Dünya Altın Konseyi Raporu (Yatirimim.com)

Dünya Altın Konseyi Raporu - Enflasyonda görülen her bir %1'lik artış Hindistan'da altına olan talebi %2,6 oranında artırmakta

Dünya Altın Konseyi dün "Hindistan Altın Talebinin İtici Güçleri" adlı raporu yayınlayarak derinlikli bir analizle Hindistan altın piyasasına değindi. Rapor ekonometrik bir model kullanarak, son 30 yıllık döneme ait yıllık verileri çekerek,1990'dan 2020 yılına kadar Hindistan'da altın talebini yönlendiren temel etkilerin bazılarını değerlendiriyor. Rapor altına olan talebi hem nitelik hem de nicelik perspektifinden değerlendiriyor. Bu rapor Hindistan'da oluşan altın talebinin uzun ve kısa dönemde belirleyenlerini etraflıca çözümleyerek ülkedeki şu an ve yakın gelecekte yaklaşık olarak şekillenebilecek altın talebini demografik sosyo-ekonomik ve bunlara bağlı gelişmeler bağlamında inceliyor.

Ekonometrik analiz, uzun vadede Hindistan altın talebinde en güçlü itici gücün gelirlerdeki artış olduğunu göstermektedir. Buna karşın Hindistan altın talebinin kısa dönemde yüzleşeceği bazı zorluklar var; azalan hane tasarrufları oranı ve tarımsal gelirler.

Raporun bulguları aşağıdadır:

[Her biri eşit olmak üzere, uzun vadede altın tüketici talebine etki eden üç temel faktör]
Gelir: Kişi başına gayri safi milli gelirin her bir %1 artması altın talebinde %0,9'luk bir artış sağlıyor
Altın fiyat seviyesi: Rupee'ye dayalı altın fiyatında her bir %1'lik artış talepte %0,4'lik bir düşüş sağlıyor
Hükümet vergileri: İthalat ve diğer vergiler uzun dönemli altın talebini etkilemektedir, fakat bu noktada ne kadar etkilendiği altının takı, külçe veya sarrafiye olarak alınıp alınmamasına bağlı değişiklik gösteriyor.

Altın talebini kısa dönemde etkileyen ekonometrik faktörler
Enflasyon: Tüm dünyada olduğu gibi Hindistan'da yatırımcılar enflasyon karşısında altına dönerek hedge pozisyonu alıyorlar
Altın fiyatındaki değişiklikler: altın fiyatının azalıyor veya artıyor olması uzun dönemli talebi etkilemektedir, keskin fiyat değişiklikleri kısa dönemli talepte etkili olmaktadır. Altın fiyatında herhangi bir yılda her bir %1'lik düşüş talebi %1,2 artırıyor.
Vergi rejimi: 2012 yılından bu yana ithalat vergilerindeki artış altına olan talebi yılda %1,2 oranında azalttı.
Yoğun yağmur yağışı: Muson yağmurlarının etkisi eskiden olduğu gibi olmasa da tüketici davranışı etkilemektedir. Yağışlardaki %1'lik artış - uzun dönemli ortalamaya kıyasla - altın talebini %0,2 artırmaktadır.

Hindistan için gelecekteki altın talebinin görünümü
Hindistan'ın Kovid 19 ile uzun süredir veriyor olduğu mücadele bu yıl için altına olan talebi beklenenden daha aşağı seviyelerde tutabilir.
Buna karşın, ithalat sayıları kuvvetli görünüyor ve ülkede kısıtlamaların kademeli kaldırılmasına bağlı olarak perakende talebin artması bekleniyor.
2022 yılı için ekonomik büyüme ve altın için bastırılmış talebin etkisiyle güçlü bir talep dönemi yaşanacağı öngörülüyor.
İleri bakıldığında, eğer endüstri daha şeffaf, daha standartlara sahip ve de küresel emsalleriyle daha uyumlu hale gelebilmek için gerekli adımları atabilecekse Hindistan altın piyasası çok büyük bir olasılıkla demografik ve sosyo-ekonomik değişikliklerden faydalanabilecektir.

