Bist/Viop Yorumu (Ahlatcı Yatırım)

JEOPOLİTİK RİSKLER CANLI KALMAYA DEVAM EDİYOR..

ABD'nin İran'lı generali öldürmesinin ardından konuyla ilgili gerilimin karşılıklı açıklamalarla devam ettiğini izledik. Bu bağlamda gelen haberlere göre İran, ABD'nin dış operasyonlarından sorumlu generali Kasım Süleymani'yi öldürülmesine misilleme yapmak için 13 farklı senaryoyu değerlendiriyor. İran Ulusal Güvenlik Konseyi tarafından yapılan açıklamada, bu senaryolardan en zayıfının bile ABD için "tarihi kâbus" olacağı belirtiliyor. Bununla birlikte İran Dışişleri Bakanı Cevad Zarif ise ABD'nin saldırısını "devlet terörü" olarak niteledi. Zarif açıklamasında "Bu İran'a karşı bir saldırı eylemidir ve İran'a silahlı bir saldırı yapılmasına eşittir. Buna karşılık vereceğiz. Ancak orantılı bir karşılık vereceğiz, orantısız değil" şeklinde konuştu. ABD tarafında ise Dışişleri Bakanı Pompeo'dan açıklama geldi. Pompeo, Trump'ın aldığı karar hukuka uygun açıklamasını yaparken ayrıca ''askeri ve ekonomik adımlar atabiliriz. 2020 yılı İran için kötü geçecek.'' ifadelerini kullandı. Bunun dışında NATO, Irak'taki askeri personelinin bir kısmının yerini geçici olarak değiştirdiğini duyurdu. Akşam saatlerinde bir diğer sıcak gelişme ise İran tarafında yaşanmıştı. ABD istihbaratından 2 yetkilinin yaptığı son dakika açıklamasına göre, ABD ordusu kırmızı alarma geçerken kaynaklar, İran'ın İHA ve balistik füzelerini ABD hedeflerini vurabilecek yerlere konuşlandırdığını öne sürmüştü. Nitekim İran'ın misillemesi dün gece gerçekleşti. İran, Irak'ın Anbar'da ABD askerlerinin bulunduğu Ayn el-Esad üssüne balistik füzeli saldırı düzenledi. Bu saldırı sonrası İran Kasım Süleymani ve arkadaşlarının intikamı için ilk misillemenin gerçekleştirildiğini açıkladı. Saldırı sonrası ölü ya da yaralı bilgisi henüz gelmiş değil. Sonuç itibariyle jeopolitik risklerin, tansiyonun iyiden iyiye yükseldiği bir süreç yaşanmaya devam edecek diyebiliriz.

Yaşanan bu son gelişmelerin ardından ABD endeksleri güne düşüşlerle tamamladı. Salı günü gelen tepki alımları sonrası jeopolitik gerilimin devam edeceğine ve risklerin arttığına dair algının riskli varlıklardan çıkışları yeniden tetiklediği ve güvenli varlıklara doğru eğilimin yeniden artmasına neden oluyor. Bu bağlamda dün ons Altın'da da yaşanan geri çekilmelerin ardından İran misillemesi sonrası 1600 Dolar üzeri seviyelere doğru yükselişlerin gerçekleştiği gözlendi. Ham Petrol fiyatlarında da 65 Dolar'a kadar yeniden yükseliş meydana geldi. Sabah ABD ve Avrupa vadelileri ile Asya endeksleri ise satışlarla karşılaşmış durumda. Bu yönde fiyatlamanın bir süre daha devam etmesini olası görüyoruz.

Dün Avrupa'da takip edilen verilerden olan enflasyon ise Aralık ayında son 8 ayın en yüksek seviyesine yükseldi. Euro Bölgesi'nde tüketici fiyatlarındaki artış Kasım'daki yüzde 1'den Aralık'ta yüzde 1.3'e yükselerek beklentileri karşıladı. Çekirdek enflasyon ise yüzde 1.3'te kaldı. Enflasyondaki artışta enerji fiyatlarındaki artış etken oldu.

