BİST/VİOP Bülteni (Ahlatcı Yatırım)

VİRÜSE KARŞI TEMKİNLİ DURUŞ SÜRÜYOR
Avrupa Borsaları, günü Fransa hariç düşüşle tamamladı. Kapanışta, gösterge endeks Stoxx Europe 600 yüzde 0,3 azalışla 369,75 puana düştü. İngiltere'de FTSE 100 endeksi yüzde 1,11 azalarak 6.037,01 puana, Almanya'da DAX 30 endeksi yüzde 0,04 değer kaybıyla 13.061,62 puana ve İtalya'da FTSE MIB 30 endeksi yüzde 0,41'lik düşüşle 20.030,05 puana gerilerken, Fransa'da CAC 40 endeksi yüzde 0,01’lik artışla 5.008,27 puana çıktı.
ABD'de tüketici güveni 6 yılın en düşük seviyesine indi. ABD'de tüketici güveni Ağustos ayında 91.7 seviyesinden 84.8 seviyesine geriledi. ABD'de Tüketici Güveni Ağustos ayında, tüketicilerin mevcut istihdam ve işletme koşullarında durumlarının bozulması ile birlikte 2014'ten beri en düşük seviyesine geriledi. Bu durum, milyonlarca kişinin işsiz kalması ile birlikte, koronavirüs pandemisinin ABD ekonomisi üzerinde artan bir şekilde baskı oluşturduğunu işaret ediyor. Conference Board'un ekonomik göstergelerden sorumlu kıdemli direktörü Lynn Franco, "Tüketici harcamaları son aylarda sıçrama yaptı, ancak tüketiciler arasında ekonomik görünüme ve kendi finansal durumlarına ilişkin artan endişeler muhtemelen önümüzdeki aylarda harcamaların azalmasına yol açacak" dedi.
Fitch Ratings Direktörü Douglas Winslow, Fitch’in Türkiye'nin görünümünü “durağan”dan “negatif”e çevirmesi kararı hakkında değerlendirmelerde bulundu. Katıldığı programda konuşan Fitch Ratings Direktörü Douglas Winslow, Türkiye’deki dış finansman risklerinin artmasının, kurdaki zayıflamanın ve Merkez Bankası’nın Türk Lirasını korumak adına yapmış olduğu müdahalelerin, ülkenin not görünümünün revize edilmesinde etkili olduğunu söyledi. Türkiye’deki negatif reel faiz oranını, yüksek enflasyon rakamlarını, artan cari açığı ve turizm sektöründeki durgunluğu da ülkenin kredi notunda değişikliğe gidilmesindeki diğer faktörler arasında sıralayan Winslow’a göre, Türkiye’nin ticari ortaklarının büyük resesyonlar yaşaması sebebiyle ihracatında da gerileme yaşandı.
Almanya ekonomisi 2. çeyrekte yüzde 9.7 daraldı. İlk açıklanan daralma rakamı yüzde 10.1 seviyesindeydi. Almanya'da firmalar ve tüketiciler, virüsün yayılmasını önlemeye yönelik kısıtlamalar döneminde, harcamalarını keskin bir şekilde düşürdü ve bu durum, derin bir gerileme içinde bulunan ekonominin sadece yavaş bir toparlanma göstermesine yol açtı. Almanya'da IFO iş güveni endeksi ise beklentilerin hafif üzerine çıktı. IFO iş ortamı Endeksi ayında 92.1'lik beklentilere karşın 92.6 düzeyinde gerçekleşti. Almanya'da yılın ilk yarısında pandeminin yatırım ve harcamaya zarar vermesinin ardından ekonominin toparlanacağına yönelik iyimserlikle iş güveni endeksi beklentilerin hafifçe üzerinde gerçekleşti.
ABD'de S&P CoreLogic Case-Shiller 20 kentte konut fiyatları Haziran ayında aylık bazda değişmedi, yıllık % 3.46 arttı. Bu veri önceki ay için aylık bazda yüzde 0.04 artıştan yüzde 0.03 düşüşe ve yıllık bazda yüzde 3.69 artıştan yüzde 3.61 artışa revize edildi. S&P CoreLogic Case-Shiller ulusal bazda konut fiyatları söz konusu dönemde yıllık bazda yüzde 4.29 arttı. Bu veri önceki ay için yüzde 4.46 artıştan yüzde 4.32 artışa revize edildi.

