Denizcilik sektörü, hem konteyner hem de kuru yük piyasasında küresel ekonomideki durgunluğun daha fazla hissedilmeye başladığını belirtiyor - Ekonomi

Ekonomi gazetesinde yayınlanan habere göre; Yeni yıl tatilinden geçen hafta çıkan Çin’in, piyasaya beklenenden daha zayıf geri dönmesi, küresel ekonomiye dair olumsuz beklentileri güçlendirdi. EKONOMİ gazetesine konuşan denizcilik sektörü temsilcileri, Kızıldeniz krizinde ilk şok atlatılmakla birlikte küresel ekonomide asıl sorunun zayıf taleple belirginleştiğine işaret etti. Denizciler, hem konteyner hem de kuru yük piyasasında Çin Yeni Yılı’nın ardından küresel ekonomideki durgunluğun daha fazla hissedilmeye başladığını ve zayıf talebin liman yüklemelerine de yansıdığını belirtiyor. Düşük talep, Kızıldeniz kriziyle hızlı yükselişe sahne olan navlunda da ibreyi terse çevirdi. 25 Ocak’ta 40’lık konteyner başına 4.000 dolarla zirveyi gören Drewry Dünya Bileşik Konteyner Endeksi, iki hafta üst üste düşüşün ardından, 22 Şubat haftalık periyodunda yüzde 2 daha gerileyerek 3.659 dolara kadar indi. Drewry uzmanları, navlundaki düşüş eğiliminin süreceğini öngörüyor.

Çin Yeni Yılı’nın ardından küresel ekonomideki durgunluğun çok belirgin hissedildiğini dile getiren denizcilik sektörü temsilcileri, “Kızıldeniz krizinde ilk şok atlatıldı ama asıl sorun talep. Alım iştahı çok zayıf” diyor. Düşük talep, navlunda ibreyi terse döndürdü.

Yeni yıl tatilinden geçen hafta çıkan Çin’in piyasaya beklenenden daha zayıf geri dönmesi, küresel ekonomiye dair olumsuz beklentileri güçlendirdi. denizcilik sektörü temsilcileri, hem konteyner hem de kuru yük piyasasında Çin Yeni Yılı’nın ardından küresel ekonomideki durgunluğun çok belirgin hissedildiğini dile getirirken, düşük talep Kızıldeniz kriziyle hızlı yükselişe sahne olan navlunda da ibreyi terse çevirdi.

"Navlunda beklenen artış olmadı"

EKONOMİ gazetesine konuşan Türk Armatörler Birliği Yönetim Kurulu Üyesi Elif Uzuner, Çin Yeni Yılı’nın ardından kuru yük navlununda beklenen artışın olmadığına dikkat çekerek, “Zaten geçen yıl son yılların en kötü aralık ayını yaşamıştık. Çin tatilinin bitmesinin ardından deniz ticaretinde biraz daha hareketlenme olur diye düşünüyorduk ancak bu beklentimiz gerçekleşmedi” açıklamasını yaptı.

“Avrupa ve ABD’de talep çok zayıf”

Çin merkezli uluslarasın denizcilik şirketi Rif Line’ın Türkiye Genel Müdürü Mehmet Serkan Erdem de deniz ticaretinde talebin çok zayıf olduğuna dikkat çekerek, “Çin Yeni Yılı’ndan sonra durgunluk çok belirgin. Çinli ortaklarımız tatil sonrası talepte bir canlanma bekliyordu. Ancak aksine alım iştahı yok. Avrupa ve ABD’de talep çok zayıf. 2024 kayıp yıl olacak” diye konuştu.



Facebookta Paylaş