BİST-VİOP bülteni (Ahlatcı Yatırım)

VİRÜS YAYILMAYA DEVAM EDİYOR, GÖZLER EKONOMİLERE DESTEK HAMLELERİNDE…

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, dün gece düzenlediği basın toplantısında, Türkiye’de koronavirüs şüphesi olan bir vatandaşın test sonucunun pozitif çıktığını bildirdi. Koca açıklamasında, “Size üzücü ama korkutucu olmayan haberi bildirmek istiyorum. Bugün akşam saatlerinde koronavirüs şüphesi olan bir vatandaşımızın test sonucu pozitif çıktı” dedi. Koca ayrıca, “Tanı, yüksek ateş ve öksürük şikâyetinin sebebinin araştırılması sonucu konulmuştur. Hastanın virüsü Avrupa teması üzerinden aldığı bilinmektedir, bu ülkemizde görülen ilk vakadır. Verilere göre tanı erken konulmuştur. Virüs bulaşmışsa bu çok sınırlıdır, bir veya birkaç vaka, salgın olarak görülmemelidir. Bu durum sadece virüsün ülkemiz sınırlarına girdiği anlamına gelir, yurt dışına lütfen zorunlu olmadıkça çıkmayalım. Bakanlığımızca bildirilen koronavirüsten korunma kurallarına mutlaka uyalım. Tedbirlerde anahtar kelimemiz 14’tür. Yurt dışından dönenler için 14 gün kuralı. Dönüşlerinde 14 gün kendilerini özellikle izole etmelerini istiyoruz” açıklamalarında da bulundu. Açıklamanın akabinde DolarTL’de 6.18 yakınlarına kadar yükseliş yaşandı fakat devamında bu seviyenin üzerinde potansiyelin oluşmadığı ve 6.14 seviyelerine doğru geri çekilmelerin yalandığı gözlendi.

Ayrıca Avrupa ve ABD’de de vaka sayılarında artış devam ediyor. İtalya'da yeni tip koronavirüs nedeniyle hayatını kaybedenlerin sayısı 168 kişi artarak 631 oldu. Ülkede mevcut vaka sayısı 8 bin 514 olurken, ölenler ve iyileşenler de dâhil edildiğinde virüs bulaşan toplam kişi sayısı 10 bin 149 olarak kayıtlara geçti. ABD'de ise 4 Mart'ta sadece100 olan koronavirüs vakası sayısı bu sabah itibariyle bini geçti. 35 eyalette koronavirüs vakası görülürken toplam vaka sayısı bin 20 olarak belirlendi. ABD'de şu ana kadar 28 kişi koronavirüs kaynaklı olarak yaşamını yitirdi. Bu arada Çin’de de son 24 saatte 22 kişi yaşamını yitirdi, 24 yeni vaka saptandı.

Almanya Başbakanı Angela Merkel'in de parlamenterler ile yaptığı toplantıya katılanların verdikleri bilgiye göre, Merkel koronavirüsün etkileri ile başa çıkmak için şu anda bir ekonomik teşvik planına ihtiyaç olmadığını söyledi. Merkel ayrıca hükümetinin koronavirüs salgınına yanıt olarak klasik teşvik önlemlerinden ziyade sorun yaşayan şirketlere likidite sağlamaya öncelik vereceğini söyledi. İtalya Başbakanı Giuseppe Conte de, Avrupa Merkez Bankası'nı, Euro bölgesi ekonomisini koronavirüse karşı savunmak için sert adımlar atmaya çağırdı. Öte yandan, AB Komisyonu Başkanı Von der Leyen, Kovid-19'un meydana getirdiği ekonomik krizle mücadele etmek için 25 milyar avroluk AB yatırım fonu kuracaklarını açıkladı. ABD Başkan Yardımcısı Mike Pence ise Trump yönetimini tarafından koronavirüs salgınının ekonomik etkilerinin hafifletilmesi için hazırlanmaka olan teşvik paketinde ücretlerden alınan vergide rahatlatma yer alacağını söyledi. Pence ayrıca, Başkan Trump'ın KOBİ'lerin çalışanlarına ücretli izin verebilmelerine yardım etmek istediğini ifade etti.

