Dış ticaret açığı önceki aya göre geriledi, geçen senenin ise üzerinde (KapitalFX)

Dış ticaret açığı önceki aya göre geriledi, geçen senenin ise üzerinde...

TÜİK'in Gümrük ve Ticaret Bakanlığı (GTB) işbirliğiyle oluşturarak açıkladığı Ekim ayı dış ticaret verilerine göre; Türkiye'nin ihracatı 2017 yılının Ekim ayında bir önceki yılın aynı dönemine göre %9 artışla 13,94 milyar USD olurken, aynı dönemde ithalat %25 artarak 21,27 milyar USD olarak gerçekleşmiştir. Böylece dış ticaret açığı, Ekim 2016 - Ekim 2017 dönemleri arasında %73,9 artmış ve 7,32 milyar USD olmuştur. İhracatın ithalatı karşılama oranı ise söz konusu dönemde %75,2'den %65,6'ya gerilemiştir.

Dış ticaret açığının geçen yılın aynı dönemine göre artmasında ilgili dönemlerde ithalatın ihracata göre daha hızlı bir şekilde artması etkili olmuştur. Bu dönem içerisinde en çok ihracat yaptığımız ülke Almanya olurken, onu İngiltere, ABD ve İtalya takip etmektedir. Avrupa Birliği'ni oluşturan 28 ülkeye ihracatın, toplam ihracatımız içindeki payının %48,4'ten %49,5'a yükseldiği görülmekte. AB'ye yapılan ihracat Ekim ayında, 2016 yılının aynı ayına göre %11,4 artarak 6,90 milyar USD olarak gerçekleşirken; diğer ülkelere olan ihracatta aynı dönemde %6,7'lik artış ile 7,04 milyar USD'ye doğru bir artış görülmektedir.

 

İthalat kalemlerinde; Ekim 2017'de ilk sırayı Çin alırken, onu Almanya, Rusya ve İtalya izlemiştir. Ekim ayında sermaye ve tüketim mallarının toplam ithalat içindeki payı azalırken, ara (ham madde) mallarının payı artmıştır. Yüksek teknolojili ürünlerin ihracatının toplam ihracatımız içindeki payı %3,9 olurken, aynı grubun ithalatının toplam ithalatımız içerisindeki payı ise %16,6 olmuştur.

 

Genel anlamda dış ticaret rakamlarında çok fazla bir sürpriz yok, hatta yıl içindeki genel duruma benzer bir resim olduğunu da söyleyebiliriz. İthalat tarafındaki artış halen ihracata göre çok daha hızlı, bu da yoğun bir şekilde enerji ve altın ithalatındaki artıştan kaynaklanmaktadır. Bu nedenle rakamlar geçen yılın rakamlarına göre daha olumsuz gelmektedir. Tüketim malları ithalatındaa bir yavaşlama işareti varken, bu 4Q17 açısından da bir yavaşlama işareti olabilir. Buna karşılık yatırım malları ithalatındaki artış, özel sektör yatırımlarında canlanmanın süreceğini göstermektedir. Özellikle 2018'e geçişle birlikte, ithalattaki artış hızının, hız keseceğini düşünüyoruz. Çünkü bir kere petrol etkisi azalacak, bunun yanında bu yılın baz etkisinden dolayı altın ithalatındaki artışta yavaşlama görülecektir.

İhracat tarafında ise daha çok Avrupa'daki toparlanmanın etkilerini ve paritenin yardımını yıl boyunca gördük. Avrupa ekonomilerindeki toparlanma ve EURUSD paritesi ilerleyen dönemde de ihracat için destekleyici olmaya devam edecektir.


Enver ERKAN
Araştırma Müdür Yardımcısı



KapitalFX / Reel Kapital Menkul Değerler
www.kapitalfx.com
destek@kapitalfx.com
 
                                  ***
                               Yasal Uyarı
 
 Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir.Yatırım danışmanlığı hhizmeti ; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır.Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır.Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabılır.Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.



Facebookta Paylaş