ABD'de izlenen veri ise dün dış ticaret açığı idi. ABD'de dış ticaret açığı Kasım'da Çin'le devam eden ticaret savaşlarının etkisiyle 3 yılın en düşük seviyesine indi. Ticaret Bakanlığı verilerine göre dış açık % 8.2 düşüşle 43.1 milyar dolar oldu. Bu, Ekim 2016'dan beri en düşük açık olarak kayda geçti. Beklenti dış açığın 43.7 milyar dolar olmasıydı. İthalat % 1 düşüşle 251.7 milyar dolara gerilerken ihracat % 0.7 artışla 208.6 milyar dolara yükseldi. İhracat artışı, ekonominin 2019 yılının sonunda güçlü kalmaya devam ettiğine işaret etti.

BİST100

XU100 endeksi önceki günü %1,1 yükselişle 112.600 seviyesinde tamamladı 9.6 milyar TL işlem hacminin gerçekleştiği günde bankacılık endeksi %1.12, sanayi endeksi ise %1.25 yükseliş yaşadı.

Geçen hafta Cuma ve Pazartesi günkü toplamda %3.94 oranında düşüş yaşayan endeks dün önce ABD seansında ve devamında ABD ile Avrupa vadelileri ve Çin hisselerinde yatırımcıların jeopolitik risklere dayalı yeni gelişmeleri beklemeye almasıyla gösterdiği tepki alımlarından destek buldu ve gün içerisinde 113.400 seviyesi yakınlarına kadar yükseldi. ABD-İran-Irak ekseninde gelişmeler dün Irak'ın ABD için 13 farklı senaryoyu misilleme olarak değerlendirdiği haberleriyle takip edilirken, Çin'in de İran-Irak blokunu destekleyeceğini açıkladığı izlendi. Bu açıdan dün yaşanan bu yükselişi tepki hareketi olarak değerlendiriyoruz. Kısa vadede devam etmesi muhtemel olan jeopolitik riskler yeniden fiyatlanmaya devam edebilir.

ABD-İran gerilimi altında dün güne alıcılı başlayan ve devamında alış eğilimine devam eden endekste yaşanan yükselişle 113.400 seviyesi denendi fakat üzer,nde henüz potansiyel oluşamadı. 93.000 seviyesinden gelen yükseliş trendinin altında kalınması görünümü halen negatif kılıyor. Yeni günde 112.500 seviyesi yine takibimizde olacak. Bu bölge altında kalıcı olursa aşağı yönlü hareket isteği sürebilir. Bu tarz bir harekette 111.200 ve 110.500 seviyeleri test edilebilir. 113.700 seviyesi takip edilmeli Burası aşılabilirse 114.500 ve 115.000'ler test edilmek istenebilir.

Destekler: 111.200 / 110.500 / 109.500
Dirençler: 113.700 / 114.500 / 115.000

VİOP 30 ENDEKS VADELİ İŞLEM SÖZLEŞMESİ

Şubat ayı vadeli endeks 30 kontratı önceki işlem gününü %0.40 yükselişle 138.800 seviyesinde tamamladı.

Dün ABD-İran-Irak gerilimine bağlı riskleri ekstra artıracak yeni bir gelişmenin olmaması, yatırımcıların yaşanan olaylara ilişkin yeni gelişmeleri beklemeye almasıyla global ölçüde endekslerde geçen iki gün arka arkaya yaşanan düşüşlerden sonra tepki yükselişleri meydana geldi. Buna bağlı olarak yurt içinde de endekste tepki alımları etkili olurken kontratta da buna bağlı olarak yükseliş yönünde hareketler gözlendi. Fakat yaşanan son jeopolitik risk yaratan gelişmelerin ortadan kalktığını söylemek için erken. İran'ın ABD'ye karşı hamlesi ise bilinmiyor ve ortaya detayları açıklanmayan çeşitli senaryolar konuluyor. Bu açıdan yaşanan yükselişleri şimdilik tepki hareketleri olarak değerlendiriyoruz.

Şubat ayı vadeli kontrat önceki işlem gününde alıcılı açılış sonrası 139.750 seviyesi yakınlarına kadar yükseliş gösterse de buradan gelen tepkiyle geri çekilse de günü pozitif tamamladı. Fibo. 23,6 seviyesi 138.000 üzerinde tutunma sürdüğü müddetçe tepki hareketleri gözlenebilir. Bu durumda 139.500 izleyeceğimiz ilk direnç noktası olacak. Burası aşılabilirse 140.700 ve 141.850 seviyeleri hedeflenebilir. 138.000 altında ise 137.000 ve 135.500 seviyelerine kadar düşüşlerin devamı beklenebilir.