BİST100

XU100 endeksi haftanın ikinci işlem gününü %1.47 düşüşle 1.092 seviyesinde tamamladı. 17.7 milyar TL işlem hacminin gerçekleştiği günde bankacılık endeksi %2.51 düşerken, sanayi endeksi ise %0.98 değer kaybetti. Direnç seviyelerini geçmekte zorlanan endekste satış baskısı arttı. Geçtiğimiz hafta Çarşamba gününde itibariyle borsada başlayan alım dalgası ile 1.140 seviyelerine kadar yükselen BIST 100 endeksi bu seviyelerde kalıcılık sağlayamadı ve 1.115 direnç seviyesinin altına sarktı. Haftanın ilk işlem gününde de bu direnç seviyesinin geçmeyi deneyen ancak başarılı olamayan endeks dünde satış baskısının arttığını gördük. Devam eden jeopolitik risklerle birlikte satış baskısı artabileceği gibi yeni işelm gününde tepki alımları görülebilir. Haftanın üçüncü işlem gününde piyasalarda oluşan fiyatlamaları yakından takip etmeyi sürdüreceğiz.
Güne yükselişle başlayan ve gün içerisinde genel olarak alıcılı bir seyir izleyen endeks günü ekside noktaladı. Endekste tepki alımlarının sürmesi durumunda 1.095 ve 1.100 direnç seviyelerini takip edeceğiz. Olası geri çekilmeler yaşanması durumunda ise 1.087 ve 1.080 destek seviyeleri test edilebilir.
Destekler: 1.087 / 1.080 / 1.075
Dirençler: 1.095 / 1.100 / 1.108

VİOP 30 ENDEKS VADELİ İŞLEM SÖZLEŞMESİ

Ağustos ayı vadeli endeks 30 kontratı haftanın ikinci işlem gününü %2.03 düşüşle 1.234 seviyesinde tamamladı. Geçtiğimiz haftanın üçüncü işlem gününde Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın yaptığı açıklamalar borsada alım dalgasına neden olurken kontrat günü yüzde 3'ün üzerinde yükselişle noktalamıştı. Yine Çarşamba akşamı açıklanan Fed’in tutanaklarında Amerikan ekonomisindeki belirsizliklere dikkat çekilmesinin ardından dün küresel borsalarında satıcılı seyir takip edildi. Yurtdışındaki satıcı seyrin etkisinde kalan kontrat ise kapanışa doğru gelen alımlarla günü artıda kapatmayı başardı. Haftanın son işlem gününde ise Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın açıkladığı müdjeli habere kadar yükselişini sürdüren kontrat haber sonrasında ise yönünü aşağı çevirdikten sonra yeni haftaya tepki alımları ile başladı. Haftanın üçüncü işlem gününde piyasalarda oluşan fiyatlamaları yakından takip etmeyi sürdüreceğiz.
Güne yükselişle başlayan ve gün içerisinde dalgalı bir seyir izleyen kontrat günü ekside noktaladı. Kontratta satış baskısının artması halinde 1.230 ve 1.225 destek seviyeleri test edilebilir. Yaşanılan sert geri çekilme sonrasında kontratta tepki alımları görmemiz durumunda ise 1.238 ve 1.245 direnç seviyelerini takip edeceğiz.
Destekler: 1.230 / 1.225 / 1.220
Dirençler: 1.238 / 1.245 / 1.252

