Çin ile Almanya Arasındaki Yüksek Teknoloji İşbirliği Gelişiyor

Uzman ve yetkililerin yaptıkları açıklamaya göre bulut bilişim sistemleri, akıllı üretim, sensörler ve endüstriyel otomasyon ürünleri gibi teknoloji tabanlı hizmetler ve yüksek katma değerli ürün ticaretine yapılan yatırımlar, Çin ile Almanya arasındaki ikili ticaretinin daha büyük bir bölümünü oluşturacak.
Son birkaç yıldır Almanya'daki Çin yatırımları artık geleneksel imalat sanayine ve yeşil üretim sektörlerine yoğunlaşmamaktadır. Çinli şirketler birleşme ve satın alma faaliyetleri için daha yüksek teknoloji şirketlerini hedef almaya başladılar. Örneğin 2016 yılında Çinli tüketici ürünleri şirketi Midea Group lider robot üreticisi Kuka AG firmasını satın almak için teklifte bulundu.

Beijing'de yer alan Çin Uluslararası Ticaretin Teşviki Konseyi sözcüsü Feng Yaoxiang, Çinli şirketlerin en modern teknolojilere sahip olmaya istekli olduklarını söyledi. Feng "2013'te Almanya'da tarafından ilan edilen "Endüstri 4.0" stratejisi ilerleme kaydettikçe özellikle internet alanından imalat sektörüne giren, hem Çin hem de Almanya'daki müşteri-tedarikçi ilişkisini değiştirecek yeni oyuncular göreceğiz" dedi.

Almanya ve Çin arasındaki ikili yatırımlar oldukça iyi bir düzeyde seyrediyor. Almanya, Çin'de 2,71 milyar dolar değerinde 392 projeye yatırım yaparken, 2016 yılında Çin Almanya'ya, yıllık bazda yüzde 258.6 artışla 2,95 milyar dolardan fazla yatırım yaptı.

Siemens AG'nin CEO'su Joe Kaeser "Çin gelişmiş ve rekabetçi bir ekonomi olma yolunda ilerleme kaydediyor ancak bu değişikliklerin etkisini göstermesi zaman alacak. Yol boyunca sürekli reformların yanı sıra sabır ve tutarlılık da gerekecek" dedi.

Beijing merkezli Çin Dünya Ticaret Örgütü Araştırmaları Topluluğu direktör yardımcısı Xue Rongjiu ise, ABD imalat sanayinde rekabet gücünü korumak için Çin ve Almanya'ya döviz kurlarını yükseltmeleri konusunda baskı yaparken, iki ülkenin de özellikle hizmetler ve yüksek katma değerli ürün ticaretinde ortaklıklarını geliştirmek için çalıştıklarını söyledi.

Almanya, Çin'in Avruupa'daki en büyük ticaret ortağı konumunda bulunuyor. 2016 yılında iki ülke arasındaki ticaret hacmi 151,29 milyar dolara ulaşarak, Çin ile Avrupa Birliği arasındaki toplam ticaretin üçte birini oluşturdu.


Çin Uluslararası Radyosu



Diğer Haberler
BANKALARIN BUGÜN TCMB'NİN GEÇ LİKİDİTE İMKANINDAN % 12.25 FAİZ İLE KULLANDIĞI MİKTAR 77.8 MİLYAR TL
BANKALARIN BUGÜN TCMB'NİN GEÇ LİKİDİTE İMKANINDAN % 12.25 FAİZ İLE KULLANDIĞI MİKTAR 70.2 MİLYAR TL
BANKALARIN BUGÜN TCMB'NİN GEÇ LİKİDİTE İMKANINDAN % 12.25 FAİZ İLE KULLANDIĞI MİKTAR 69.7 MİLYAR TL
BANKALARIN BUGÜN TCMB'NİN GEÇ LİKİDİTE İMKANINDAN % 12.25 FAİZ İLE KULLANDIĞI MİKTAR 26.1 MİLYAR TL
ŞİMŞEK: TÜRKİYE'DE BELİRSİZLİK AZALDI, SİYASİ İSTİKRAR PEKİŞTİ, BÜYÜME GÜÇLENİYOR. ARTIK YAPISAL REFORMLARA ODAKLANACAĞIZ
Gösterge niteliğindeki TC Merkez Bankası Dolar Alış: 3,5173 Satış: 3,5236 Euro Alış: 3,9562 Satış: 3,9633
Facebookta Paylaş