Bist/Viop Bülteni (Ahlatcı Yatırım)

VİRÜSE KARŞI TEMKİNLİ DURUŞ SÜRÜYOR
G7 maliye bakanları, yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgınının ekonomik etkileriyle mücadeleye yönelik gelişmeleri masaya yatırdı. ABD Hazine Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada, Hazine Bakanı Steven Mnuchin'in Kanada, Fransa, Almanya, İtalya, Japonya ve İngiltere'den mevkidaşları ile Avrupa Komisyonu, Eurogroup, Uluslararası Para Fonu (IMF) ve Dünya Bankası'ndan yetkililerle görüştüğü bildirildi. G7 maliye bakanlarının düzenli iletişim halinde olduğuna işaret edilen açıklamada, Kovid-19 salgınına karşı zamanında ve etkili adımlar atma konusunda koordinasyon sağlamaya devam devam ettikleri aktarıldı. Açıklamada, maliye bakanlarının yerel ve uluslararası ekonomik müdahaleleri ele aldığı belirtilerek, G7 ekonomilerindeki iyileşmelerin üzerinde durulduğu kaydedildi.
ABD'de konut piyasası endeksi, Ağustos'ta bir önceki aya göre 6 puan artarak 78 değerine çıktı ve Aralık 1998'den bu yana kaydedilen en yüksek seviyeye ulaştı. ABD Ulusal Konut Üreticileri Birliği (NAHB), ağustos ayına ilişkin konut piyasası endeksini açıkladı. Aralık 1998'den bu yana kaydedilen en yüksek seviyeye ulaşan endekse ilişkin piyasa beklentisi, ağustosta 73 değerini alması yönündeydi. Konut piyasası endeksi, temmuzda bir önceki aya göre 14 puan artarak 72 değerine çıkmış ve ekonomik normalleşmenin başlamasıyla mayısta yakaladığı toparlanma eğilimini sürdürmüştü. Öte yandan New York Fed'in genel işletme koşulları endeksi Ağustos'ta 3.7'ye gerileyerek beklenenden kötü geldi. Temmuz verisi 17.2 ile Kasım 2018'den bu yana en yüksek değeri almıştı. Zayıf gelen imalat göstergesi, koronavirüsün güçlü toparlanmanın önünü kesmeye devam ettiğini işaret ediyor.
Avrupa borsaları Çin Merkez Bankası'nın finans sistemine nakit enjekte etmesi ve böylelikle para politikasını daha da gevşeteceğini işaret etmesinin etkisiyle İtalya hariç günü yükselişle kapattı. Kapanışta, gösterge endeksi Stoxx Europe 600 yüzde 0,32 yükselerek 369,26 puandan kapandı. Fransa'da CAC 40 endeksi yüzde 0,18 artarak 4.971,94 puana yükseldi. Almanya'da DAX 30 endeksi günü yüzde 0,15 yükselişle 12.920,66 seviyesinden tamamladı. İngiltere'de FTSE 100 endeksi yüzde 0,61’lik artışla 6.127,44 seviyesinden kapandı. Öte yandan, İtalya'da FTSE MIB 30 endeksi ise yüzde 0,39 değer kaybederek 19.950,32 puana geriledi.
Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak, konut satışlarında Temmuz'da tüm zamanların rekorunun kırıldığını belirterek, "Vatandaşlarımızın ev sahibi olması noktasında kamu bankalarımızın payı büyük. Bankalarımıza teşekkür ediyorum." ifadelerini kullandı. Berat Albayrak ayrıca "Türkiye, hane halkı borçluluğunda 1291 dolarlık kişi başı borç miktarıyla gelişmekte olan ülkeler ve dünya ortalamasının çok altında. Kamu borçluluğu rakamları ise dünya ortalamasının 3'te 1'idir. Türkiye gelişmiş ve gelişmekte olan ülkelere kıyasla çok daha iyi durumda" dedi.
Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) 10 milyar TL'lik 16 Eylül vadeli repo ihalesi açtı. TCMB'nin internet sitesinde yer alan açıklamada "Likidite yönetimi kapsamında atılan sıkılaştırma adımları çerçevesinde, 10 milyar TL tutarında geleneksel yöntemli repo ihalesi düzenlenmiştir. Repo ihalesinin vadesi 16 Eylül 2020 olarak belirlenmiştir." dendi. Merkezi yönetim bütçesi ise Temmuz'da 29.7 milyar TL açık verdi.
BİST100

