BİST/VİOP bülteni (Ahlatcı Yatırım)

FED SONRASI PİYASALAR VİRÜS ETKİSİYLE YİNE MORALSİZ

Fed yılın ilk FOMC toplantısında faiz oranlarını %1,50-%1,75 hedef aralığında sabit tuttu. Karar sonrası basın toplantısında Fed Başkanı Jerome Powell düşük enflasyon dinamiğinin dünyadaki diğer ekonomileri etkilediğini belirterek “ABD’de bu etkiden kaçınma konusunda kararlıyız” ifadelerini kullandı. Powell FOMC’nin %2 altındaki enflasyondan memnun olmadığını dile getirirken “Özellikle ekonomik büyümede uzun bir mesafe kat edilmişken enflasyon hedefinin altında kalmamızdan memnun değiliz” dedi. Powell’ın sözleriyle birlikte Fed karar metninde yer alan küçük değişiklikler (örneğin enflasyonda simetrik hedefe dair yorumlar) Fed’in fiyat istikrarı yetkisini yorumlamada önemli bir değişime doğru ilerlediğine işaret ediyor. Powell’ın halen değerlendirme aşamasında olduğunu vurguladığı yeni yaklaşımda Fed %2 enflasyon hedefini gerçekleştirilmesi gereken bir hedef olarak görebilir. 2012’de ortaya konulan bu hedef çoğunlukla aşağı yönlü ıskalanmıştı. Hedefin yakalanmak istenmesi daha güvercin bir politika sonucunu doğurabilir. Fed’in hedef olarak ölçü aldığı kişisel tüketim harcamaları fiyat endeksi olan PCE Kasım’da sona eren periyot için yıllık %1,5 yükselmişti. Powell baz etkisiyle önümüzdeki aylarda PCE’de %2’ye yakınsama bekliyor. Öte yandan Fed para piyasalarına ilişkin faizlerde de küçük ayarlamalar yaptı. Aşırı rezervlere ödenen faiz (IOER) beklentimiz dahilinde 5 baz puan yükseltilerek %1,60’a çıkarıldı. Ters repo oranı da yine aynı miktarda artırılarak %1,5’e çekildi.

Çin merkezli koronavirüs vakaları 2003’teki SARS salgınının önüne geçerken Çin’in Hubei eyaletinde 1.000 vaka daha duyuruldu. Koronavirüs kaynaklı ölü sayısı 170’e ulaştı, Çin toplam vaka sayısının 7.711’e yükseldiğini duyurdu. Dünya Sağlık Örgütü ise henüz küresel acil durum ilanına karar vermedi. BM’ye bağlı kurum Perşembe günü bu yöndeki değerlendirmelerini sürdürecek. ABD, İngiltere, Japonya, Türkiye ve birçok ülke vatandaşlarını virüsün yayılma merkezlerinden boşaltma girişimlerini sürdürüyor. British Airways, Lufthansa ve United Airlines gibi birçok önemli havayolu şirketi de Çin uçuşlarını askıya aldığını açıkladı. Toyota’nın yanısıra General Motors da üretimi dondurduğunu duyurdu. Virüs perakendeyi de etkiliyor. Starbucks Çin’deki restoranlarının yarısını oluşturan 2.000 restoranı kapadığını duyurdu. Çin’de 3.000 restoranı bulunan McDonalds da Hubei eyaletindeki yüzlerce restoranında kepenk indirdi.

Virüs salgınının beklenenden daha hızlı yayılması Asya hisseleri üzerindeki olumsuz etkisini bugün de gösteriyor. Yeni yıl tatilinin dönüşü sonrası Tayvan hisse senetleri %5’in üzerinde düşüş kaydederken MSCI Asya Pasifik Endeksi yedi haftanın en düşük seviyelerine geriliyor. Açıklanan şirket karlarından destek bulan ve dünü yatay kapatan S&P 500 vadelilerinde ise düşüş %0,6’yı buldu. Virüse dayalı satış dalgasıyla birlikte güvenli liman arayışları da tahvil getirilerini aşağıya çekiyor. ABD 10 yıllık tahvilin getirisi iki baz puan düşüşle %1,56 düzeyine düşüş gösterdi. Altının onsu %0,2 yukarıda ve 1580 dolar seviyesi yakınlarında hareket ediyor. Birçok EM para birimi ise Asya kurları öncülüğünde dolara karşı değer kaybediyor. Tayvan doları %0,1, Tayland Bahtı %0,8, Güney Kore Wonu ise %0,6 düşüşte. Önceki gün Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Rusya’ya İdlib uyarısı yapması sonrası yükselişe geçen Dolar/TL sabah saatlerinde 5,9640 seviyelerinde. Bugün TCMB Enflasyon Raporu Sunumu ile birlikte İngiltere Merkez Bankası faiz kararı ve ABD büyüme verileri izlenecek.

BİST100

XU100 endeksi önceki günü %0.1 düşüşle 119.689 seviyesinde tamamladı 10.9 milyar TL işlem hacminin gerçekleştiği günde bankacılık endeksi %1.60, sanayi endeksi ise %0.90 düşüş yaşadı.

