda enflasyon tahminimiz 2022 için %70, 2023 için %32 seviyesinde. İki hafta önce bu oranlar %60 ve %28 seviyesindeydi. Mayıs ayı TÜİK verisi tahminimizin altında gelse de yukarıda saydığımız sebeplerden ötürü aşağı yönlü güncelleme yapmıyoruz.

Serhat Gürleyen, Araştırma Direktörü
Dağlar Özkan, Ekonomist

 Detaylı bilgi almak, İş Yatırım’ın güncel raporlarına ulaşmak için aşağıdaki linki kullanabilirsiniz.

https://arastirma.isyatirim.com.tr/2022/06/03/mayis-2022-tuketici-enflasyonu/
 
İş Yatırım Menkul Değerler A.Ş.
 www.isyatirim.com.tr

                           ***
                  Yasal Uyarı
 
 Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir.Yatırım danışmanlığı hizmeti ; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır.Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır.Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabılır.Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.



Diğer Haberler
Lukashenko, Baltık limanları yoluyla Ukrayna'nın transit tahıl sevkiyatları için hazır olduklarını söyledi
Belarus Devlet Başkanı Lukashenko ve BM Genel Sekreteri, Ukrayna'nın transit tahıl sevkiyatı konusunu telefonda görüştüler
Nebati: Enflasyonla mücadele önümüzdeki dönemde birinci önceliğimiz olmaya devam edecektir. Vatandaşlarımızın enflasyon baskısı altında ezilmesine asla müsaade etmeyeceğiz
Nebati: Bugün açıklanan enflasyon rakamları, enflasyon artışının hız kesmiş olduğunu ortaya koyuyor
Nebati: Nisan ayında yüzde 7,25 olarak gerçekleşen TÜFE aylık artış oranı Mayıs ayında yüzde 2,98 gerçekleşerek enflasyon düşüş eğilimine girmiştir
Nebati: Ayrıca, atacağımız ek adımlarla bir yandan insanlarımızın günlük hayatlarını etkileyen fiyat artışlarının önüne set çekerken diğer yandan da gelirleri artırarak gelir seviyesindeki düşüşün hızla önüne geçmeye devam edeceğiz
ALMANYA'NIN 10 YILLIK TAHVİL FAİZİ %1.281 İLE 2014 YILINDAN BU YANA EN YÜKSEK SEVİYEYE ÇIKTI
ALMANYA DIŞİŞLERİ BAKANLIĞI SÖZCÜSÜ: PUTİN , AFRİKA'DAKİ AÇLIKTAN SORUMLU OLAN BATI İÇİN BİR DARALMA YARATMAYA ÇALIŞIYOR,
Almanya Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü: Gıda kıtlığı herhangi bir Batı faaliyetinin değil, Rusya'nın işgalinin sonucu
Kremlın: Rusya Dışişleri Bakanının gelecek haftaki Türkiye ziyaretininz gündeminde yüksek olasılıkla Ukrayna tahılı konusu olacak
Facebookta Paylaş