Dış Ticaret Denges (Oyak Yatırım)


Sayın MATRİKS HABER,
Dış Ticaret Dengesi Raporumuz için tıklayınız.
Dış ticaret açığında hafif iyileşme
Ekim ayında 6,5 milyar dolarlık açık... Ekim ayında ticaret açığı yıllık bazda %17,5 azalarak 6,5 milyar dolar olarak kaydedildi. İhracat yıllık bazda %7,4 artarak 22,9 milyar dolar olurken, ithalat sadece %0,6 artarak 29,4 milyar dolar oldu. Ancak, mevsimsellikten ve takvim etkilerinden arındırılmış ihracat Ekim ayında %0,2 azalırken, ithalat bir önceki aya göre %6,6 arttı. Ekim ayında 12 aylık dış ticaret açığı 113,8 milyar dolardan 112,4 milyar dolara gerilerken, enerji ve altın hariç dış ticaret açığı bir önceki ayki 24,0 milyar dolardan 26,8 milyar dolara yükseldi. Bu arada, Ekim ayında ihracatın ithalatı karşılama oranı yıllık bazda 4,9 puan artarak %77,8'e yükselirken, çekirdek ihracat/ithalat oranı 13,2 puan azalarak %92,6'ya geriledi. Yıllık bazda enerji ithalatı Ekim ayında doğal gaz fiyatlarındaki düşüşün etkisiyle %27,8 azalarak 5,4 milyar dolara gerilerken, altın ithalatı üst üste ikinci ayda da daralarak 1,9 milyar dolar oldu. Altın ithalatına getirilen kota, TCMB'nin altın alımını durdurması ve yüksek TL kurları Türkiye'de altın talebini yavaşlatmış görünüyor. TCMB'nin sıkılaştırma adımları, vergi artışları, alım gücündeki düşüş, enerji fiyatlarındaki gerileme ve altın ithalatına getirilen kotanın ardından dış ticaret açığının önümüzdeki dönemlerde daralmaya devam etmesini bekliyoruz.
Tüketim malı ithalatında bir rekor daha... Aylık tüketim malı ithalatı yıllık bazda %78,0 artışla 4.727 milyon dolar ile tüm zamanların en yüksek seviyesine çıkarken, TCMB'nin sıkılaştırma hamlelerine rağmen Ekim ayında trend ivme kazandı. Otomobil ithalatındaki güçlü talep Ekim ayında da devam ederken, dayanıksız tüketim malları ve yarı dayanıklı tüketim mallarına yönelik ithalat talebi de hızlandı. Ancak, kredi kartı satışları ve tüketici kredilerindeki büyümenin belirgin şekilde yavaşlaması nedeniyle tüketim mallarındaki aylık sıçramanın önümüzdeki aylarda azalması muhtemeldir. Bu arada, sermaye malı ithalatı yıllık %37,2'lik artışla güçlü seyrini korudu. Öte yandan, ara malı ithalatı %13,5 oranında daralarak önümüzdeki dönemde sanayi üretiminde olası bir yavaşlamaya işaret ediyor.
Yüksek teknoloji ihracatı artıyor... Yüksek teknoloji ihracatı Ekim ayında toplam içindeki payını bir önceki yılın aynı ayındaki %3,9'dan %4,1'e yükseltirken, tutar olarak da %12,8 artışla 877 milyon dolara ulaştı. Düşük teknoloji ihracatı ise bir önceki ayki %6,7'lik daralmanın ardından Ekim ayında da %4,7 ile gerilemeye devam etti. Tekstil, ayakkabı ve tütün sektörleri en kötü etkilenen sektörler arasında yer alıyor.
Çin ithalatta zirvede... Euro Bölgesi'ne yönelik ihracat artışı, bölgeden gelen yumuşama sinyallerine rağmen EURUSD paritesindeki %7,6'lık yıllık artış sayesinde Ekim ayında %6,9 olarak gerçekleşirken, bölgeden yapılan ithalat ise özellikle iç pazarlardaki güçlü otomotiv talebinin etkisiyle %24,8 oranında arttı. İhracat bölgeleri arasında Almanya yine ilk sırada yer aldı. Almanya'ya yapılan ihracat yıllık bazda %3,4 artarak 1,8 milyar dolara yükselirken, İtalya ve Fransa'ya yapılan ihracattaki artış sırasıyla %16,0 ve %12,0 oldu. Diğer taraftan, ABD'ye yapılan ihracat yıllık bazda %4,5 oranında daralarak 1,25 milyar dolar olurken, Rusya'ya yapılan ihracat üst üste üçüncü ayda da gerileyerek %29,4 oranında azaldı. Öte yandan, enerji fiyatlarındaki düşüşün etkisiyle Rusya ve İran'dan yapılan ithalat Ekim ayında sırasıyla %35,1 ve %25,4 oranında azalarak 3,2 milyar dolar ve 1,7 milyar dolar olarak gerçekleşti. Navlun maliyetlerinin düşmesi ve sıfır gümrük vergisi politikasından vazgeçilmesi sayesinde Çin %32,0'lık yıllık büyüme ile yine ilk sırada yer aldı. BAE'den yapılan ithalat, özellikle bireysel altın talebindeki artışa bağlı olarak %136 artarak 1,1 milyar dolara yükseldi.
 

  


Oyak Yatırım Menkul Değerler A.Ş.
                                   ***
                               Yasal Uyarı
 
 Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir.Yatırım danışmanlığı hizmeti ; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır.Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır.Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabılır.Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.



Diğer Haberler
TCMB'nin 2 hafta vadeli 600 milyon euro tutarında döviz karşılığı TL swap ihalesinde teklif 303 milyon euro
TCMB'nin 2 hafta vadeli 300 milyon dolar tutarında döviz karşılığı TL swap ihalesinde teklif 170 milyon dolar
TCMB'nin 1 ay vadeli 200 milyon dolar tutarında döviz karşılığı TL swap ihalesinde teklif 37 milyon dolar
Bankacılık sektörü çekirdek sermaye yeterliliği rasyosu Ekim sonunda % 14,57 (önceki: 14.64%) - BDDK
Bankacılık sektörünun net karı Ocak-Ekim döneminde 486.03 milyar TL (Ocak-Ekim 2023: 335.92 milyar tl)- BDDK
Bankacılık sektörü aktif büyüklüğü Ekim sonunda 21 trilyon 757.87 milyar TL (Önceki: 21 trilyon 98.54 milyar tl) - BDDK
Bankacılık sektörü kredileri Ekim sonunda 10 trilyon 991.15 milyar TL (Önceki: 10 trilyon 709.54 milyar TL)-BDDK
Bankacılık sektöründe kredilerin takibe dönüşüm oranı Ekim sonunda 1.54% (Önceki: 1.53%) - BDDK
Bankacılık sektörü mevduatları Ekim sonunda 13 trilyon 848.14 milyar TL (Önceki: 13 trilyon 306.49 milyar TL)-BDDK
Bankacılık sektörü yurt içi şube sayısı Ekim sonunda 10.955 (Önceki: 10.965 adet )- BDDK
Facebookta Paylaş