BİST/VİOP bülteni (Ahlatcı Yatırım)

MERKEZ BANKALARI VİRÜSÜN EKONOMİK ETKİLERİ İÇİN AŞI ARAYIŞINDA

Korona virüse yakalanan ve tespit edilen toplam vaka sayısı dünya genelinde 245 bini aşarken hayatını kaybedenlerin sayısı ise 10 bine ulaştı. Dünya genelinde korona virüsün ekonomik etkilerini kontrol altına almak için merkez bankaları her yolu deniyor. Merkez Bankaları, Asya Pasifik bölgesinden Avrupa'ya, küresel piyasalardaki satış dalgasını durdurabilmek için milyarlarca dolar harcama taahhüdünde bulunuyor ve yeni politika adımları atıyor. Euro Bölgesi tahvilleri Perşembe günü, Avrupa Merkez Bankası'nın (AMB), Kore Merkez Bankası ve Japonya Merkez Bankası'nın benzer adımlarının ardından, borçlanma maliyetlerini kontrol altına tutabilmek için 750 milyar euroluk (820 milyar dolar) tahvil alım programı açıklamasının ardından sert yükseldi. İsviçre Merkez Bankası, güvenli liman olarak görülen franktaki yükselişi durdurmak için Döviz müdahalelerini hızlandırdı ve Rusya Merkez Bankası rubledeki düşüşü yavaşlatabilmek için devreye girdi. Parasının değeri bu ay yaklaşık yüzde 20 düşen Norveç de benzer adımları atmayı düşünüyor.
İngiltere Merkez Bankası, korona virüs salgınından etkilenen ekonomisini desteklemeye yardımcı olmak amacıyla gösterge faizi 15 baz puan düşürerek yüzde 0.1'e indirdi ve parasal genişleme programını artırdı. Banka, son iki haftada ikinci kez olağanüstü karar alarak, varlık alımlarını 200 milyar sterlin artışla 645 milyar sterline (750 milyar dolar) çıkardı. Yetkililer bu kararı, 26 Mart'taki programlı toplantısı beklemeyerek Perşembe günü aldı. Sürpriz karar oy birliği ile alındı. Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Fitch Ratings ise yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgınının küresel ekonomiyi baskılamasından dolayı küresel büyüme tahmini neredeyse yarı yarıya düşürdü ve yüzde 2,5'ten yüzde 1,3'e çekti.
Dünya’da virüs kaynaklı oluşan panik ve ekonomilerin durmasının yaratacağı etkilerin önüne geçilebilmesi amacıyla merkez bankaları likidite güvencesi vermeye devam ederken dün FED de küresel ölçekte dolar likiditesi sağlanmasını güvence altına almak için 9 merkez bankasıyla daha yeni swap hatları oluşturma kararı aldığını açıkladı. Ayrıca dün 1 trilyon Doları bulan teşvik paketinin de senatodan Pazartesi günü geçmesi bekleniyor. Koronavirüs salgınının yarattığı ekonomik hasarın hafifletilmesi için alınan tedbirlerin etkisi ile Fed bilançosu bu hafta 4,7 trilyon dolar büyüklüğe ulaştı. New York Fed de bugün 32 milyar Dolar tutarında mortgage destekli menkul kıymet alacağını duyurdu.
Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak, Borsa İstanbul yerleşkesinde, "Anadolu Ajansı Özel Yayını"na katılarak gündeme ilişkin değerlendirmelerde bulundu. "Ekonomik İstikrar Kalkanı" paketinin çok detaylı bir şekilde iş dünyası ve paydaşlarının tamamıyla istişare sonrasında gelen taleplerle birlikte hazırlandığını dile getiren Albayrak, Türkiye'nin son 2 senede yaşadığı süreçlerden sonra son 2 çeyrektir pozitif ayrışıp ivmelenme noktasında, ekonomik büyüme ve toparlanma noktasında iyi bir performans yakaladığını dile getirdi. Ayrıca olağanüstü hal ilan edilmesi gibi bir düşüncelerinin bulunmadığını dile getirdi.
Dün Avrupa ve ABD endekslerinde merkez bankalarının teşvik hamlelerini genişletmesi ve koronavirüs ile ilgili tedavide etkili olabilecek bazı ilaçların kullanılmaya başlandığı, aşı ile ilgili çalışmaların ilerlediği haberlerinin de etkisiyle yaşanan yükselişlerden sonra bu sabah Asya’da da endekslerde pozitif seyrin devam ettiği izleniyor. ABD vadelileri yataya yakın fakat pozitif tarafta hareket ederken DAX30 vadeli endeksi de %1,5 üzerinde yükselişle hareket ediyor.
BİST100

XU100 endeksi son işlem gününü %0.45 düşüşle 85.195 seviyesinde tamamladı. 7.7 milyar TL işlem hacminin gerçekleştiği günde bankacılık endeksi %3.35 düşerken, holding endeksi ise %1.01 değer kazandı.
Haftanın dördüncü işlem gününe ABD vadelileri ve Asya piyasalarındaki satıcılı seyre az da olsa katılan endeks son dönemdeki yüksek volatilitenin aksine sakin bir işlem günü geçirdi. 2000 puanlık marjda hareketine devam eden endeksin son iki işlem gününde satış baskısına karşı daha yatay hareket etmesi küresel borsalar ile birlikte başlayacak olan toparlanma hareketi için olumlu bir gösterge niteliğinde.
Küresel bazda devam eden korona virüs endişelerine yönelik alınan ekonomik önlemler ile haftanın son işlem gününe başlayacak endeks için virüs kaynaklı haber akışını yakından takip etmeyi sürdüreceğiz.

