BİST/VİOP Yorumu (Ahlatcı Yatırım)

MERKEZ BANKALARI DESETEKLERİYLE BORSALAR YÜKSELİŞTE..

Çin Ulusal Sağlık Komisyonu'nun yaptığı açıklamaya göre dün itibariyle teyit edilmiş koronavirüs vakası sayısı sadece 125 artarak 80.151'e yükseldi. Önceki gün de sadece 202 yeni vaka tespit edilmişti. Koronovirüs salgınının başladığı yer olan Hubei'de 1 Mart'ta196 ve dün 114 yeni koronavirüs vakası tespit edildi. Wuhan'daki yeni vaka sayısı ise 193'den 111'e indi. Çin'de dün 31 kişi daha koronavirüs nedeniyle yaşamını yitirdi. 1 Mart'ta ise 42 kişi yaşamını yitirmişti.

ABD Hazine Bakanlığı Sözcüsü, G7 maliye bakanları ve merkez bankası başkanlarının bugün telekonferans yolu ile bir araya geleceklerini bildirdi. Sözcü, G7 maliye bakanları ve merkez bankası başkanlarının yayılmakta olan koronavirüs salgını ve ekonomik etkileri ile başa çıkmak için alınacak tedbirleri tartışacaklarını ifade etti. Verilen bilgiye göre telekonferansa ABD Hazine Bakanı Steven Mnuchin ve Fed Başkanı Jerome Powell liderlik edecek. Konuya yakın kaynakların verdikleri bilgilere göre ise G7 maliye bakanları ve merkez bankası başkanları telekonferansı Türkiye saati ile 15.00'da başlayacak.
Avrupa Merkez Bankası Başkanı Christine Lagarde, Banka'nın koronavirüs salgınının etkileri ile mücadele için "uyun ve hedefli tedbirler" almaya hazır olduğunu söyledi. "Gerekli ve risklerle orantılı olmak üzere uygun ve hedefli tedbirler almaya hazırız" diye konuşan Lagarde, "Koronavirüs salgını ekonomik görünüm ve finansal piyasaların çalışması için riskler oluşturan hızlı gelişen bir durum" dedi. Piyasalar hali hazırda ECB'nin 12 Mart'ta yapacağı Yönetim Konseyi toplantısında faiz oranını 10 baz puan düşürmesi olasılığını yüzde 100 olarak fiyatlıyorlar.
Türkiye İstatistik Kurumu bugün 10:00’da Şubat ayına ilişkin TÜFE ve Yİ-ÜFE verilerini açıklayacak. Bloomberg anketine katılan 22 ekonomistin medyan beklentisi TÜFE’de yıllık %12,60 artış yaşanacağı yönünde. Aylık beklenti ise %0,65 olarak tahmin edildi. Birçok ekonomist baz etkisi ile TÜFE’nin Mart’ta zirve yaptıktan sonra kademeli olarak düşeceğini tahmin etmişti. Bu yüzden Şubat enflasyonunda TCMB politikasını değiştirebilecek bir sürpriz beklenmiyor. TCMB Başkanı Murat Uysal, geçtiğimiz hafta Bursa’da gerçekleştirdiği sunumda “Enflasyonun bir süre mevcut seviyelerde yatay seyrettikten sonra yıl sonu tahminimize doğru kademeli bir şekilde gerileyeceğini düşünüyoruz” açıklamasını yapmıştı. Tahminler Şubat’ta enflasyonun yükseliş ivmesini koruyacağına işaret etse de TCMB politikasında “beklenen enflasyona göre reel pozitif getiri” anlayışı öne çıkmıştı. Bu doğrultuda analistler de önemli bir şok yaşanmaması durumunda TCMB’nin gevşeme çizgisini koruyacağını düşünüyor.
Merkez bankalarının koordineli açıklamalarıyla Pazartesi günü risk iştahı artan yatırımcılar yavaş yavaş somut adımları görmek istiyor. Koronavirüs vakalarının küresel çapta 90 bini aşması, New York, Brüksel ve Berlin’de ilk vakaların görülmesiyle birlikte yatırımcılar bugün daha temkinli. Pazartesi gününü %4,6 yükselişle kapatan S&P 500 endeksinde bugün vadeliler yatay seyrediyor. Asya’da ise Japonya haricinde yükselişler hakim. Japon Topix %1 düşüyor. Çin Şanghay, Güney Kore Kospi ise %1,5 yükseliş kaydediyor. Avustralya Merkez Bankası’nın faiz indirimine rağmen Avustralya dolarının değer kazanması yatırımcıların merkez bankalarında daha büyük ölçekli adımlar beklediğini gösteriyor. Güvenli limanlarda da ralli sürüyor. Japon yeni dolara karşı %0,5 yükselişte. ABD 10 yıllık tahvil getirisi dört baz puan gerileyerek %1,12’ye düştü. Altının onsu ise %0,6 yükseldi. Son dönemde jeopolitik haberler ve koronavirüse bağlı küresel piyasa hareketlerinden etkilenen lira enflasyon verisi öncesi yatay seyrediyor. Dolar/TL 6,1780’den işlem görüyor.
BİST100

