Bist/Viop Bülteni (Ahlatcı Yatırım)

YURTDIŞI PİYASALAR FİYATLAMALARDA ETKİLİ OLACAK
Borsa İstanbul haftanın son işlem gününde yüzde 0,29 düşüşle 1363,28 puan seviyesinden kapatırken hacim 8,86 seviyesinden gerçekleşti. Kurban Bayramı tatili öncesinde hacimdeki daralma devam ediyor. Borsa İstanbul, geçtiğimiz hafta başında gelen satışlarla beraber biraz baskılandığı görüldü ve BIST 100 endeksi haftalık yüzde 1,11’lik kayıp yaşadı.
Bugün Borsa İstanbul’da yarım gün seans yapılacakken hafta genelinde yurtiçi piyasalar kapalı olacak. Kapalı piyasaların etkisini FX piyasasında hissedebiliriz. Dışa bağlı kalacağımız bir hafta olacakken yurtdışında oluşabilecek olan fiyat hareketliliklerine karşı önlem almakta güçlük çekilebilir. Geçtiğimiz haftayı veri ve açıklamalarla beraber yoğun bir şekilde atlatırken bu hafta genelinde en önemli verinin Avrupa Merkez Bankası’nın faiz kararını açıklaması olduğunu söyleyebiliriz. FED ile ters bir politika izleyen Avrupa Merkez Bankası, varlık alım programında değişikliğe gidilip gidilmeyeceği ile ilgili net bir ifade kullanılmadı. Varlık alımları ile ilgili yapılacak olan açıklamalar fiyatlamalarda oynaklığa neden olabilir.
 
Geçtiğimiz haftanın en önemli gelişmelerinden olan TCMB PPK toplantısından beklenilen karar çıktı ve faiz oranı yüzde 19’da sabit bırakıldı. Karar sonrasında döviz kurunda herhangi bir değişiklik olmazken piyasada oluşan faiz oranı indirimine gidileceğine dair beklentiler yılın son çeyreğine ötelendiği dikkat çekti. Yurtdışında verilerin beklenenden iyi gelmesi ile FED’i karar almaya iterken Dünya genelinde başlayan varlım alımlarının azaltılması yakın zamanda merkez bankalarının ilgisini çekmiş durumda. Özellikle ABD’de enflasyon oranının yüzde 5,4 olarak açıklanması ve sürekli Fed yetkililerinin konuşmalarında çekirdek enflasyona ilişkin yaptığı yorumlara bakılacak olursa eğer çekirdek enflasyondaki yükselişte devam ediyor. Geçici olacağına dair beklentilerin ağırlık kazandığı bir ortamda Hazine Bakanı Janet Yellen başta olmak üzere FED başkanı Powell dahi enflasyondaki artışın kalıcı olabileceğine dair sinyaller verdi. Hafta içerisinde Fed üyelerinin açıklamaları yakından takip edilecek.
 
OPEC+ petrolde arz artışı için anlaştı. Anlaşmaya göre Ağustos’tan itibaren her ay günlük ortalama üretimi 400 bin varil artırmak üzere anlaştı. Salgının aşılama ile etkisini azaltması ve enerji talebinin yeniden artış göstereceği beklentisi ile Petrol fiyatlarının arz sorunları ile 100 $ fiyat seviyesine kadar ulaşabileceği tahmin ediliyordu. Sağlanan anlaşmanın önemi Petrol fiyatları açısından önemli olduğunu genel piyasa tarafından ifade edildi. Dünya genelinde enflasyonist bir etkinin devam ettiği görülürken petrol fiyatlarının yukarı yönlü hareket etmesi enflasyon oranında tetikleyici olacaktır. Anlaşmanın ilerleyen dönemlerde petrol fiyatlarına olan etkisi piyasa tarafından yakından takip edilecek.
 
Bugün haftanın ilk ve son işlem günü olması nedeniyle piyasalarda çok fazla hacim ve hareketlilik olmayacağı ve yatırımcıların oluşacak fiyatlamaları referans almamaları gerektiğini söyleyebiliriz. Kurban bayramı döneminde yurtdışında fiyatlamaları etkileyecek bir gelişme olmadığı takdirde Borsa İstanbul’un yükseliş trendine girebileceğini söyleyebiliriz.
 