USDTRY VADELİ İŞLEM SÖZLEŞMESİ

Ağustos ayı vadeli USDTRY kontratı haftanın ikinci işlem gününü %0.42 yükselişle 7.4194 seviyesinde tamamladı. Ağustos ayı başında oynaklığı artmaya başlayan ve 7.00 TL üzerinde kalıcılık sağlamayı başaran dolar/TL kurunda TL için zayıf seyir devam ediyor. Geçtiğimiz hafta Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın yaptığı müjdeli haber açıklaması ile 7.21 TL'ye kadar geri çekildiğini gördüğümü kur, Cuma gününden itibaren yönünü tekrar yukarı çevirdi. Dolar endeksi ABD - Çin ticaret iyimserliği ve Kovid-19 aşısı konusundaki ilerleme haberleri ile gerilerken Fitch Ratings’in Türkiye'nin kredi not görünümünü "durağan"dan "negatif"e çevirmesine ek olarak Doğu Akdeniz’de devam eden jeopolitik riskler ve 550 seviyesinin üzerinde bulunan CDS primimiz TL’yi zayıflatmayı sürdürüyor. Haftanın üçüncü işlem gününde piyasalarda oluşan fiyatlamaları yakından takip etmeyi sürdüreceğiz.
Güne yükselişle başlayan kontrat gün içerisinde dalgalı seyretti ve günü artıda noktaladı. Kontratta yukarı yönlü hareketin devam etmesi durumunda 7.4250 ve 7.44 direnç seviyelerini takip edeceğiz. Olası geri çekilmeler yaşanması durumunda ise 7.40 ve 7.3850 destek seviyeleri söz konusu olabilir.
Destekler: 7.4000 / 7.3850 / 7.3600
Dirençler: 7.4250 / 7.4400 / 7.4650

ONS ALTIN VADELİ İŞLEM SÖZLEŞMESİ

Ağustos ayı vadeli Altın kontratı, haftanın ikinci işlem gününü %0.62 düşüşle 1922 seviyesinde tamamladı. Geçtiğimiz haftanın son işlem gününde devam eden korona virüs endişeleri ve ABD - Çin arasındaki gerginlik Ons Altın'a olan talebi desteklerken, olumlu açıklanan ABD verileri ile Dolar'da gözlenen toparlanma sonucu Altın'ın aşağı yönlü hareketi izlendi. Haftanın ilk işlem gününde ise takip edilen endişeler değerli metale destek olmayı sürdürürken, ABD Başkanı Donald Trump'ın korona virüse karşı plazma tedavisine acil durum onayı verdiği yönündeki açıklamaları ve Çi-ABD geriliminin azalmasının piyasalar üzerindeki iyimserliği artırması ve risk iştahında gözlenen toparlanma ile birlikte Ons Altın'da aşağı yönlü hareketlerin devam ettiği izlendi.Haftanın üçüncü işlem gününde piyasalarda ABD-Çin, aşı çalışmaları ve virüs gelişmelerine dayalı oluşan fiyatlamaları yakından takip etmeyi sürdüreceğiz.
Güne yükselişle başlayan ve gün içerisinde salgalı bir seyir izleyen kontrat günü ekside noktaladı. Kontratta yükselişin sürmesi halinde 1928 ve 1935 direnç seviyelerini takip edeceğiz. Olası aşağı yönlü hareketler görmemiz durumunda ise 1915 ve 1908 destek seviyeleri test edilebilir.
Destekler: 1915 / 1908 / 1900
Dirençler: 1928 / 1935 / 1943

KAP HABERLERİ
DNISI: Sermaye Piyasası Kurulu tarafından onaylanan izahname çerçevesinde, Dinamik Isı Makina Yalıtım Malzemeleri Sanayi ve Ticaret A.Ş.'nin (Şirket) halka arz edilecek toplam 8.700.000 TL nominal değerli payları, Borsa Birincil Piyasa'da Sabit Fiyatla Talep Toplama ve Satış Yöntemi ile beher pay için 3,52 TL fiyattan 27-28/08/2020 tarihlerinde Gedik Yatırım Menkul Değerler A.Ş. aracılığıyla, DNISI.HE (ikincil piyasada işlem kodu DNISI.E olacaktır) işlem sırasında satışa sunulacaktır.
EMKEL ve MAALT paylarında 26/08/2020 tarihli işlemlerden (seans başından) 09/09/2020 tarihli işlemlere (seans sonuna) kadar brüt takas uygulanacaktır.

 Ahlatcı Yatırım Menkul Değerler
http://www.ahlatciyatirim.com.tr
   
                                  ***
                               Yasal Uyarı
 
 Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir.Yatırım danışmanlığı hizmeti ; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır.Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır.Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabılır.Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.