XU100 endeksi haftanın ilk işlem gününü %1.24 yükselişle 107.310 seviyesinde tamamladı 8.2 milyar TL işlem hacminin gerçekleştiği günde bankacılık endeksi %1.76 yükselirken, holding endeksi ise %2.94 yükseldi.

Endeks haftanın ilk işlem gününe Cuma günü yaşadığı sert düşüşün yükselişle başladı. Endeksin yükselişinde korona virüs ile ilgili endişelerin göreceli olarak azalması ile küresel borsalardaki olumlu havanın etkili olduğunu görüyoruz. Suriye ile ilgili artan jeopolitik riskler ise endeksin yükselişini sınırlıyor. Bu hafta içerisinde Türk ve Rus liderlerinin görüşmelerini yakından takip etmeyi sürdüreceğiz. Dün ABD Başkanı Trump’ın yaptığı “Beyaz Saray'da bir aşı ve tedavi konusundaki ilerlemeler hakkında büyük ilaç firmalarıyla buluşuyorum, ilerleme kaydediliyor” açıklamaları piyasalardaki virüs ile ilgili endişeleri biraz olsun azaltmış görünüyor.

Endeks geçtiğimiz haftanın son işlem günü yaşadığı sert düşüş sonrasında toparlanma çabası içinde görünüyor. Endeks için gün içerisinde kritik direnç seviyesi 108.750. Endeks bu seviyenin üzerinde tutunmayı başarabilirse toparlanmanın 110.000 seviyelerine doğru devam ettiğini görebiliriz. Aksi durumda ise endeksteki satış baskısı artabilir.

Destekler: 106.500 / 105.700 / 105.000
Dirençler: 108.750 / 110.000 / 111.500

VİOP 30 ENDEKS VADELİ İŞLEM SÖZLEŞMESİ

Nisan ayı vadeli endeks 30 kontratı haftanın ilk işlem gününü %1.23 yükselişle 129.225 seviyesinde tamamladı.

Kontrat haftanın ilk işlem gününe Asya piyasalarındaki pozitiflikle yükselişle başladı. Kontratın yükselişinde korona virüs ile ilgili endişelerin göreceli olarak azalması ile küresel borsalardaki olumlu havanın etkili olduğunu görüyoruz. Suriye ile ilgili artan jeopolitik riskler ise kontratın yükselişini sınırlıyor.

Bugün ve haftanın geri kalanında hem korona virüs hem de Suriye ile ilgili haber akışını yakından izlemeyi sürdüreceğiz.

Haftanın ilk işlem gününde pozitif başlangıç yapan kontrat günü kritik 129.600 direnç seviyenin altında noktaladı. Kontratın yeni günde bu seviyenin üzerinde kalıcılık sağlaması yükselişin devam için önemli. Aksi durumda kontratta geri çekilmelerde 128.300 seviyesini takip edeceğiz.

Destekler: 128.300 / 127.400 / 126.700
Dirençler: 129.600 / 130.600 / 131.200

USDTRY VADELİ İŞLEM SÖZLEŞMESİ

Mart ayı vadeli USDTRY kontratı haftanın ilk işlem gününü %0.54 düşüşle 6.2780 seviyesinde tamamladı.

