Bütçe Dengesi analizi (Gedik Yatırım)

Bütçe haziranda 12,1 milyar TL açık verdi (Mayıs 2019: -12,1 milyar TL; Haziran 2018: -25,6 milyar TL). Böylelikle, önceki ay 118,7 milyar TL olan 12 aylık bütçe açığı haziranda 105,1 milyar TL’ye geriledi. Diğer taraftan, faiz dışı denge de haziran ayında 7,7 milyar TL açık verirken (Mayıs 2019:-4,1 milyar TL, Haziran 2018: -23,2 milyar TL); önceki ay 29,8 milyar TL olan 12 aylık faiz dışı açık rakamı haziranda 14,2 milyar TL’ye geriledi. 2019 yılının ilk yarısı itibariyle 78,6 milyar TL olan bütçe açığı 2019 yılsonu bütçe açığı hedefi olan 80,6 milyar TL’nin %97,5’ine (6A18: %63,3); 27,8 milyar TL olan faiz dışı açık ise 2019 yılsonu hedefi olan 36,7 milyar TL faiz dışı fazla hedefinin -%75,9’una karşılık gelmekte (6A18: -%1069,7).
Haziranda bütçe gelirlerinin ağırlıklı olarak gelir vergisi ve vergi dışı gelirler (faiz, pay ve ceza) ile desteklendiği görüldü. Diğer taraftan, bazı sektör özelindeki vergi indirimlerinin haziranda sona ermesi nedeniyle öne çekilen talep ay bazında KDV-ÖTV gelirlerinde sınırlı bir iyileşmeye işaret etse de yıllık reel bazdaki zayıflığın devam ettiği görüldü. Ayrıca, ithalat hacmindeki düşüş kaynaklı olarak ithalattan alınan KDV gelirlerindeki gerileme de zayıf iktisadi faaliyetin devam ettiğinin bir sinyali olarak okunabilir.
Harcamalarda yıllık bazda gözlenen sert düşüş emeklilere bu yıl mayısta ödenen Ramazan Bayramı ikramiyesinin geçen yıl haziranda ödenmesinden kaynaklandı. Bu etki ayrı tutulduğunda bütçe giderlerinin benzer seviyelerde gerçekleştiği söylenebilir. Diğer taraftan, yıllık bazda faiz giderlerinde gözlenen 2 milyar TL ve reel olarak %58 oranındaki artışın dikkat çekici olduğunu not edelim.
Yılın ilk yarısı itibariyle ekonomik aktivitedeki yavaşlık ve bazı sektörlere yönelik vergi teşvikleri nedeniyle vergi gelirlerinin zayıf seyrettiği; buna karşın bütçenin ağırlıklı olarak vergi dışı gelirlerle desteklendiği görülmekte. Harcamalar tarafında ise personel giderleri ve cari transferler belirleyici olmaya devam ederken; maliyetlerdeki yüksek seyir nedeniyle faiz giderleri de artış eğiliminde. Yılın ikinci yarısında ekonomide beklenen kademeli toparlanma ve yasal düzenleme sonrasında Hazine’ye aktarılması beklenen TCMB ihtiyat akçesinin (yaklaşık 30-35 milyar TL) bütçe görünümünü desteklemesi beklenebilir. Türkiye Ekonomisinin en güçlü ve en önemli çıpası konumunda olan mali disiplinin korunması oldukça kritik. Dolayısıyla, önümüzdeki süreçte sürdürülebilirliğine ilişkin soru işaretleri olan vergi dışı gelirlere olan ihtiyacın azalması son derece önemli olacak. 2019 yılı için bütçe açığının 99,6 milyar TL açık vereceği ve bütçe dengesinin -%2,2 oranında gerçekleşeceği yönündeki tahminimizi şimdilik korumaya devam ediyoruz, ancak tahminimiz üzerindeki riskler yukarı yönlü.


 Gedik Yatırım Menkul Değerler A.Ş.
 www.gedik.com

                                     ***
                               Yasal Uyarı
 
 Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir.Yatırım danışmanlığı hizmeti ; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır.Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır.Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabılır.Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.



Facebookta Paylaş