DİŞSİAD, 50 firma ile Dubai'de düzenlenen AEEDC ağız ve diş sağlığı ekipmanları fuarına çıkarma yaptı

Kuruluştan konuya ilişkin yapılan basın açıklaması aşağıda bulunuyor:

Diş Malzemeleri Sanayicileri ve İş Adamları Derneği (DİŞSİAD), 50 firma ile Dubai'de düzenlenen AEEDC ağız ve diş sağlığı ekipmanları fuarına çıkarma yaptı. İstanbul Kimyevi Maddeler ve Mamulleri İhracatçıları Birliği (İKMİB) ile ortak kurulan Türk pavilyonunda ise 36 Türk firması yer aldı. DİŞSİAD Başkanı Erkan Uçar, “Bu fuarda Türk firmalarının gerçekleştirdiği ticaret hacminin sektör ihracatına 50 milyon dolarlık katkı sağlayacağını düşünüyoruz” dedi.

Geçen yılı 250 milyon dolar ihracatla kapatan ağız ve diş sağlığı malzemeleri sektörü Türkiye’nin toplam ihracatına katkı vermeye devam ediyor. Sektörün çatı STK’sı Diş Malzemeleri Sanayicileri ve İş Adamları Derneği (DİŞSİAD), Dubai’de düzenlenen AEEDC ağız ve diş sağlığı ekipmanları fuarına 50 firma ile çıkarma yaptı. İstanbul Kimyevi Maddeler ve Mamulleri İhracatçıları Birliği (İKMİB) ile ortak kurulan Türk pavilyonunda ise 36 Türk firması yer aldı. Pavilyonun açılışını DİŞSİAD Başkanı Erkan Uçar, İKMİB Başkanı Adil Pelister ve her iki derneğin temsilcileri gerçekleştirdi. Üç gün süren fuarda gerçekleştirilen ticaret hacminin sektör ihracatına yaklaşık 50 milyon dolarlık katkı vermesi bekleniyor.

EN BÜYÜK RAKİPLER KORE VE ÇİN

DİŞSİAD Başkanı Erkan Uçar, Dubai’deki fuarın Türk dental sektörü açısından büyük önem taşıdığını söyledi. Uçar, “Dört yıl önce bu fuara 12 firma ile katılmıştık. Bu yıl 50 firmamız ile buradayız. Dubai’den Kuzey Afrika’ya ve Hindistan’a açılmak istiyoruz. Burada en büyük rakiplerimiz Kore ve Çin. Katılımcı firmalarımızın tamamı üretici. AEEDC fuarını EMEA bölgesine, Afrika kıtasına ve Güneydoğu Asya’ya ihracat kapısı olarak nitelendiriyoruz. Bu nedenle Dubai’de katılımcı firma sayısı özelinde her yıl yüzde 30 oranında büyüme hedefi koyduk” dedi.

5 YILLIK İHRACAT HEDEFİ 1 MİLYAR DOLAR

Erkan Uçar, ağız ve diş sağlığı malzemeleri sektörünün geçen seneyi 250 milyon dolar ihracatla kapattığına dikkat çekti. Uçar, “İhracatta her yıl yüzde 35 büyüme hedefimiz var. Bu yıl 25-28 Mayıs tarihleri arasında 18’incisini düzenleyeceğimiz İstanbul Ağız-Diş Sağlığı Cihaz ve Malzemeleri Fuarı (IDEX) sektörümüz için büyük önem arz ediyor. Geçen yıl 80’in üzerinde ülkeden 25 bin yabancı ziyaretçiyi İstanbul’da ağırlamış ve dört günde 200 milyon dolarlık ticaret hacmi yakalamıştık. Bu rakamların üzerine çıkmak istiyoruz” ifadelerini kullandı.

YERLİLEŞME HAMLESİ MEYVELERİNİ VERİYOR

Dubai’deki fuara katılan Türk firmaları ise ihracat pazarlarını genişletmeyi hedefliyor. Öncü Dental iştiraki Dentac markasının kurucu Ortağı Ömer Aydın, 5 yıl önce yerlileşme hamlesini başlattıklarını ve distribütörlük konumundan ihracatçı firma pozisyonuna geldiklerini aktardı: “Dentac’ın ihracat oranı 2022 yılındaki toplam satışlar içerisinde yüzde 25 olarak gerçekleşti. 2021’de bu oran yüzde 16 idi. 2023 hedefimiz ise bu oranı yüzde 40 seviyelerine çıkarmak. Ihracattaki büyüme ivmemiz son 1 yılda yüzde 50 seviyesinde. Ar-Ge bütçesine yaklaşık 6 milyon TL ayırdığımız Türkiye’nin yüzde 100 yerli üretim kanal eğesi ürününü bugün dünyada çeşitli ülkelere ihraç ediyoruz. 2023 özelinde TÜBİTAK’ta patentli 4 ayrı ürünümüz var. Onay süreçlerini bekliyoruz. Diğer yandan Dubai’de bu yıl 4 ülkeyi radarımıza aldık. Bunlar Yemen, Lübnan, Katar ve Umman. Diş malzemeleri sektörünün yerli üretim oranının kısa ve orta vadede ciddi ivme kazanacağını düşünüyorum.”



Facebookta Paylaş