BIST 100 ENDEKSİ
 
Borsa İstanbul haftanın son işlem gününde yüzde 0,29 düşüşle 1363,28 puan seviyesinden kapatırken hacim 8,86 seviyesinden gerçekleşti. Kurban Bayramı tatili öncesinde hacimdeki daralma devam ediyor. Borsa İstanbul, geçtiğimiz hafta başında gelen satışlarla beraber biraz baskılandığı görüldü ve BIST 100 endeksi haftalık yüzde 1,11’lik kayıp yaşadı. Hacmin düşük olması ve haftanın ilk ve son seansı olması nedeniyle Borsa İstanbul’da çok fazla fiyatlamalarda oynaklığın olması beklenmiyor. Yukarı yönlü hareketlerde 1370 ve 1380 direnç seviyelerinin takip edilecekken satışların ağırlık kazanması halinde ise 1355 ve 1345 destek seviyeleri önemini korumaya devam ediyor.
Destekler: 1.355 / 1.345 / 1.340
Dirençler: 1.370 / 1380 / 1.388
 
BIST 30 ENDEKS Kontratı
 
Bugün haftanın ilk ve son işlem günü olması nedeniyle piyasalarda çok fazla hacim ve hareketlilik olmayacağı ve yatırımcıların oluşacak fiyatlamaları referans almamaları gerektiğini söyleyebiliriz. Kurban bayramı döneminde yurtdışında fiyatlamaları etkileyecek bir gelişme olmadığı takdirde Borsa İstanbul’un yükseliş trendine girebileceğini söyleyebiliriz. Tepki alımlarının devam etmesi durumunda 1505 ve 1515 direnç seviyelerinin takip edilmesi gerekiyor. Aşağı yönlü hareketin oluşması durumunda ise 1490 ve 1480 destek seviyelerinin takip edilmesi gerekiyor..

Destekler: 1.477 / 1.470 / 1.465
Dirençler: 1.494 / 1.510 / 1.516
 
 
USDTRY KONTRATI
 
Geçtiğimiz haftanın önemli gelişmelerinden olan TCMB PPK toplantısında beklentiye paralel faiz oranı yüzde 19’da sabit bırakıldı. Karar metnindeki sıkı duruşu ifadesi kullanılmaya devam etti. ABD’de sanayi üretimi yıllık yüzde 9,8 artış gösterirken işsizlik haklarından yararlanma başvuruları 360 bin kişi olarak açıklandı.. Teknik açıdan incelendiğinde yukarı yönlü hareketin oluşması durumunda 8,70 ve 8,75 TL direnç seviyelerinin takip edilmesi gerekiyor. Satış baskısının ağırlık kazanması durumunda ise 8,63 ve 8,58 TL destek seviyelerinin test edilmesi beklenebilir.
Destekler: 8.5800 / 8.5400 / 8.4800
Dirençler: 8,6300 / 8,6600 / 8,7200
 
 
ONS ALTIN

Enflasyonun beklentiyi aşması ve dolar endeksinde görülen paralel seyir ile beraber Ons altındaki fiyatlamarda oynaklık görülmeye devam etti. FED Başkanı Powell’ın temsilciler meclisinde yaptığı sunumda enflasyonun geçici olup olmadığı ile ilgili kesin bir şeyin söylenemeyeceğini belirtmesi değerli metaldeki yükselişi hızlandırdı.Teknik açıdan incelendiğinde aşağı yönlü seyrin oluşması durumunda 1810 ve 1790 destek seviyelerinin takip edilmesi gerekiyor. Yukarı yönlü hareketin devam etmesi durumunda ise 1828 ve 1835 direnç seviyleri yakından takip edilecek.
Destekler: 1.810 / 1.790 / 1.780
Dirençler: 1.828 / 1.835 / 1.850



 Ahlatcı Yatırım Menkul Değerler
http://www.ahlatciyatirim.com.tr
   
                                  ***
                               Yasal Uyarı
 
 Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir.Yatırım danışmanlığı hizmeti ; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır.Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır.Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabılır.Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.