Dış ticaret açığı Ocak’ta 3,08 milyar USD(Tera Yatırım )

Dış ticaret açığı Ocak’ta 3,08 milyar USD…

Ticaret Bakanlığı’nın GTS (genel ticaret sistemi) kapsamında açıkladığı öncü Ocak ayı dış ticaret verilerine göre; geçen yılın aynı ayına göre ihracat %2,46 artarak 15,05 milyar USD’ye yükselirken, ithalat ise aynı dönemde %5,63 azalarak 18,12 milyar USD olarak gerçekleşti. Bu kapsamda dış ticaret açığı Ocak döneminde %31,95 azalarak 3,08 milyar USD oldu.

Ocak ayında içerisinde en çok ihracat yaptığımız ülke Almanya olurken, onu ABD, İtalya ve İngiltere takip etmektedir. İthalat kalemlerinde; Ocak 2021’de ilk sırayı Çin alırken, onu Rusya, Almanya ve Irak izlemiştir. Mal gruplarına bakıldığında, hammadde (ara malı) ihracatında Ocak ayında %7,15 artış gerçekleşirken; yatırım (sermaye) malları ve tüketim malları ihracatı hafif azalmıştır. İthalatın tüm kategorilerde (yatırım, tüketim, hammadde) tek haneli azalış gerçekleştirdiği görülmektedir.

 
GTS’ye Göre Aylara Göre Dış Ticaret Verileri… Kaynak: Ticaret Bakanlığı, Bloomberg

Mart ayından beri dünyayı etkisi altına alan Covid-19 salgını, dış ticaret hacimleri üzerinde de etkisini göstermiştir, buna karşılık ekonomilerin normalleşmeye başladığı Haziran ayından itibaren bu etkilerin kademeli olarak hafiflediği gözlemlenmiştir. Dış ticaret açığımızın, geçen seneye göre daralmasında ihracatın hafif artış göstermesi ve ithalatın da özellikle enerji, altın gibi kalemlerdeki azalmayla beraber gerilemesi etkili olmuştur. Global pazarlarda Covid-19 salgınının ikinci dalgası nedeniyle geri gelen kısıtlamalar ve mutant virüsün yaratmış olduğu ilave sıkıntıların olduğu bir dönemde ihracat sınırlansa da, bu dönemde ithalatta azalmanın sağlanarak dış ticaret açığının gerilemesi olumludur. 2020’nin önemli bir döneminde ithalat artışımızda payı artan altın ithalatı etkisinin de Ocak ayında azaldığı görülmektedir. Ocak ayında enerji ithalatı geçen yıla %34,9 azalırken, altın ithalatı da %21,5 azalmıştır.

Covid salgınının devamı halen ihracat pazarlarımızın görünümü açısından risk teşkil etmekle beraber, talepteki sınırlanmanın ise ithalat tarafına yansımalarımızı görmemiz olası olacaktır. Diğer taraftan, 2021 öncü göstergeler açısından güçlü giriş yaptığımız bir yıl oldu. İmalat PMI, Ocak ayında 54,4 olarak gerçekleşirken, üretim ve yeni ihracat siparişlerinin yeniden büyüme bölgesine girdiği görülmektedir.



 Tera Yatırım Menkul Değerler A.Ş.
  www.terayatirim.com
                                 
                                  ***
                               Yasal Uyarı
 
  Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir.Yatırım danışmanlığı hizmeti ; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır.Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır.Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabılır.Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.



Diğer Haberler
İSVEÇ 65 YAŞ ÜSTÜ İÇİN ASTRAZENECA AŞISINI ÖNERMİYOR - TV4
İNGİLTERE/GOVE: AB'NİN SORUNLARI ZEMİNİNDE ÇÖZMEK İÇİN BİZİMLE ÇALIŞMASI GEREK
İNGİLTERE/GOVE: TOPLUMSAL GERİLİMDE ARTIŞ GÖZLENİYOR
RUSYA'NIN SPUTNİK V COVİD-19 AŞISININ FAZ 3 DENEMELERİNDEKİ ETKİNLİĞİ %91.6
RUSYA'NIN SPUTNİK V COVİD 19 AŞISI, 60 YAŞ ÜSTÜNDE EŞİT ETKİYE SAHİP - DENEME VERİLERİ
EXXON MOBİL'İN 4. ÇEYREK GELİRİ 46.54 MİLYAR DOLAR
RUSYA'NIN SPUTNİK V COVİD 19 AŞILAMASINDA CİDDİ YAN ETKİLERE RASTLANMADI - DENEME VERİLERİ
EXXON MOBİL'İN 4. ÇEYREK HB ZARARI 4.70 DOLAR
EXXON MOBİL'İN 4. ÇEYREK NET ZARARI 20.07 MİLYAR DOLAR
Facebookta Paylaş