Çelik Boru İmalatçıları Derneği: Hammaddeye erişim ile ilgili sorunlarımız biraz daha derinleşti

Kuruluştan yapılan basın açıklaması aşağıda bulunuyor:
 
Çelik Boru İmalatçıları Derneği (ÇEBİD) çelik boru sektörüne yönelik 2023 yılı beklentilerine dair değerlendirmelerini açıkladı. Küresel belirsizliklere rağmen 2022 yıl sonunda bir önceki yıla oranla ihracatını yüzde 10,7 oranında artırarak Türkiye ekonomisine 2.3 milyar dolarlık katkı sağlayan sektör, başta gümrük vergisinde olmak üzere yeni düzenlemelerin hayata geçmesiyle rekabetçi gücünü üst seviyelere taşımayı ve Türkiye’ye daha fazla değer katmayı amaçlıyor.
 
Kuruluşundan bu yana çelik boru sektörünü geliştirmek, ulusal sanayinin ihtiyaç duyduğu kalitede ürünlere ulaşmasını ve uluslararası rekabette güçlenmesini sağlamak adına çalışmalar yürüten ÇEBİD; Rusya-Ukrayna savaşı, enerjiye erişimde yaşanan zorluklar gibi küresel belirsizliklerin arttığı 2022 yılında ihracatını, bir önceki yıl sonuna oranla yüzde 10,7 oranında artırarak 2.1 milyon ton ihracat gerçekleştirdi. Ülkeler bazında en fazla ihracat Romanya’ya, İngiltere’ye ve ABD’ye gerçekleştirildi. Sektör oyuncuları, 2023 yılında hammaddeye erişime dair sorunların giderilmesine yönelik düzenlemelerle Türk çelik boru sektörünün rekabetçi gücünü üst seviyeye çıkarmayı hedefliyor.
 
Türk ekonomisine 2.3 milyar dolarlık katkı
 
ÇEBİD Genel Sekreteri Mehmet Zeren, 4.5 milyon tonun üzerinde üretim gerçekleştiren, 50 bin kişiye istihdam sağlayan, 140’dan fazla ülkeye yaptığı ihracat ile ülke ekonomisine katkı sağlayan Türk dikişli çelik boru sektörünün 2022 yılında tüm belirsizliklere rağmen başarılı bir yılı geride bıraktığını belirtti. Zeren sözlerine “Türk dikişli çelik boru sektörü olarak 2022 yılını hedeflerimizi aşarak tamamladık. 2022 yıl sonu itibarıyla bir önceki yılın yıl sonuna göre ihracatımız yüzde 24 artarak 2.3 milyar dolar seviyesine yükseldi. Sektörümüzün çok büyük bir potansiyeli olduğuna inanıyor ve bunu açığa çıkararak rekabetçi gücümüzü sürdürülebilir kılmak istiyoruz” şeklinde devam etti.
 
En önemli sorun: Hammaddeye erişim
 
Sektörün sorunları ve bunlara yönelik olası düzenlemeler üzerine de değerlendirmelerde bulunan Zeren, sektörün hammadde olarak kullandığı sıcak yassı çelik ürünlerinin yurt içindeki üretiminin, tüketimi karşılamadığını belirtirken şu değerlendirmede bulundu:
 
“Hammadde olarak kullandığımız ürünlerin yurt içindeki üretimi 10.5 milyon ton ve bunun 2 milyon tonu ihraç ediliyor. Oysa bu ürünlerin yurt içi tüketimi 13 milyon ton dolayında bulunuyor ve bu nedenle yaklaşık 4.5 milyon ton ürün ithal ediliyor. Bununla birlikte, sıcak yassı çelik ürünlerinin ithalatında uygulanan gümrük vergisi oranı Ocak 2023 itibarıyla yüzde 9’dan yüzde 15’e yükseltilmiş durumda. Ülkemizi sarsan deprem felaketinin yaşandığı bölgede faaliyet gösteren ve önemli miktarda üretim yapan bir işletmede üretimin durmuş olması da arzın önemli ölçüde azalmasına neden oldu. Tüm bu gelişmeler, önemli bir sorun olan hammaddeye erişim ile ilgili sorunlarımızı biraz daha derinleştirdi. Gümrük vergilerinin artırıldığı tarihten bu yana sıcak yassı çelik fiyatlarında ton başına 100 dolar artış meydana gelirken, termin süreleri de 5 aya yükseldi. Diğer taraftan yurt içindeki yassı çelik üreticileri, satışlarını dolar bazında yapıyor. Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’nın yeni uygulaması kapsamında; hammadde alımlarının dolar bazlı olması durumunda bankalardan kredi kullanılmasına izin verilmediği bu süreçte, yurt içindeki üreticilerin dolar bazlı hammadde satışı, sektörümüzün sürdürülebilir büyümesine negatif yönde etki ediyor. Sektör oyuncuları olarak sektörümüzün en önemli sorunu hammaddeye erişimde yaşadığımız sıkıntıları aştığımız taktirde üretim ve ihracatımızı önemli ölçüde artıracak, Türk ekonomisine hali hazırda olan 2.3 milyar dolarlık katkımızı çok daha ileriye taşıyacağız.”



Diğer Haberler
TCMB, 04.04.2023 vadeli 65.00 milyar TL tutarlı repo ihalesi açtı
İtalya'da tüketici güven endeksi Mart'ta: 105.1 (Beklenti:104.0 Önceki:104.0)
Rusya Enerji Bakanı Novak: Rusya petrol ihracatını başarılı şekilde yeniden yönlendirdi
Rusya/Novak: Rusya 2030 yılına kadar yılda en az 100 milyon ton LNG üetmeye çalışmalı
Rusya Enerji Bakanı: Rusya'da petrol ve gaz üretiminin 2023 yılında düşmesini bekliyoruz
S&P: Asya-Pasifik'te yıllık reel GSYH'deki büyümenin önümüzdeki birkaç yıl içinde %4 seviyesinde olacağını öngörüyoruz
S&P: Asya Pasific bölgesinin ekonomik toparlanma riski yüksek ve değişmez olarak değerlendirildi
S&P: Temel senaryo, Çin ekonomisinin 2023 yılında ve diğer birçok Asya-Pasifik coğrafyasının 2024 yılında toparlanması
Rusya Petrol Bakanı /Novak: Odağımız konvansiyonel petrol üretimi gerilemesi nedeniyle zor çıkarılan petrolün üretimi üzerinde olmalı
Rusya/Novak: Rusya, dost ülkelerle ticareti genişletmek için yeni sigorta araçları oluşturmaya devam edecek
Rusya/Novak: Yeni pazarlara enerji ihracatına devam etmek önemli
Çin Dışişleri Bakanlığı ( Kuşak ve yol projesine 240 milyar dolar dolar harcandığını gösteren çalışma konusunda) Biz ülkeleri asla Çin'den borç almaya zorlamayız, anlaşmaya siyasi bağlantılar eklemeyiz veya siyasi kişisel çıkarlar peşinde koşmayız.
Facebookta Paylaş