ECB: Faizler 75 bps artırıldı, enflasyon 2024’te %2,3 olarak görülüyor… (Enver Erkan/Tera Yatırım )

Avrupa Merkez Bankası mevduat faizini %0,75'e yükseltti ve talebi azaltmak için faiz oranlarını daha da artırmayı bekliyor. Bunun sebebi olarak enflasyonun çok yüksek olması ve uzun bir süre hedefin üzerinde kalmasının muhtemel olmasını gösteriyor. Ekonomistlerin çoğu 75 baz puanlık artış öngörmekteydi. ECB, kurulduğu tarihten beri ilk defa 75 bps faiz artırımı yapmış oldu.

• ECB enflasyonu
o 2022'de %8,1, (daha önce %6,8)
o 2023'te %5,5, (önceki %3,5)
o 2024'te %2,3, (önceki %2,1) olarak görüyor.
• ECB, GSYİH'yi şu noktada görüyor:
• 2022'de %3,1, (daha önce %2,8)
• 2023'te %0,9, (önceki %2,1)
• 2024'te %1,9, (önceki %2,1)
• Gelen bilgiler ve değişen enflasyon görünümü ışığında politika patikasını düzenli olarak yeniden değerlendirilecektir.
• ECB, PEPP portföyündeki vadesi gelen itfalara yeniden yatırım yapma konusunda esneklik uygulamaya devam edecektir.

Merkez Bankası açısından tamamen beklenen ve fiyatlanan senaryo dahilinde yapılan faiz artışının ardından temel unsur ECB’nin enflasyona karşı proaktif durum içeren şahinliğinin devam ettirip ettirmemesi. Tabii ana merkez bankaları açısından başrolü Fed üstleniyor, ancak agresif faiz artış tutumu itibariyle bütün borçlanma maliyetlerinin yukarı doğru etkilenmesi söz konusu. Bu elbette, spread açısından değerlendirdiğimizde borç yükü fazla olan İtalya gibi ülkeleri daha derin etkileyecek, ancak bir taraftan da faiz farklarından ziyade enerji krizi etkilenme dereceleri devreye girdiğinden genel anlamda getiri yükselişi tetiklenecek gibi duruyor. Bu durumun ECB talep azaltmak için faiz artıracağı yönlendirmesinden dolayı resesyonu erkene alacak bir akut sıkılaştırma olarak da değerlendirebiliriz. Tabii durumu yine enerji krizinden rol oynayan dinamikler belirleyecektir.

Euro Bölgesi düşük emtia fiyatlarının geçici etkisinden faydalanamamış görünüyor, çünkü TÜFE enflasyonu Ağustos'ta yıllık bazda %9,1 ile yeni bir rekor seviyeye ulaştı. Rusya ve Ukrayna sorunları enerji ve gıda krizinin çözümlenmediğini gösteriyor ve bu kaynaklara çok bağlı olan Avrupa, talebin üzerine çıkacak bir arz kaynağı oluşturup maliyetleri de düşüremediği sürece enflasyon konusunda ucu açık bir durumla karşı karşıya kalacak. Merkez bankalarının daha düşük büyüme ve daha yüksek işsizlik riskine rağmen para politikasını sıkılaştırması gerektiğini savunan bir dizi şahin yorum gelmeye devam ediyor. Bunda da temel perspektif, enflasyonun yerleşik hale gelmesinin daha büyük bir tehlike olarak görülmesidir.

 https://www.terayatirim.com/arastirma/teradan-notlar/080920221351

 Enver Erkan
 Araştırma - Başekonomist
 Tera Yatırım Menkul Değerler A.Ş.
  www.terayatirim.com
                                 
                                  ***
                               Yasal Uyarı
 
  Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir.Yatırım danışmanlığı hizmeti ; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır.Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır.Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabılır.Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.



Diğer Haberler
Gösterge niteliğindeki TC Merkez Bankası Dolar Alış: 18,2195 Satış: 18,2523 Euro Alış: 18,2218 Satış: 18,2546
ABD'nin 10 yıllık tahvil faizi ECB faiz kararının ardından %3.201 ile seansın en düşük seviyesine geriledi
AVRUPA MERKEZ BANKASI POLİTİKA FAİZ KARARI: % 1.25 (BEKLENTİ: %1.25 , ÖNCEKİ: %0.50)
AVRUPA MERKEZ BANKASI MEVDUAT FAİZ ORANI: %0.75 (BEKLENTİ: %0.50 ÖNCEKİ: %0.00)
Gelişmekte olan piyasalara Ağustos ayında 27 milyar dolarlık yabancı portföy girişi gerçekleşti - IIF
Gelişmekte olan piyasalara uzun bir sürenin ardından ilk portföy girişi gerçekleşti - IIF
Facebookta Paylaş