BIST-VİOP Yorumu (Ahlatcı Yatırım)

ENDEKSTE SATIŞ BASKISI SÜRECEK mi?
BIST 100 endeksi, yüzde 1,99 değer kaybıyla günü 1.078,61 puandan tamamlarken sektör endeksleri arasında en fazla gerileyen yüzde 3,56 ile ulaştırma oldu. BIST 100 endeksi, önceki kapanışa göre 21,94 puan azalırken, toplam işlem hacmi yaklaşık 15 milyar lira seviyesinde gerçekleşti. Bankacılık endeksi yüzde 2,24 ve holding endeksi yüzde 1,89 değer kaybetti. Sektör endeksleri arasında en fazla kazandıran yüzde 1,73 ile bilişim, en çok gerileyen ise yüzde 3,56 ile ulaştırma oldu. Öte yandan Avrupa Borsaları günü düşüşle tamamladı. Kapanışta, gösterge endeksi Stoxx Europe 600 yüzde 0,62 değer kaybederek 366,51 puana geriledi. İngiltere'de FTSE 100 endeksi yüzde 0,61 azalarak 5.963,57 puana, Almanya'da DAX 30 endeksi yüzde 0,67 düştü.
Türkiye ekonomisi yılın ikinci çeyreğinde bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 9.9 küçüldü. GYSİH, söz konusu dönemde bir önceki çeyreğe göre yüzde 11.0 azalarak 1998'den bu yana yaşanan en sert daralmayı işaret etti. Twitter hesabından, yılın ikinci çeyreğine ilişkin büyüme rakamlarını değerlendiren Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak, kötümser tabloların aksine gayrisafi yurt içi hasıla (GSYİH) oranının dünya ülkelerine kıyasla iyi sonuç verdiğini belirterek, "Türkiye ekonomisinin temelleri sağlam, dinamikleri kuvvetli." ifadelerini kullandı. Albayrak, milli ekonomi hedefleri, istihdama dayalı üretim, vatandaşının yanında olan bir ekonomi modeliyle Türkiye'nin yılı pozitif ayrışarak kapatacağını vurgulayarak, "2021'e pandeminin izlerini silerek girmekte kararlıyız. İnşallah 'V' çıkışı GSYİH verilerinde de göreceğiz." ifadelerini kullandı.
ABD Merkez Bankası (Fed) Başkan Yardımcısı Richard Clarida, "Fed'in yeni para politikası çerçevesinde düşük işsizlik oranı tek başına faiz artırımı için yeterli değil" dedi. Clarida, Peterson Uluslararası Ekonomi Enstitüsü (PIIE) tarafından video konferans yöntemiyle düzenlenen etkinlikte, Fed'in yeni para politikası çerçevesine ilişkin konuştu. Genel olarak ekonomik manzaranın 2012'den bu yana önemli şekilde değiştiğini anımsatan Clarida, bunun sonucu olarak para politikası stratejisinin de çeşitli boyutlarda gelişmesi gerektiğini kabul ettiklerini dile getirdi.
Japonya'da geçen hafta istifa eden Abe Şinzo'nun yerine gelecek yeni başbakanın 17 Eylül'de düzenlenecek olağanüstü meclis oturumunda seçilmesi bekleniyor. Kamu yayıncısı NHK'nın haberine göre, iktidardaki Liberal Demokrasi Partisinin (LDP) yarınki genel konseyinde, yeni başbakanın ne zaman seçileceğine ilişkin takvim belirlenecek. LDP, başkanlık yarışını 13-15 Eylül arasında sonuçlandırarak, yeni başbakanın seçilmesi için olağanüstü meclis oturumunun 17 Eylül'de düzenlenmesi çağrısında bulunacak. Bu arada, LDP Politika Araştırmaları Konseyi Başkanı ve eski Dışişleri Bakanı Kişida Fumio ile LDP eski Genel Sekreteri ve eski Savunma Bakanı İşiba Şigeru'nun yarışta yer alacağı kaydedildi.
Almanya'da Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE), Ağustos'ta Temmuz ayına göre yüzde 0,1 gerilerken geçen yılın Ağustos ayına kıyasla değişmedi. Ülkede enflasyon, aylık bazda ise yüzde 0,1 düşüş kaydetti. TÜFE, temmuzda Katma Değer Vergisi (KDV) indirimi yapılmasının etkisiyle 2016'dan beri ilk defa sıfırın altına düşerek yüzde eksi 0,1 olmuştu.

BİST100

XU100 endeksi haftanın ilk işlem gününü %1.99 düşüşle 1.079 seviyesinde tamamladı. 14.9 milyar TL işlem hacminin gerçekleştiği günde bankacılık endeksi %2.24 düşerken, sanayi endeksi ise %1.06 değer kaybetti. Endeks haftaya satıcılı başladı. Geçtiğimiz hafta genelinde 1.115'teki direnç seviyesinin geçmekte zorlandığını gördüğümüz BIST 100 endeksi yeni işlem haftasına da satıcılı başladı. Dün -11,8% olan piyasa beklentisine kıyasla -9,9% ile olumlu açıklanan Türkiye ikinci çeyrek büyüme verisine rağmen Doğu Akdeniz'de devam gerilim ve son dönemde sürekli artış gösteren korona virüs vaka sayıları endekste satış baskısını artırıyor. Dün yaşadığı satışlar ile günü 200 günlük hareketli ortalamasının altında kapatan endekste satış baskısının yeni işlem gününde de devam ettiğini görebiliriz. Haftanın ikinci işlem gününde piyasalarda oluşan fiyatlamaları yakından takip etmeyi sürdüreceğiz.
Güne yatay başlayan ve gün içerisinde genellikle satıcılı bir seyir izleyen endeks günü ekside noktaladı. Endekste satış baskısının devam etmesi halinde 1.072 ve 1.067 destek seviyeleri test edilebileceği gibi yukarı yönlü tepki alımlarının sürmesi durumunda ise 1.082 ve 1.088 direnç seviyelerini takip edeceğiz.
Destekler: 1.072 / 1.067 / 1.060
Dirençler: 1.082 / 1.088 / 1.096