Hafta başında Rusya’nın petrol arz kısıntısını kabul etmemesi ile Suudi Arabistan’ın petrol fiyatlarını düşürmesi ve üretimi artıracağını açıklamasıyla oluşan karşılıklı restleşmelerin ardından dün Rusya Enerji Bakanı Alexander Novak, ülkesinin petrol piyasalarına istikrar kazandırmak için OPEC ile birlikte hareket etme olasılığını gündemden düşürmediğini ve OPEC+ Grubu'nun bir sonraki toplantısının Mayıs ya da Haziran'da düzenleneceğini söylemişti. Fakat Suudi Arabistan’dan konuya ilişkin cevap gecikmedi. Suudi Arabistan, yeni OPEC+ görüşmesi düzenlenmesi önerisini de 'anlamsız' diye reddetti. OPEC+ üye ülkelerini mayıs-haziranda toplama fikrinin 'anlamsız' olduğunu söyleyen Suudi Arabistan Enerji Bakanı Abdülaziz bin Selman, yeni görüşmenin, üye ülkelerin koronavirüs krizine karşı koymakta yetersiz olduğunu göstereceğini iddia etti.

Bu sabah piyasalarda özellikle Trump’dan beklenen destek paketi açıklamasının gelmemesi nedeniyle yeniden satış eğilimlerinin oluştuğu gözleniyor. ABD’de vadelilerde SP500 %2,7 düşüş yaşarken, Asya borsalarında da ABD vadelileri kadar olmasa da Japonya Nikkei ve Hong Kong Hang Seng’de %1’e yakın düşüş gözleniyor. Çin endekslerinde ise nispeten yataya yakın hafif satış eğilimi göze çarpıyor.

BİST100

XU100 endeksi haftanın ikinci işlem gününü %2.38 düşüşle 101.063 seviyesinde tamamladı. 9.1 milyar TL işlem hacminin gerçekleştiği günde bankacılık endeksi %0.62 düşerken, holding endeksi ise %2.83 düştü.

XU100 endeksi haftanın ilk işlem gününde OPEC üyesi ülkeler ile Rusya arasında küresel petrol arzının yönetimi üzerine çıkan anlaşmazlık haberi ile sert değer kaybetmişti. Dün toparlanma çabası içinde olan endekste öğleden sonra Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’nın yaptığı korona virüs ile ilgili açıklamalar sonrasında yön aşağı çevrildi.

Dün gece ise sağlık bakanı Koca basın toplantısıyla Türkiye’de ilk koronavirüs vakasının ortaya çıktığını açıkladı. Dün gelen açıklamalarla koronavirüsün Türkiye’de de görülme ihtimaline karşın kırılganlığı artan endekste bugün son gelen virüs haberleri sonrası virüs kaynaklı haber akışını yakından izlemeyi sürdüreceğiz. Endekste buna bağlı olarak dalgalı ve zaman zaman satış baskısının artacağı hareketler gözlenebilir.

Haftaya sert değer kaybı ile başlayan endekste değer kaybı dünde sürdü. 105.000 pivot seviyesinde tutunamayan endekste düşüşün sürmesi halinde 100.500 ve 99.200 destek seviyelerini takip edeceğiz. Dün açılışta olduğu gibi toparlanma olması durumunda ise ilk önce 102.500 direncini izleyeceğiz. Bu seviyenin geçilmesi durumunda ise 103.300 ve 105.000 seviyeleri söz konusu.

Destekler: 100.500 / 99.300 / 97.800
Dirençler: 102.500 / 103.300 / 105.000

VİOP 30 ENDEKS VADELİ İŞLEM SÖZLEŞMESİ

Nisan ayı vadeli endeks 30 kontratı son işlem gününü %0.74 düşüşle 123.475 seviyesinde tamamladı.

Nisan ayı vadeli endeks 30 kontratı haftanın ilk işlem gününde OPEC üyesi ülkeler ile Rusya arasında küresel petrol arzının yönetimi üzerine çıkan anlaşmazlık haberi ile sert değer kaybetmişti. Dün ABD vadelileri ve Asya piyasalarındaki olumlu hava ile yükselişe geçen kontrat Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’nın yaptığı korona virüs ile ilgili açıklamalar sonrasında yönünü aşağı çevirdi. Kapanışa doğru gelen alışlarla kayıplarının çoğunu telafi etmeyi başaran kontratta yeni güne de Asya piyasalarının etkisiyle başlamasını bekliyoruz.

Dün gece saatlerinde ise koronavirüsün Türkiye’de de görüldüğüne dair dün gelen açıklamalar sonrası bir süredir virüs nedeniyle kırılganlığı artan endekste bugün yine virüs kaynaklı haber akışını yakından izlemeyi sürdüreceğiz.

