Ekonomik güven endeksi yorumu (Bizim Menkul)

TÜİK'in aylık olarak yayımladığı, mevsim etkilerinden arındırılmış Ekonomik Güven Endeksi1 (EGE) Temmuz ayında bir önceki aya göre %11,8, önceki yılın aynı ayına göre %1,9 artış göstererek 82,2 oldu.

Mevsim etkilerinden arındırılmış Tüketici Güven Endeksi Temmuz ayında bir önceki aya kıyasla %2,7 azalırken geçtiğimiz yılın aynı ayına göre %7,9 artış göstererek 60,9 oldu.

Mevsim etkilerinden arındırılmış Hizmet Sektörü Güven Endeksi, Temmuz ayında bir önceki aya kıyasla %20,2 artış, bir önceki yılın aynı ayına göre %20,2 düşüşle 66,7, Perakende Ticaret Sektörü Güven Endeksi, bir önceki aya kıyasla %9,6, bir önceki yılın aynı ayına göre %4,6 yükselişle 94,6 ve İnşaat Sektörü Güven Endeksi, bir önceki aya kıyasla %11,6, bir önceki yılın aynı ayına göre %66,1 artışla 87,0 oldu.

Reel Kesim Güven Endeksi Temmuz ayında, bir önceki aya göre %10,7, bir önceki yılın aynı ayına göre %2,9 artarak 99,4 seviyesinde gerçekleşmiştir.

Ekonomik Güven Endeksi'deki değişim ile çeşitli ekonomik veriler arasında yaptığımız korelasyon analizine göre EGE ve CDS primindeki değişim negatif yönlü 0,56 korelasyon katsayısı ile en anlamlı doğrusal ilişkiye sahiptir. Dolar kurundaki değişimlerle ekonomiye olan güven ters yönlü hareket etmektedir. İncelemeye konu olan diğer bağımsız değişkenlerin birbirleri ile olan korelasyon katsayıları incelendiğinde en yüksek korelasyon katsayısının pozitif yönlü 0,72 ile dolar kuru ve CDS Primi arasında olduğu görülmektedir.

Rapor için tıklayınız.
https://www.bmd.com.tr/page/rapor_detay/4275/ekonomik-guven-endeksi-temmuz-2020.htm



 BMD Araştırma
 Bizim Menkul Değerler A.Ş.
 bmd.com.tr
 
                                  ***
                               Yasal Uyarı
 
 Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir.Yatırım danışmanlığı hizmeti ; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır.Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır.Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabılır.Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.



Diğer Haberler
FED/CLARİDA: EKONOMİNİN TOPARLANMASI ZAMAN ALACAK, PANDEMİ ÖNCESİNE DÖNÜŞ 2021 SONUNU BULABİLİR
BOJ/KURODA: UMDUĞUMUZDAN ÇOK ZAMAN ALACAĞI KESİN OLSA DA % 2'LİK ENFLASYON HEDEFİNE ULAŞACAĞIMIZDAN EMİNİM
FED/CLARİDA: FAİZLERİ DÜŞÜK TUTAN OLDUKÇA GÜÇLÜ DEZENFLASYONİST VE ENERJİLİ GÜÇLER VAR
ABD/CLARİDA: BAZI VERİLER BÜYÜME İVMESİNİN HAZİRAN AYINDA BİR MİKTAR YAVAŞLADIĞINI GÖSTERİYOR
FED/CLARİDA: TEMEL ÖNGÖRÜMÜZ 3. ÇEYREKTE TOPARLANMA OLMASI YÖNÜNDE
Gösterge niteliğindeki TC Merkez Bankası Dolar Alış: 6,9872 Satış: 6,9998 Euro Alış: 8,2718 Satış: 8,2867
BOJ/KURODA: LİKİDİTE PROBLEMİNİN SAĞLAM OLANLARA KAYMA VE MALİ SİSTEMİ ETKİLEMESİNE YÖNELİK RİSKLERE KARŞI UYANIK OLMALIYIZ
BOJ/KURODA: BOJ, COVİD-19'UN EKONOMİ ÜZERİNDEKİ RİSKLERİNİ YAKINDAN İZLEMEYE DEVAM EDİYOR VE NE GEREKİRSE YAPMAKTAN KAÇINMAYACAK
BOJ/KURODA: COVİD-19'UN YAYILMASI GLOBAL, YEREL VE YURTDIŞI EKONOMİLERİNDE BASTIRILMAMASI HALA DURUMUN AŞIRI CİDDİ OLARAK KALMASINI SAĞLIYOR
Facebookta Paylaş