Haftanın üçüncü işlem gününde Çin’de meydana çıkan ve yayılma belirtileri devam eden corona virüsünün son gelen haberlerde yayılma hızı konusu ve bu bağlamda ABD ve Fransa dahil birçok ülkede vakalara rastlanmasının ülke ekonomileri üzerinde olumsuzluk yaratacağına dair endişelerin devamına karşılık yurtdışında oluşan tepki alımlarıyla yükselişle güne başladı. Günün devamında Avrupa borsalarında devam eden yükselişlerin etkisiyle günün devamında 121.000 seviyesi yakınlarını test etse de burada yine tutunamadı ve günü arka arkaya altıncı günde de negatif tarafta tamamladı. Endekste son gelişmelerle birlikte düzeltme eğilimi sürüyor. Haftanın geri kalanında Çin’den virüs ile ilgili gelecek yeni haber akışları riskli varlıklar üzerinde etkili olmaya devam edecek. Virüsün yayılma hızının arttığına dair olası haber akışları riskli varlıklardan çıkışları hızlandırabilir.

Çin’deki virüsün etkisinin hissedildiği ortamda güne yine yükselişle başlayan endekste açılışın ardından 121.000 yakınları denense de burada tutunamadı ve düşüşe yöneldi. 121.500 altında kalıcılıkta aşağı yönde eğilim bir süre daha sürebilir. Düzeltme hareketleri oluşsa da 119.400 üzerinde tutunma sağlanabilirse buradan tepki alımları gelebilir. Endekste 121.500 ilk direnç olarak izlenecek. Üzerine geçişte 122.500 ve 123.400 yeni hedefler olacak. Olası düzeltme hareketlerinin devamında 121.500 altındaki hareketlerde 119.500 ve 118.200 seviyelerini izleyeceğiz.

Destekler: 119.400 / 118.000 / 117.400
Dirençler: 121.500 / 122.500 / 123.400

VİOP 30 ENDEKS VADELİ İŞLEM SÖZLEŞMESİ

Şubat ayı vadeli endeks 30 kontratı önceki işlem gününü %0.31 düşüşle 145.450 seviyesinde tamamladı.

Dün güne yine yükselişle başlayan kontratta açılışın ardından 146.450 en yüksek seviyesi test edildi. Günün devamında tekrar gelen satışlarla kontratta yükselen trendin altındaki hareketin dün devam ettiği gözleniyor. Akşam seansında yine toparlanma çabası gözlense de kapanış negatif tarafta gerçekleşti. Çin’de tespit edilen ve yayılma hızı artan virüs riskli varlıklarda temkinli hareketlerin sürmesine neden oluyor. Dün Avrupa borsalarında tepki anlamında yükselişler yaşandı. Global ölçekte ticaret iyimserliği ve düşük faiz ortamıyla oluşan riskli varlıklara olan ilgiyle yurtiçi varlıklarda beklenen yükseliş isteği kontratın da yükseliş potansiyelinin korunmasına imkan verecek olsa da virüs haberleri yaşanan düşüşlerde etken olmaya devam ediyor. Kontratta teknik göstergelerdeki yorgunluk belirtileri ve gözlenen satış hareketiyle yükselen trendin altına geçilmesinin izlenmeye devam edilmesi gerektiğini düşünüyoruz. Virüs tedirginliği ile bu trend altında kalıcılık satış eğiliminin sürmesine neden olabilir.

Şubat ayı vadeli kontratta haftanın üçüncü işlem gününde 146.5550’ye doğru yükseliş denemesi ardından tekrar gözlenen satışlarla gün içinde 144.850 en düşük seviyesini test etti. Satışlar gözlense de akşam seansında toparlanma çabası oluştu. Kontratta yeni günde 144.500 ilk desteği takibimizde olacak. Bu seviye altına geçiş görülürse düzeltme eğilimi 143.000 ve 141.900 seviyelerine kadar devam edebilir. Düzeltme eğilimini devam ettiği kontratta 146.900 ilk direnci üzerine geçiş oluşursa 148.000 ve 150.000 yükselen trend alt direnci seviyeleri hedeflenebilir.

Destekler: 144.500 / 143.000 / 141.900
Dirençler: 146.900 / 148.000 / 150.000

USDTRY VADELİ İŞLEM SÖZLEŞMESİ

Ocak ayı vadeli USDTRY kontratı önceki işlem gününü %0.23 yükselişle 5.9554 seviyesinde tamamladı.

Dolar kontratı geçen birkaç gündür oluşan satış eğiliminin ardından haftanın ikinci işlem gününde Çin virüsü kaynaklı olarak gelişmekte olan ülke para birimlerinde oluşan değer kaybına karşılık Türk Lirası’nda daha sağlam duruşa rağmen dün kısmi de olsa değer kaybı yaşadı. Bu bağlamda kontratta da gün içinde yükselişle 5.95 seviyesinin üzerine geçildiği ve kapanışın bu seviyenin üzerinde gerçekleştiği gözlendi. Dolar kontratında virüs etkisi dışında diğer riskler geri planda kaldıkça kurda ve dolayısıyıyla kontratta zaman zaman yükselişler oluşsa da hem küresel hem de iç gelişmelere dayalı risklerde artış olmadıkça yükselişlerin sınırlı kalmaya devam etmesini ve geri çekilmelerin bir adım önde olmasını beklemeye devam ediyoruz. CDS’lerde son zamanlarda gözlenen geri çekilmeler bir risk fiyatlaması olmadığını gösteriyor.

