Dış ticaret analizi (Tera Yatırım )

Türkiye: Dış ticaret açığı Mayıs ayında 4,13 milyar USD oldu…

TÜİK’in Ticaret Bakanlığı işbirliğiyle oluşturarak açıkladığı Mayıs ayı GTS (Genel ticaret sistemi) dış ticaret verilerine göre; Türkiye’nin ihracatı 2021 yılının Mayıs ayında bir önceki yılın aynı dönemine göre %65,7 artarak 16,50 milyar USD olurken, aynı dönemde ithalat %54 artarak 20,63 milyar USD olarak gerçekleşmiştir. Böylece dış ticaret açığı, Mayıs 2020 - Mayıs 2021 dönemleri arasında %20,2 artmış ve 4,13 milyar USD olmuştur. İhracatın ithalatı karşılama oranı ise söz konusu dönemde %74,3’ten %80’e yükselmiştir.

Mayıs ayında içerisinde en çok ihracat yaptığımız ülke Almanya olurken, onu ABD, İngiltere ve İtalya takip etmektedir. Avrupa Birliği’ni oluşturan 27 ülkeye ihracat %71,3 artarak 6,80 milyar USD olurken, AB’nin toplam ihracatımız içindeki payının %39,9’dan %41,2’ye yükseldiği görülmektedir. İthalat kalemlerinde; Mayıs 2021’de ilk sırayı Çin alırken, onu Rusya, Almanya ve ABD izlemiştir. Mayıs ayında sermaye mallarının toplam ithalat içindeki payı azalırken, ara (ham madde) aynı kalmış ve tüketim mallarının payı artmıştır. Yüksek teknolojili ürünlerin ihracatının toplam ihracatımız içindeki payı %2,7 olurken, aynı grubun ithalatının toplam ithalatımız içerisindeki payı ise %11,4 olmuştur.

ÖTS’ye (Özel ticaret sistemi) göre, Türkiye’nin ihracatı 2021 yılının Mayıs ayında bir önceki yılın aynı dönemine göre %66,1 artarak 15,65 milyar USD olurken, aynı dönemde ithalat %51,2 artarak 19,32 milyar USD olarak gerçekleşmiştir. İhracatın ithalatı karşılama oranı ise söz konusu dönemde %81 olmuştur.

 
İhracat, ithalat ve dış ticaret dengesi, Mayıs 2021… Kaynak: TÜİK, Ticaret Bakanlığı, Bloomberg

Nisan ayında görülen güçlü baz etkisi, Mayıs ayında oransal olarak azalsa da devam etmiştir ve ihracat ile ithalatın yüksek değişimlerini açıklamaktadır. Ana ihracat pazarlarımızdaki ekonomik düzelme, ihracatı aynı zamanda baz etkisinden bağımsız bir şekilde desteklemektedir. İthalat tarafında ise riskler çift yönlü olarak devam etmektedir. Kredi büyümesinde ve iç talepte izlenen sıkı para politikalarının da etkisiyle görülebilecek limitlenmeye karşı; emtia ve enerji fiyatlarının, aynı zamanda açılma sonrası dönemin artan tüketim etkisinin ithalatı artırma etkisinden söz edilebilir. Bu noktada, ithalatta geçen yılın büyük bölümünde etkin olan altın ithalatının bu yıl sürükleyici güç olmadığını da belirtmek gerekir. İthalatın yüksek seyretmesi cari açık açısından da yukarı risk oluşturacakken, Temmuz’dan itibaren hareketlenen turizm kaynaklı gelirlerin de azaltıcı etkisini gözlemliyor olacağız.



 Tera Yatırım Menkul Değerler A.Ş.
  www.terayatirim.com
                                 
                                  ***
                               Yasal Uyarı
 
  Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir.Yatırım danışmanlığı hizmeti ; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır.Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır.Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabılır.Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.



Diğer Haberler
ELVAN: TEMMUZ AYI İTİBARİYLE KGF DESTEKLİ İKİ YENİ PROJE HAYATA GEÇECEK
ELVAN: ÖDEME SIKINTISI ÇEKEN FİRMALAR İÇİN YENİDEN YAPILANDIRMA KONUSUNDA ÇALIŞMA YAPIYORUZ
ELVAN: ÖNÜMÜZDEKİ EN ÖNEMLİ SORUN YÜKSEK ENFLASYON
ELVAN: BÜYÜME HEDEFLERİNDEN FERAGAT ETMEKSİZİN ENFLASYONU DÜŞÜRECEĞİZ
ELVAN: GEREKMESİ HALİNDE MAKROİHTİYATİ TEDBİRLERİ UYGULAYACAĞIZ
ELVAN: YIL SONU BÜYÜMESİNİN HEDEFLEDİĞİMİZ ORANIN ÜZERİNDE GERÇEKLEŞME İHTİMALİ SON DERECE YÜKSEK
ELVAN: ÖDEMELER CEPHESİNDE BİR SORUN GÖRMÜYORUZ
HAZİNE, YURT DIŞINDA %4,5 FAİZLE 6 YIL VADELİ 1,5 MİLYAR EURO TAHVİL İHRAÇ ETTİ -BN/ BLOOMBERG HT
ELVAN: YILIN 2. ÇEYREĞİNDE GÜÇLÜ BAZ ETKİSİNİN DEVREYE GİRMESİYLE ÇİFT HANELİ BÜYÜME ORANI BEKLİYORUM
Merkez Bankası'nın bir sonraki iş günü için açıkladığı geçici rezerv -62810,6 milyon TL
İMF ŞEF EKONOMİSTİ: GLOBAL MAL TİCARETİ , GLOBAL OLARAK MEVCUT COVİD-19 İLE İLGİLİ KARANTİNALARDA GÖZLE GÖRÜLÜR ÖLÇÜDE İYİ DURUMDA
Facebookta Paylaş