Küresel bazda zirve yaptıktan sonra gerileyemeye başlayan dolar endeksine rağmen Mart ayı vadeli USDTRY kontrattı yükseliş trendine devam ediyor. Kontrat son işlem gününde değer kaybı yaşasada TL tarafında artan jeopolitik riskler geri çekilmelerin sınırlı kalmasına neden oluyor. Bugün açıklanacak olan yurt içi enflasyon verisi kontratta hareketliliği artırabilir.

Açıklananacak ekonomik verilere ek olarak gerek korona virüs gerekse de Suriye ile ilgili haber akışını yakından izlemeyi sürdüreceğiz.

Yükseliş trendine devam eden Mart ayı vadeli USDTRY kontratı için 6.25 kritik destek seviyesi konumunda bulunuyor. Kontratta bu seviyenin üzerinde kalındıkça yukarı yönlü hareketler görebiliriz. Olası geri çekilmelerde ise 6.22 seviyelerini görebiliriz.

Destekler: 6.2500 / 6.2375 / 6.2200
Dirençler: 6.3000 / 6.3250 / 6.3500

ONS ALTIN VADELİ İŞLEM SÖZLEŞMESİ

Nisan ayı vadeli Altın kontratı, haftanın ilk işlem gününü %0.59 düşüşle 1605 dolar seviyesinde tamamladı.

Küresel bazda azalan korona virüs endişeleri ile normale dönmeye başlayan risk iştahı güvenli liman kabul edilen Altın’a satış getirmeye devam ediyor. Şubat ayı içerisinde sert bir şekilde yükselen kontratın zirve yaptıktan sonra bu seferde sert geri çekildiğini gördük. Yeni haftanın ilk gününde de alışların sınırlı kaldıpı kontratta satıcılı seyir devam ediyor.

Küresel korona virüs ile ilgili endişeler devam etmesine karşı artmaya başlayan risk iştahı kontratta değer kaybının sürmesine neden olabilir. Bugünde virüs ile ilgili haber akışını takip etmeyi sürdüreceğiz.

Haftanın ilk işlem gününü ekside kapatan ve 1600 doların üzerinde tutunmaya çalışan kontratta bu seviyenin altında kalınması durumunda satış baskısının arttığını görebiliriz. Olası toparlanmalarda ise yukarı yönlü hareketin devamı için 1612 seviyesi üzerinde kalıcılık sağlanmalı.

Destekler: 1595 / 1587 / 1575
Dirençler: 1613 / 1624 / 1630

HİSSE HABERLERİ

VESTL: Polonya'daki dolaylı yüzde 100 iştiraki Vestel Polska Technology'e ait fabrika, bina ve arazisiyle birlikte 31.4 milyon dolara sattı.

KRSAN: Şirket unvanının "Casa Emtia Petrol Kimyevi ve Türevleri San. Tic. A.Ş." olarak değişmesi nedeniyle, bülten adı 03/03/2020 tarihinden itibaren "CASA EMTIA PETROL" olarak; mevcut "KRSAN" işlem kodu ise 01/04/2020 tarihinden itibaren geçerli olmak üzere "CASA" olarak değiştirilecektir.

ECILC: Sermayesinin %54,65'ine Eczacıbaşı Holding A.Ş.,%45'ine bağlı ortaklıklarından EİP Eczacıbaşı İlaç Pazarlama A.Ş. (EİP) ve %0,35'ine Şirketin sahip olduğu Eczacıbaşı Sağlık Hizmetleri'nin satılmasına karar verildiğini bildirdi.

GRNYO.E paylarında 03/03/2020 tarihli işlemlerden (seans başından) 17/03/2020 tarihli işlemlere (seans sonuna) kadar brüt takas uygulanacaktır. Ayrıca bu paylarda uygulanmakta olan açığa satış ve kredili işlem yasağı brüt takas uygulaması ile birlikte 17/03/2020 tarihine (seans sonuna) kadar devam edecektir.

 Ahlatcı Yatırım Menkul Değerler
http://www.ahlatciyatirim.com.tr
   
                                  ***
                               Yasal Uyarı
 
 Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir.Yatırım danışmanlığı hizmeti ; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır.Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır.Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabılır.Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.