Destekler: 138.000 / 137.000 / 134.500
Dirençler: 139.500 / 140.700 / 141.850

USDTRY VADELİ İŞLEM SÖZLEŞMESİ

Ocak ayı vadeli USDTRY kontratı önceki işlem gününü neredeyse değişim göstermeyerek 6,0152 seviyesinde tamamladı.

DolarTL'de bir süredir devam eden yukarı yönlü eğilim ciddi bir oynaklık olmasa da devam ediyor. ABD'nin İran'lı generali vurması ile artan jeopolitik tansiyon ile gelişmekte olan ülke para birimlerindeki değer kaybından etkilenen kur aynı zamanda %11.84 olarak açıklanan 2019 yılsonu enflasyonu ile sıfıra yaklaşan reel faiz desteğinin azalmasının da verdiği etkiyle Türk Lirası üzerinde oluşan baskıyla yükseliş yönündeki eğilimini dün kısmi geri çekilmeler gözlense de devam ettiriyor. Bugün ABD-İran arasında devam eden gerilimin etkisi kur üzerindeki yukarı yönlü eğilimin belirleyicisi olmaya devam edebilir. Bunun yanında reel faiz desteğinin minimize olması ve TCMB aksiyonunun beklenmesi de kurdaki ve kontrattaki hareketin yönü konusunda arayışın sürmesine neden olabilir. Kontratta sakin seyrin devamını bekliyoruz.

Ocak ayı vadeli kontratının önceki işlem gününde bir süredir devam eden yukarı yönlü hareket eğilime karşın günü hafif düşüşle ve 6.0150 seviyesi civarında tamamlandığı gözlendi. Bugün kontratta 6.04 seviyesi ilk direnç olarak takibimizde olacak. Burası aşılabilirse yukarı yönlü eğilim 6.07 ve 6.09 seviyelerine doğru devam edebilir. Olası 6.00 altında kalıcılıkla geri çekilmeler oluşursa 5.98 ilk desteği izlenmeli. Altına geçişte düşüşlerin 5.97 ve 5.93'e doğru sürmesi beklenebilir.

Destekler: 6.0000 / 5.9700 / 5.9300
Dirençler: 6.0400 / 6.0700 / 6.0900

ONS ALTIN VADELİ İŞLEM SÖZLEŞMESİ

Şubat ayı vadeli Altın kontratı, önceki işlem gününü %1.54 yükselişle 1580.25 seviyesinde tamamladı.

Spot Ons Altın önceki gün yatırımcıların iki günlük aradan sonra yeniden riskli varlıklara yönelmesiyle birlikte sabah saatlerinde geri çekildi fakat 1555 seviyelerinden destek buldu. Bu desteğn ardından gün sonuna doğru yeniden 1570 Dolar seviyelerine yükselişler meydana geldi. Bunun nedenini halen ABD-İran-Irak ekseninde devam eden jeopolitik risk unsurlarının varlığının devam etmesi olarak açıklayabiliriz. İran ABD'ye karşı hamle için 13 senaryo belirlerken, Irak ABD askerlerini ülkeden çıkartması konusunda açıklamalarına devam ediyor. ABD tarafı ise sert açıklamalarını sürdürürken Çin ise İran-Irak blokunu destekleyeceğini açıklıyor. Tüm bunlar Altın gibi güvenli varlıklara olan ilginin sürmesineneden olabilir. Dün ons Altın kontratı hafif kar satışı ile negatif tamamlansa da yönünü tekrar yukarıya çevirme potansiyeline sahip olacaktır.

Kontrat haftanın ikinci işlem gününde hafif düşüş yaşasa da yükseliş eğilimini devam ettirdi. Bununla birlikte Eylül ayından gelen düşüş trendinin üzerinde yükseliş hareketin sürüyor. Bugün 1570 desteği üzerinde tutunma sürecek olursa 1585 ve bu seviye de aşılırsa 1595 seviyesi hedeflenebilir. Kontratta 1570 seviyesi altına geçilirse 1562 ve 1555 seviyeleri hedeflenebilir.

Destekler: 1570 / 1562 / 1555
Dirençler: 1585 / 1595 / 1605


 Ahlatcı Yatırım Menkul Değerler
http://www.ahlatciyatirim.com.tr
   
                                  ***
                               Yasal Uyarı
 
 Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir.Yatırım danışmanlığı hizmeti ; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır.Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır.Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabılır.Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.



Facebookta Paylaş