Haftaya sert değer kaybı ile başlayan kontratta değer kaybı dünde sürdü. 122.500 destek seviyesi üzerinde günü kapatan kontratta düşüşün sürmesi halinde 121.200 ve 120.000 destek seviyelerini takip edeceğiz. Dün açılışta olduğu gibi toparlanma olması durumunda ise ilk önce 123.800 direncini izleyeceğiz. Bu seviyenin geçilmesi durumunda ise 124.500 ve 125.400 seviyeleri söz konusu.

Destekler: 122.500 / 121.200 / 120.000
Dirençler: 123.800 / 124.500 / 125.400

USDTRY VADELİ İŞLEM SÖZLEŞMESİ

Mart ayı vadeli USDTRY kontratı son işlem gününü %0.67 yükselişle 6.19 seviyesinde tamamladı.

Haftaya OPEC üyesi ülkeler ile Rusya’nın küresel petrol arzı konusunda uzlaşı sağlayamamaları haberleri ile yükselişle başlayan kontratta direnç seviyelerinden gelen satışlar geri çekilmeler görmüştük. Dün ise küresel bazda dolardaki toparlanma ile kontratta yukarı yönlü hareketler gördük. Korona virüsün ekonomik etkilerini azaltma adına FED’in faiz indirimine devam edeceği beklentisi fiyatlamalara yansımaya devam ederken OPEC ülkelerinden gelebilecek haberler de kontratın fiyatlamasında etkili olabilir.

Ekonomi verileri ve gündem ile ilgili haberleri yeni günde de takip etmeyi sürdürreceğiz.

Haftaya yükselişle başlayan ve 6.2250 seviyelerine kadar yükselen Mart ayı vadeli USDTRY kontratı günün geri kalanında geri çekilse de dün yükselişine devam etti. 6.1750 direnci geçen kontratta yükselişin sürmesi halinde 6.2150 seviyesini takip edeceğiz. Geri çekilmelerde ise 6.15’ler söz konusu olabilir.

Destekler: 6.1750 / 6.1500 / 6.1370
Dirençler: 6.2150 / 6.2270 / 6.2400

ONS ALTIN VADELİ İŞLEM SÖZLEŞMESİ

Nisan ayı vadeli Altın kontratı, haftanın ikinci işlem gününü %0.91 düşüşle 1657 dolar seviyesinde tamamladı.

Geçtiğimiz haftanın son işlem gününde yayılmakta olan korona virüsüne yönelik gün geçtikte artan endişeler sonucu güvenli liman talebini ile yükselen kontrat bu haftaya da yükseliş ile başlasa da bu yükseliş kalıcı olmadı. Piyasalarda oluşan ABD merkez bankası FED’in faiz indirimi beklentisi spot ve vadeli Altın’a değer kaybettiriyor.

OPEC üyesi ülkeler ile Rusya arasında çıkan petrol krizinde ise taraflardan gelen ılımlı açıklamalar sonucunda azalan panik ile Altın’a olan talebi azaltmış görünüyor.

Dün Trump’ın büyük bir destek paketi açıklayacağını söylemesine rağmen bu açıklamayı yapmaması sonucu bu sabah ons Altın’da yine yukarı yönlü hareketler izliyoruz. Kontratta bugün yükseliş yönlü hareketler gözlenebilir.
Yeni günde korona virüs ve OPEC ülkelerinin açıklamaları yakından izlemeyi sürdüreceğiz.

Haftaya OPEC ülkeleri arasında çıkan petrol arzı krizi ile yükselişle başlayan kontrat haftanın ikinci işlem gününde değer kaybı ile kapadı. 1665 destek seviyesinde tutunamayan kontratta geri çekilmenin devamı halinde 1650 ve 1642 destek seviyelerini takip edeceğiz. Yukarı yönlü hareketler de ise 1665 ile 1675 direnç seviyeleri söz konusu.

Destekler: 1650 / 1642 / 1635
Dirençler: 1665 / 1675 / 1687

HİSSE HABERLERİ

AYGAZ: 150 Milyon TL brüt temettü dağıtma kararı aldı.

ARMDA.E, BRKSN.E, DAGHL.E paylarında 11/03/2020 tarihli işlemlerden (seans başından) 25/03/2020 tarihli işlemlere (seans sonuna) kadar brüt takas uygulanacaktır.

 Ahlatcı Yatırım Menkul Değerler
http://www.ahlatciyatirim.com.tr
   
                                  ***
                               Yasal Uyarı
 
 Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir.Yatırım danışmanlığı hizmeti ; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır.Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır.Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabılır.Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.