Hindistan'da altının değerli bir emtia olarak uzun süredir sahip olduğu konumunu korumasını sağlayacak üç temel alan
Güven: Altın için güvenilir teslimat standartları tüketici ve yatırımcılar arasında güven duygusunu artıracaktır.
Eğitim ve farkındalık: Altının nasıl satın alınabileceğine ilişkin düzenlenecek kampanyalar, altın fiyatında oluşan hareketleri açıklayan televizyon programları
Inovasyon: Dijital uygulamalar, online platformlar, robot-tavsiye ürünleri, mobil uygulamalar, e-ticaret platformları

Bölgesel tercihler, nüfusta değişimleri ve altın
Genel anlamda, altında mücevher ve takılar uzun vadeli faktörlerden etkilenirken, külçe altın, gram altın benzeri yatırım ürünleri daha fazla kısa dönemli faktörlere (enflasyon veya vergi)keskin bir şekilde cevap veriyor.
Tüketim davranışları şehir ve kırsal kesimlerde değişiklik göstermektedir. Mücevher takılar kırsal alanda hem bir yatırım hem de süs eşyası olarak görülürken, şehir sakinleri külçe altın ve gram altın benzeri ürünleri çoğunlukla yatırım aracı olarak değerlendirmektedir.

www.yatirimim.com

                                  ***
                               Yasal Uyarı
 
 Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir.Yatırım danışmanlığı hizmeti ; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır.Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır.Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabılır.Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.



Diğer Haberler
ÇİN MENKUL KIYMET OTORİTESİ :SEVKİYAT ÜRÜNLERİNİN ÖLÇEĞİNİ GENİŞLETECEĞİZ, BORSAYA KAYTLI FİRMALARIN ANA İŞLERİNE ODAKLANMALARI KONUSUNDA DESTEK VE CESARET VERECEĞİZ
Merkez Bankası'nın bir sonraki iş günü için açıkladığı geçici rezerv -74422,0 milyon TL
HAZİNE ALACAKLARI EYLÜL SONU İTİBARİYLE: 17.7 MİLYAR TL (ÖNCEKİ: 17.4 MİLYAR TL)- HAZİNE VE MALİYE BAKANLIĞI
ABD HAZİNE BAKANI YELLEN: ABD İŞGÜCÜ PİYASASI BAZI AÇILARDAN ÇOK SIKI
YELLEN: BORÇLANMA TAVANI SORUNU TAMAMEN BİTMİŞ DEĞİL
ÖZBEKİSTAN'DA ALTIN VE DÖVİZ REZERVİ EYLÜL AYINDA 34.4 MYR DOLARA GERİLEDİ (AĞUSTOS:35.4 MYR) - MERKEZ BANKASI
ECB/HOLZMANN : OLDUKÇA CİDDİ FİYAT ARTIŞI GÖRÜYORUZ FAKAT ORTA VADEDE YENİ ENFLASYON HEDEFİNİ TUTTURMA KONUSUNDA KENDİMİZE GÜVENİYORUZ
IMF/KAMMER: AVRUPA'DA İŞGÜCÜ PİYASASINDAKİ GEVŞEME NEDENİYLE 2.TUR ENFLASYONİST ETKİLER BEKLEMİYORUZ
IMF/KAMMER: AVRUPA MERKEZ BANKASI, DERİN ENFLASYON ENDİŞELERİNE TEPKİ VEREBİLİR
IMF/KAMMER: IMF AVRUPA'DA ENFLASYON SARMALI BEKLEMİYOR, ENERJİ FİYATLARI KAYNAKLI ENFLASYONUN ZAYIFLAMASI BEKLENİYOR
EVERGRANDE: LİKİDİTE SORUNLARININ AŞILMASI İÇİN TEDBİRLER ALINMAYA DEVAM EDİLECEK- BLOOMBERG HT
EVERGRANDE: LİKİDİTE SORUNLARINI HAFİFLETECEK ÖNLEMLER ALMAYA DEVAM EDECEĞİZ
Facebookta Paylaş