Yatay bir işlem gününü geride bırakan XU100 endeksi 85.000 pivot seviyesine yakın hareket etti. Haftanın son işlem gününde endekste yukarı yönlü toparlanmalarda 86.700 ve 87.900 direnç seviyeleri söz konusu iken aşağı yönlü hareketlerde ise 83.500 ve 82.000 destek seviyelerini takip edeceğiz.

Destekler: 83.500 / 82.000 / 80.500
Dirençler: 86.700 / 87.900 / 90.000


VİOP 30 ENDEKS VADELİ İŞLEM SÖZLEŞMESİ

Nisan ayı vadeli endeks 30 kontratı haftanın dördüncü işlem gününü %*0.07 yükselişle 103.250 seviyesinde tamamladı.
Son işlem gününe Asya ve ABD piyasalarındaki negatif görünümle düşüşle başlayan Nisan ayı vadeli endeks 30 kontratı spot piyasalardaki gibi yatay bir işlem gününü geride bıraktı. Korona virüsün ekonomideki etkilerine bağlı olarak son dönemde artan volatiliteye rağmen son işlem gününde oynaklığın azalmasında farklı ülkelerden gelen virüse karşı aşı çalışmaları haberlerinin etkisi olduğu görülüyor.
Haftanın son işlem gününde hem korona virüsün yayılması ile ilgili haber akışını hem de virüse karşı ekonomi yönetimlerinin alacağı önemleri yakından izlemeyi sürdüreceğiz.

Spot piyasada olduğu gibi yatay bir işlem gününü geride bırakan Nisan ayı vadeli endeks 30 kontratı günü artıda kapattı. Kontratta haftanın son işlem gününde yukarı yönlü hareketin devamı halinde 104.000 ve 105.200 direnç seviyeleri söz konusu iken aşağı yönlü hareketlerde ise 102.500 ve 101.200 destek seviyelerini takip edeceğiz.

Destekler: 102.500 / 101.200 / 100.000
Dirençler: 104.000 / 105.200 / 106.800

USDTRY VADELİ İŞLEM SÖZLEŞMESİ

Mart ayı vadeli USDTRY kontratı son işlem gününü %0.88 yükselişle 6.5590 seviyesinde tamamladı.
Küresel bazda virüs endişeleri devam ederken piyasalarda güvenli liman algısı Altın’dan dolara kaymış görünüyor. Haftaya 97,70 seviyelerinden başlayan dolar endeksi gün içerisinde 102 seviyesinin üzerini gördü. Doların küresel bazda değer kazanması ile yükseliş trendini güçlendiren Mart ayı vadeli USDTRY kontratı dün açıklanan Philadelphia Fed İmalat Endeksi beklentilerin oldukça altında gelse de güçlü görünümünü sürdürüyor.
Haftanın son işlem gününde de korona virüs eksenli haberleri ve virüse karşı alınan önlemleri takip etmeyi sürdüreceğiz.

Küresel bazda değer kazanan dolara bağlı olarak yükselişine devam eden kontrat dün yaptığı yükseliş ile 6.50 seviyesinin üzerinde kalıcılık sağladı. Haftanın son işlem gününde 6.55’in üzerindeki fiyatlamalarda 6.60 test edilebilir. Olası geri çekilmelerde ise 6.5475 ve 6.52 destek seviyelerini takip edeceğiz.

Destekler: 6.5475 / 6.5200 / 6.5000
Dirençler: 6.5700 / 6.6000 / 6.6250

ONS ALTIN VADELİ İŞLEM SÖZLEŞMESİ

Nisan ayı vadeli Altın kontratı, haftanın üçüncü işlem gününü %0.98 düşüşle 1480 seviyesinde tamamladı.
Geçtiğimiz hafta küresel piyasalardaki sert satışların getirdiği teminat tamamlama çağrılarının ardından Ons Altın fiyatlarının gerilediği gözlenmişti. Bu hafta genelinde ise oynaklığın arttığı bir ortamda hükümetler ve merkez bankalarının koronavirüs salgının ekonomik etkileriyle mücadele etmek için yeni adımlar atacaklarını bildirmeleri ile birlikte devam eden virüs endişelerinin yarattığı nakit bulundurma ihtiyacı etkisiyle gelen satışlarla Altın'ın aşağı yönlü hareketini sürdürdüğü gözleniyor
Geçtiğimiz gün yaşadığı düşüşle günü 200 günlük hareketli ortalamasının altında kapatan kontratta satış baskısının yeni işlem gününde de devam ettiğini görebiliriz.

Kritik dirneç seviyesi 1500 doların altında kalan ve gün içerisinde bu seviyenin üzerine çıkamayan kontratta bu seviyeyi yeni işlem gününde de direnç olarak takip edeceğiz. 1506 dolar seviyesindeki 200 günlük hareketli ortalamasının altında kalan kontratta satış baskısının devamı halinde 1475 ve 1468 destek seviyelerini söz konusu.

Destekler: 1475 / 1468 / 1450
Dirençler: 1487 / 1495 / 1506

HİSSE HABERLERİ

Dönemsel Pay Endeksleri Değişiklikleri kapsamında 01/04/2020 ile 30/06/2020 tarihleri arasında;

-BTCIM, ERBOS, GSDHO, INDES ve TRCAS payları BIST 100 endeksinden çıkarılacakken bu paylar yerine AKCNS, GLYHO, OZKGY, RYGYO ve SELEC payları BIST 100 endeksine dahil edilecek.

-FROTO payları BIST 30 endeksinden çıkarılacakken bu pay yerine TRKCM payları BIST 30 endeksine dahil edilecek.


 Ahlatcı Yatırım Menkul Değerler
http://www.ahlatciyatirim.com.tr
   
                                  ***
                               Yasal Uyarı
 
 Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir.Yatırım danışmanlığı hizmeti ; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır.Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır.Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabılır.Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.