Ekonomik Kriz ve Putin / Macro Perspective (Enver Erkan/Tera Yatırım )

https://terayatirim.com/arastirma/makro-perspektif/080420221156

Ekonomik Kriz ve Putin

Rusya ekonomik krizi… Son zamanlarda dünyada soğuk savaş ortamına benzeyecek sahneler var. Burada uzun süredir gördüğümüz Ukrayna'daki savaşla netleşen durum, Rusya'nın eski SSCB döneminde sınırlarına ulaşma hayalinin yeniden devreye girmesiydi.

Rusya'nın aslında hesaba katmadığı durum, yeni dünya düzeninde bu tür hareketler kendi ülkesi için ekonomik bir felaketle sonuçlanabilir. Küresel ekonomide her şey birbirine bağlı olduğundan, bu tür hareketler büyük krizlere, kitlesel olaylara ve yönetimde değişikliklere neden olabilir. Küresel talebin etkisiyle bu durumun Rusya'yı büyük bir ekonomik krize sürükleyebileceğini, bunun işaretlerini de görüyoruz.

Rusya'nın riskleri… DTÖ verilerine göre Rusya'nın ihracatının yaklaşık %71'ini enerji (petrol, doğal gaz) ve mineral (platin, paladyum) ürünleri oluşturuyor. Aynı zamanda Rusya'nın ihracatının yaklaşık %47'si Avrupa Birliği'ne yapılıyor. Rusya'nın tedarik kanallarını daraltmak, fiyat kontrolü ve bağımlılık açısından riskli ve tamamen yanlış bir hareket olacaktır. Rusya'nın Avrupa ile dengesini düzeltmesi gerekiyor, yoksa bu sıfır toplamlı bir oyun haline gelecektir. Bu durumdan Rusya da Avrupa da zararlı çıkacaktır. Bu noktada ülkenin Çin'e bağımlılığı sorunu ortaya çıkıyor, Rusya'nın istemediği bir durum.

Batı'nın yaptırımları ağırlaştırma ihtimali ve Fed'in tüm gelişmekte olan ülke ekonomilerini etkileyebilecek riski Rusya'yı olumsuz etkiliyor.

Sonuç? Sun Tzu'dan geliyor: "Mükemmellik, savaşmak ve her savaşı kazanmak değildir. En iyi strateji, savaşmadan kazanmaktır".

ABD, Putin'in Rusya'sıyla savaşmadan ekonomik krizle Putin'den kurtulmak istiyor. Putin'in ise 2014 Kırım meselesinden sonrasına benzer şekilde halk desteği, anti-Amerikancılık çerçevesinde yüksek kalmayı sürdürüyor. Ambargolar ekonomik fonksiyon bakımından, Ukrayna direnişi de askeri açıdan Rusya'yı zorlamakta. Yaptırımlar da ilerletiliyor. Son olarak AB, 5. yaptırım paketini açıklayıp kömür ithalatına yasak getirdi. Petrol ve gaz ithalatına yasak da değerlendirilmektedir. Putin, ekonomik zorluklar artarsa iç baskıyla gidebilir mi? Kamuoyu yoklamaları onu göstermiyor, finansal gerçekler ise ortada. Rusya, finansal dünyadan soyutlanmış ve paralize olmuş durumda.



 Enver Erkan
 Araştırma - Başekonomist
 Tera Yatırım Menkul Değerler A.Ş.
  www.terayatirim.com
                                 
                                  ***
                               Yasal Uyarı
 
  Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir.Yatırım danışmanlığı hizmeti ; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır.Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır.Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabılır.Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.



Diğer Haberler
AB, Rusya'ya karşı yaptırımların beşinci fazını kabul etti
JAPONYA BAŞBAKANI KISHIDA: RUSYA'DAN KÖMÜR İTHALATINI YASAKLADIK
ALMANYA CUMHURBAŞKANI, PUTİN VE LAVROV'A KARŞI DAVA AÇILMASI İÇİN SAVAŞ SUÇLARI MAHKEMESİNE ÇAĞRI YAPTI
RUSYA MERKEZ BANKSI BUGÜNKÜ KARAR, HIZLANAN TÜKETİCİ FİYATLARI ARTIŞI, EKONOMİK FAALİYETLERDEKİ DÜŞÜŞ VE FİNANSAL İSTİKRAR ÜZERİNDEKİ RİSK DENGESİNDEKİ DEĞİŞİKLİĞİ YANSITIYOR
RUSYA MERKEZ BANKASI : HALİHAZIRDA YERİNDE OLAN PARA POLİTİKASININ SIKILAŞMASI, ENFLASYON YANLISI RİSKLERİ SINIRLAMAYA DEVAM EDECEK
RUSYA MERKEZ BANKASI : BAZ ETKİSİ NEDENİYLE YILLIK ENFLASYON YÜKSELMEYE DEVAM EDECEK
RUSYA MERKEZ BANKASI, POLİTİKA FAİZİNİ 11 NİSAN İTİBARİYLE 300 BAZ PUAN İNDİREREK %17'YE ÇEKTİ - BLOOMBERG HT
Facebookta Paylaş