VİOP 30 ENDEKS VADELİ İŞLEM SÖZLEŞMESİ

Ağustos ayı vadeli endeks 30 kontratı haftanın ilk işlem gününü %2.05 düşüşle 1.216 seviyesinde tamamladı. Geçtiğimiz hafta ABD Merkez Bankası'nın (Fed) para politikası stratejisinde değişikliğe gitmesinin ardından küresel borsalara alım dalgasına neden olmuştu. Jackson Hole Ekonomi Politikası Sempozyumu'nda konuşan Fed Başkanı Jerome Powell, İstihdamın enflasyonun önüne konulduğu yeni para politikası stratejisinde güçlü istihdam piyasasına odaklanılacağını belirtirken maksimum istihdamın "geniş tabanlı ve kapsayıcı bir hedef" olduğunu aktardı. Powell sonrasında küresel bazda artan risk iştahının sürmesi kontratta yükselişleri desteklerken Doğu Akdeniz'de Yunanistan'la süren gerginlik ve artan jeopolitik riskimiz ise kontratta satış baskısına neden oluyor. Haftanın ikinci işlem gününde piyasalarda oluşan fiyatlamaları yakından takip etmeyi sürdüreceğiz.
Güne yatay başlayan ve gün içerisinde genellikle satıcılı bir seyir izleyen kontrat günü ekside noktaladı. Kontratta satış baskısının artması halinde 1.212 ve 1.206 destek seviyeleri test edilebilir. Yaşanılan geri çekilme sonrasında kontratta tepki alımları görmemiz durumunda ise 1.219 ve 1.225 direnç seviyelerini takip edeceğiz.
Destekler: 1.212 / 1.206 / 1.200
Dirençler: 1.219 / 1.225 / 1.232

USDTRY VADELİ İŞLEM SÖZLEŞMESİ

Ağustos ayı vadeli USDTRY kontratı haftanın ilk işlem gününü %0.10 yükselişle 7.3315 seviyesinde tamamladı. Geçtiğimiz hafta Fed Başkanı Jerome Powell'ın Jackson Hole sempozyumunda yaptığı konuşmada Fed için maksimum istihdam seviyesinin geniş tabanlı ve kapsayıcı bir hedef olacağını vurgulaması ile doların küresel bazda geri çekildiğini görmüştük. Küresel bazda değer kaybeden dolar ile birlikte gerileyen kontrat, sonrasında gelen tepki alımları ile haftayı yükselişle kapatmıştı. Dün açıklanan ve piyasa beklentisinin üzerinde gelen yurtiçi büyüme verisine rağmen Doğu Akdeniz'de süren gerilim ve artan jeopolitik riskin TL'yi zayıflatması ile kontratta yukarı yönlü fiyatlama devam ediyor. Haftanın ikinci işlem gününde piyasalarda oluşan fiyatlamaları yakından takip etmeyi sürdüreceğiz.
Güne yükselişle başlayan kontrat gün içerisinde yükseliş seyrini korudu ve günü artıda noktaladı. Kontratta yukarı yönlü hareketin devam etmesi durumunda 7.35 ve 7.3650 direnç seviyelerini takip edeceğiz. Olası geri çekilmeler yaşanması durumunda ise 7.3250 ve 7.30 destek seviyeleri söz konusu olabilir.
Destekler: 7.3250 / 7.3000 / 7.2850
Dirençler: 7.3500 / 7.3650 / 7.3800

ONS ALTIN VADELİ İŞLEM SÖZLEŞMESİ

Ağustos ayı vadeli Altın kontratı, haftanın ilk işlem gününü %0.25 yükselişle 1971 seviyesinde tamamladı. Geçtiğimiz hafta koronavirüs endişelerine ek olarak devam eden ABD - Çin gerginliği, değerli metaldeki aşağı yönlü hareketleri sınırlandırırken, Fed Başkanı Jerome Powell'ın Jackson Hole sempozyumunda yaptığı konuşma sırasında 1976 seviyesini test eden Ons Altın'ın takip edilen iyimser hissiyat doğrultusunda bu seviyede tutunamayıp gün sonunda aşağı yönlü hareketini sürdürdüğü izlenmişti. Haftanın son işlem gününde ise Fed Başkanı Powell'in, bankanın "ortalama" yüzde 2 enflasyon hedefleyeceği gönündeki açıklamaları sonrası güne sınırlı yükseliş ile başlayan değerli metalde Dolar'daki zayıf görünüm ile birlikte yukarı yönlü sınırlı hareketin devam ettiği gözleniyor.Haftanın ikinci işlem gününde piyasalarda oluşan fiyatlamaları yakından takip etmeyi sürdüreceğiz.
Güne yükselişle başlayan kontrat gün içerisinde yükseliş seyrini korudu ve günü artıda noktaladı. Kontratta yükselişin sürmesi halinde 1975 ve 1982 direnç seviyelerini takip edeceğiz. Olası aşağı yönlü hareketler görmemiz durumunda ise 1965 ve 1958 destek seviyeleri test edilebilir.
Destekler: 1965 / 1958 / 1950
Dirençler: 1975 / 1982 / 1987



 Ahlatcı Yatırım Menkul Değerler
http://www.ahlatciyatirim.com.tr
   
                                  ***
                               Yasal Uyarı
 
 Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir.Yatırım danışmanlığı hizmeti ; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır.Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır.Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabılır.Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.



Facebookta Paylaş