Dolar TL’deki Yükselişte Japon Yenindeki Hareketler Neden Önemli (Alan Yatırım)

ABD ve Çin arasındaki ticaret savaşının yeniden alevlenmesi geçtiğimiz pazartesi Asya piyasalarında hareketliliğe yol açarken; Dolar TL kısa süre içerisinde 6.40 seviyesine yükseldikten sonra tekrardan 5.80 seviyelerine geri çekildi. Kısa süre içerisinde 60 kuruşa yakın değer kaybeden Türk Lirasının yine kısa süre içerisinde eski seviyesine dönmesi piyasa terminolojisinde ‘’flash crash’’ olarak isimlendiriliyor. Türk Lirasındaki bu sert hareketin arka planında ise ABD-Çin ticaret savaşının yeniden alevlenmesinin Çin Yuanında değer kaybına yol açması yer alıyor. ABD ve Çin arasındaki karşılıklı vergi misillemeleri Çin Yuanının bir süredir değer kaybetmesine neden oluyordu. 23 Ağustos günü Trump’ın G7 zirvesinde yaptığı açıklamalar sonrasında Yuan değer kaybını sürdürerek 7.18 seviyelerine kadar yükseldi. Yuan değer kaybettikçe riskli pozisyonlar kapatılıp güvenli liman olan Japon Yeni, ons altın ve ABD tahvillerindeki pozisyonlar ağırlıklandırıldı. Yuandaki değer kaybı ve Yen’deki değer kazancı, TL gibi risk primi yüksek gelişen piyasa ülke para birimlerindeki pozisyonların kapatılmasına yol açtı. TL uzun pozisyonlardaki zarar kes emirleri birbirini tetikledikçe, TL’deki değer kaybı %10’a ulaştı, sonrasında ise düzeltme hareketiyle kayıplarının bir kısmını geri aldı.
 

Türk Lirası için Neden Dolar Yen (USDJPY) ve Yen Türk Lirası (JPYTRY) Paritesinin İzlenilmesi Gerekiyor?

Japonya’da faizlerin negatif seviyelerde bulunması sebebiyle Japon yatırımcılar Yen satıp TL almak stratejisi ile yatırım yapmakta, aradaki faiz farkından yararlanmaktadırlar. Bununla birlikte Türkiye ve global nedenlerle Yen’in TL’ye karşı yükselmesi(JPYTRY’nin yükselmesi) Japon yatırımcıların zarar etmesine ve pozisyon kapatmasına neden oluyor. Bu tür hareketler Japonya’da sabah, Türkiye’de gece yarısına denk geldiği için likidite dar oluyor. Dolar TL’de pozisyon alan yatırımcıların, Japon Yeni Türk Lirasındaki hareketleri de takip etmesi gerekiyor. Geçen haftaki flash crash olayı yaşanmadan önce TL cinsinden vadeli kontratların Tokyo Financial Exchange’deki ortalama işlem hacmi 23 milyon dolar civarındayken, olayın yaşandığı gün yaklaşık 5.5 katı yükselerek 132 milyon dolar oldu. Açık kontrat sayılarına bakıldığında da TL vadeli işlem kontratlarından 26 Ağustos tarihinde çıkışların yoğunlaştığı görülebiliyor. Benzer bir hareket 3 Ocak 2019 tarihinde de yaşanmıştı. 45 Bin kontratın kapatıldığı Ocak ayında da TL’deki değer kaybı %5 civarında olmuştu. Finansal piyasalarda tansiyonun yükseldiği dönemlerde Asya piyasalarında riskli TL pozisyonların kapatılıp, güvenli limanlardaki pozisyonların arttırılması, TL’ye hızlı bir şekilde değer kaybettiriyor. Bu bağlamda ticaret savaşı yalnızca altın ve enerji ürünlerindeki değil Türk Lirası gibi gelişen piyasa ülkeleri para birimlerindeki volatiliteyi de arttırıyor. Dolayısıyla yatırımcıların Dolar TL’de düşüş ve yükseliş yönünde karar verirlerken aynı zamanda USDJPY ve JPYTRY paritesini de yakından izlemelerini önermekteyiz. 26 Ağustostaki harekette de görüldüğü üzere Japon Yen’inin TL karşısında kısa süre içerisinde %10 değer kazanması USDTRY kurunu da %10 yükseltmişti. Bu bağlamda JPYTRY’deki yükseliş, USDTRY’de de yükselişe neden oluyor.



 Alan Yatırım Menkul Değerler A.Ş.,
 http://www.alanyatirim.com.tr/
 
                                  ***
                               Yasal Uyarı
 
 Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir.Yatırım danışmanlığı hizmeti ; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır.Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır.Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabılır.Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.



Facebookta Paylaş