Ocak ayı vadeli kontratı dün bir önceki güne göre yükselişle açılış yaptı ve devamında 5.95 üzerini test ettikten sonra günü bu seviye üzerinde ve 50-20 günlük üssel hareketli ortalaması üzerinde tamamladı. Yeni günde 20 günlük hareketli ortalama 5.9395 ilk desteği takibimizde olacak. Bu seviye üzerinde tutunmada gelebilecek tepki alımlarında 5.9600 ve 5.9700 seviyeleri test edilebilir. 5.9395 altına doğru aşağı yönde hareketlilik meydana gelecek olursa 5.9350 ve 5.9300 seviyeleri hedeflenebilir.

Destekler: 5.9395 / 5.9350 / 5.9300
Dirençler: 5.9600 / 5.9700 / 5.9970

ONS ALTIN VADELİ İŞLEM SÖZLEŞMESİ

Şubat ayı vadeli Altın kontratı, önceki işlem gününü değişim göstermeyerek 1576.55 seviyesinde tamamladı.

Haftanın ikinci işlem gününde Altın, Ons Altın Salı günü ABD’den gelen olumlu dayanıklı mal siparişleri, Conference Board tüketici güveni ve konut sektörüne ilişkin verilerle ABD ekonomisinde işlerin yolunda gittiğine dair algıyla %1 düştükten sonra hafta ortasında, Çin'deki koronavirüs salgınının ekonomik etkisiyle ilgili endişelerin artması üzerine yeniden yükselişe doğru yöneldi. Son günlerde Ons Altın, Çin kaynaklı ortaya çıkan virüs etkisi ülkelerin ekonomik büyüme görünümlerine olası olumsuz etkilerinin değerlendirilmeye devam edilmesiyle riskli varlıklardan çıkışla güvenli varlık ilgisiyle talep görmeye devam ediyor. Bu bağlamda önümüzdeki günlerde Çin virüsü kaynaklı gelişmelere odaklı fiyatlamalar devam edecek. Bu bağlamda kontratta da bu gelişmelere dayalı hareketler ön planda kalacak.

Kontrat geçen haftanın üçüncü işlem gününde bazı jeopolitik endişeler ve Çin’deki virüs haberlerine rağmen olumlu gelen ABD verileriyle güvenli varlıklardan çıkış olsa da virüs etkisiyle tutundu. Altın kontratında geçen yıl Aralık’tan itibaren oluşan yükseliş trendinin üzerinde hareket ediyor. Bugün 1570 desteği üzerinde tutunma devam ederse 1585 ve bu seviye de aşılırsa 1590 seviyesi hedeflenebilir. Kontratta 1575 seviyesi altına geçilirse 1560 ve 1555 seviyeleri hedeflenebilir.

Destekler: 1570 / 1560 / 1555
Dirençler: 1585 / 1590 / 1602

HİSSE HABERLERİ

PINSU:Bursa Büyükşehir Belediyesi Bursa Su ve Kanalizasyon İdaresi Genel Müdürlüğü'nün, Şirketin Bursa/İnegöl tesisinin su kaynağına ilişkin ihalesini aldı.

BRMEN.E, DGGYO.E, GSDDE.E, ULUSE.E, VKING.E payları 30/01/2020 tarihinden (seans başından) itibaren 13/02/2020 tarihine (seans sonuna) kadar açığa satışa ve kredili işlemlere konu edilemeyecektir.

BURCE.E, CRFSA.E, GRNYO.E, NATEN.E, SNPAM.E paylarında 30/01/2020 tarihli işlemlerden (seans başından) 13/02/2020 tarihli işlemlere (seans sonuna) kadar brüt takas uygulanacaktır. Ayrıca BURCE.E, CRFSA.E, GRNYO.E, NATEN.E, SNPAM.E paylarında uygulanmakta olan açığa satış ve kredili işlem yasağı brüt takas uygulaması ile birlikte 13/02/2020 tarihine (seans sonuna) kadar devam edecektir.

TKNSA.E payları 30/01/2020 tarihli işlemlerden (seans başından) 13/02/2020 tarihli işlemlere (seans sonuna) kadar tek fiyat işlem yöntemi ile işlem görecektir. Ayrıca TKNSA.E paylarında uygulanmakta olan açığa satış ve kredili işlem yasağı ve brüt takas uygulaması ise tek fiyat işlem yöntemi ile birlikte 13/02/2020 tarihine (seans sonuna) kadar devam edecektir.


 Ahlatcı Yatırım Menkul Değerler
http://www.ahlatciyatirim.com.tr
   
                                  ***
                               Yasal Uyarı
 
 Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir.Yatırım danışmanlığı hizmeti ; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır.Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır.Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabılır.Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.