XU100 endeksi haftanın ilk işlem gününü %0.22 yükselişle 1.086 seviyesinde tamamladı. 13.6 milyar TL işlem hacminin gerçekleştiği günde bankacılık endeksi %1.33 yükselirken, sanayi endeksi ise %0.41 değer kazandı. Kurban Bayramı öncesi ve sonrasındaki işlem haftalarında yaşadığı sert satışlarla geri çekilen endeks geçiğimiz işlem haftası başında tepki alımları ile yükselişe geçmişti. Haftanın üçüncü işlem günü itibariyle direnç seviyelerini geçmekte zorlanan endeks haftanın dördüncü işlem gününde ise yükselişle başlayıp Doğu Akdeniz’de yaşanan gelişmeler ile artan satış baskısı sonucunda direnç seviyelerinin altında kaldı. Haftanın ilk işlem günü işlem hacmi açısından zayıf geçerken endeks günü kritik 1.080 destek seviyesi üzerinde kapatmayı başardı. Haftanın ikinci işlem gününde piyasalarda oluşan fiyatlamaları yakından takip etmeyi sürdüreceğiz.

Güne yatay başlayan ve gün içerisinde dalgalı bir seyir izleyen endeks günü artıda noktaladı. Endekste satış baskısının artması halinde 1.080 ve 1.075 destek seviyeleri test edilebileceği gibi yukarı yönlü tepki alımlarının sürmesi durumunda ise 1.090 ve 1.095 direnç seviyelerini takip edeceğiz.

Destekler: 1.080 / 1.075 / 1.068
Dirençler: 1.090 / 1.095 / 1.100

VİOP 30 ENDEKS VADELİ İŞLEM SÖZLEŞMESİ

Ağustos ayı vadeli endeks 30 kontratı haftanın ilk işlem gününü %0.43 yükselişle 1.228 seviyesinde tamamladı. Kurban Bayramı öncesi ve sonrasındaki işlem haftalarında yaşadığı sert satışlarla geri çekilen kontrat geçiğimiz işlem haftası başında tepki alımları ile yükselişe geçmişti. Geçtiğimiz haftanın ilk işlem gününde açılış hafif pozitif olarak gerçekleşse de hemen akabinde TL’deki volatilitenin devam etmesi ve jeopolitik gelişmelerin etkisiyle kısa sürede satış baskısını artırdı. İçeride Doğu Akdeniz’de yaşanan gelişmeler ve Türk Lirası’nın volatilitesi fiyatlamalara etki ederken yurtdışının pozitif görünümü yükselişi destekleyen unsur oldu. Yeni günde yine jeopolitik gelişmelere ek olarak aşı etkisi ve dolar/TL’nin hareketinin yönü endeks görünümü üzerinde etkili olmaya devam edecek. Haftanın ikinci işlem gününde piyasalarda oluşan fiyatlamaları yakından takip etmeyi sürdüreceğiz.

Güne yatay başlayan ve gün içerisinde dalgalı bir seyir izleyen kontrat günü artıda noktaladı. Kontratta satış baskısının artması halinde 1.224 ve 1.220 destek seviyeleri test edilebilir. Yaşanılan sert geri çekilme sonrasında kontratta tepki alımları görmemiz durumunda ise 1.232 ve 1.236 direnç seviyelerini takip edeceğiz.

Destekler: 1.224 / 1.220 / 1.215
Dirençler: 1.232 / 1.236 / 1.240

USDTRY VADELİ İŞLEM SÖZLEŞMESİ

Ağustos ayı vadeli USDTRY kontratı haftanın ilk işlem gününü %0.02 yükselişle 7.4201 seviyesinde tamamladı. Geçtiğimiz hafta itibariyle volatilitesi artmaya başlayan ve 7.20 seviyesi üzerine geçtikten sonra 7.30-7.40 bandıma doğru hızlanan spot kur hareketi BDDK ve TCMB nezdinde bazı normalleşme ve likidite kısma operasyonlarının yapılmasına neden oldu. Bilinen endişeler yanında jeopolitik gelişmelerin de etkilemesiyle TL’de yine aşağı yönlü baskı ağır basabiliyor. Bu bağlamda kontratta da yukarı yönlü eğilimin etkili olmaya devam ettiği izlendi. Doğu Akdeniz’de yaşanan gelişmeler fiyatlamalar açısından takip edilirken bugün ABD’de açıklanacak inşaat izinleri verisi kontratta oynaklığı artırabilir. Haftanın ikinci işlem gününde piyasalarda oluşan fiyatlamaları yakından takip etmeyi sürdüreceğiz.

Güne yükselişle başlayan kontrat gün içerisinde yükseliş seyrini korudu ve günü artıda noktaladı. Kontratta yukarı yönlü hareketin devam etmesi durumunda 7.45 ve 7.4650 direnç seviyelerini takip edeceğiz. Olası geri çekilmeler yaşanması durumunda ise 7.40 ve 7.3850 destek seviyeleri söz konusu olabilir.

Destekler: 7.4000 / 7.3850 / 7.3600
Dirençler: 7.4500 / 7.4650 / 7.4800

ONS ALTIN VADELİ İŞLEM SÖZLEŞMESİ

Ağustos ayı vadeli Altın kontratı, haftanın ilk işlem gününü %1.69 yükselişle 1986 seviyesinde tamamladı. Geçtiğimiz haftanın son işlem gününde ABD'nin teşvik paketine ilişkin belirsizlikler, açıklanan ABD verileri ve on yıllık Tahvil faizlerindeki toparlama sonucu Ons Altın'ın baskı altında kaldığı takip edilmişti. Haftanın ilk işlem gününde ise Çin Başbakan yardımcısı Liu He'nin ABD Ticaret Temsilcisi Robert Lighthizer ve ABD Hazine Bakanı Steven Mnuchin ile yapılması planlanan görüşmenin ertelenmesi, gündemde olan jeopolitik gerginliğin sürmesi ve Dolar'daki zayıf görünümün değerli metale destek olduğu gözleniyor. Diğer bir yandan küresel toparlanma ve aşı gelişmeleri yükselişi sınırlandıran unsur olmaya devam ederken, gün içerisinde kontrattın direnç seviyesleri üzerinde kalıcılık sağlaması durumunda yükselişin bugünde devam ettiği görülebilir. Haftanın ikinci işlem gününde piyasalarda oluşan fiyatlamaları yakından takip etmeyi sürdüreceğiz.

Güne yükselişle başlayan ve gün içerisinde yukarı yönlü hareketini sürdüren kontrat günü artıda noktaladı. Kontratta yükselişin sürmesi halinde 1995 ve 2012 direnç seviyelerini takip edeceğiz. Olası aşağı yönlü hareketler görmemiz durumunda ise 1975 ve 1967 destek seviyeleri test edilebilir.

Destekler: 1975 / 1967 / 1960
Dirençler: 1995 / 2012 / 2020

HİSSE HABERLERİ

INDES: 2Ç20 bilançosunda 29 milyon TL net kar açıkladı.
SELEC: 2Ç20 bilançosunda 137 milyon TL net kar açıkladı.
BRSAN: 2Ç20 bilançosunda 40 milyon TL net zarar açıkladı.
DZGYO, KARSN, QNBFB paylarında 18/08/2020 tarihli işlemlerden (seans başından) 01/09/2020 tarihli işlemlere (seans sonuna) kadar brüt takas uygulanacaktır.
FADE payında mevcut "Açığa Satış ve Kredili İşlem Yasağı", "Emir Toplama Aşamalarında Denge Bilgisi Yayınının Kısıtlanması" ve "Emir İptalinin, Emir Miktar Azaltımının ve Emir Fiyat Kötüleştirmesinin Yasaklanması" önleyici tedbirlerine ilave olarak 18/08/2020 tarihinden itibaren 1 ay süreyle "Brüt Takas" ve "Tek Fiyat İşlem Yöntemi" önleyici tedbirleri uygulanacaktır. Tedbirlerin uygulanacağı son tarih 17/09/2020'dir.
ALARK: 2Ç20 bilançosunda 93 milyon TL net kar açıkladı.
KFEIN: 2Ç20 bilançosunda 284 bin TL net kar açıkladı.

 Ahlatcı Yatırım Menkul Değerler
http://www.ahlatciyatirim.com.tr
   
                                  ***
                               Yasal Uyarı
 
 Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir.Yatırım danışmanlığı hizmeti ; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır.Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır.Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabılır.Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.