Elektrik fiyatlarına yapılan yüzde 15 zamla 4 kişilik bir ailenin asgari aylık faturası 142 TL`ye çıktı.-TMMOB

Kuruluştan konuya ilişkin yapılan basın açıklaması aşağıda bulunuyor:
Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu`nun (EPDK) Resmi Gazete`de 29 Haziran 2019`da yayımlanan tarife tablolarına göre, bugünden (1 Temmuz 2019) geçerli olmak üzere vergi ve fonlar dahil elektrik fiyatları yüzde 15 oranında artırılmıştır. EPDK yaptığı açıklamada, zamma gerekçe olarak "elektrik piyasası tarifelerini belirleyen maliyet bileşenlerinde oluşan artışları" göstermiştir. Zamla birlikte asgari 230 kilovatsaatlik tüketim üzerinden 4 kişilik bir ailenin aylık elektrik faturası 123 liradan 142 liraya çıkmıştır.
23 Haziran seçimlerinin ardından ilk olarak çay, şeker ve akaryakıt ile başlayan zam furyasına elektrik de katılmıştır. Özellikle seçim harcamaları nedeniyle artan bütçe açığının faturasının, zam ve vergiler aracılığıyla yine vatandaşın sırtına yükleneceği anlaşılmaktadır.
Odamızın tarifeler üzerinden yaptığı incelemeye göre; enerji bedeli ve perakende hizmet bedelini kapsayan perakende enerji bedelleri Nisan 2019`a göre tek terimli alçak gerilim aboneleri için yüzde 17 ile 23 arasında değişen oranlarda artırılmıştır. Perakende enerji bedeli konutlarda yüzde 19.61, ticarethanelerde yüzde 18.11, sanayide yüzde 17.63, şehit aileleri ve muharip malul gaziler tarifesinde yüzde 23.89, tarımsal sulamada yüzde 17.82, aydınlatmada yüzde 18.26 zamlanmıştır.
Kayıp ve kaçak, iletim hizmeti ve dağıtım hizmeti bedellerini içeren dağıtım kaleminde ise tüm abone gruplarında yüzde 7.35 oranında artış yapılmıştır.
Zamla birlikte faturalara yansıtılan elektrik fiyatları kilovatsaat başına; ticarethanelerde 65.89, aydınlatmada 61.12, tarımsal sulamada 57.99, sanayide 57.18, konutlarda 49.86, şehit aileleri ve muharip malul gazilerde 23.92 kuruşa çıkarken; 42.83 kuruş olan genel aydınlatma bedeli yüzde 2.88 artışla 44.06 kuruş olarak belirlenmiştir.
Bir evdeki asgari tüketim üzerinden 4 kişilik bir ailenin 230 kilovat saat elektrik harcadığı dikkate alındığında, konutların fon ve vergi kesintileri dahil aylık elektrik faturasının 19 lira artışla 142 liraya çıkacağı hesaplanmıştır.
Zam kararı, uzun zamandır ekonomik krizde olan enerji firmalarının hükümet çevrelerine yaptığı baskı ve lobi faaliyetlerinin de hedefine ulaştığını göstermektedir. Dağıtım firmaları ve enerji sektöründeki ekonomik sıkıntılar konusunda Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı bankalarla görüşmeler yürütmüş ve enerji fiyatlarının "maliyet bazlı" oluşturulacağını beyan etmiştir. Gerek kur farkı ve gerekse enflasyondan doğan diğer farklar, enerji fiyatlarına yansıtılacaktır.
Dövize endeksli olarak borçlanan şirketlerin içinde bulundukları kriz nedeniyle gelecek günlerde yeni zam dalgalarının yaşanabileceği görülmektedir. Özelleştirmeler, yanlış enerji politikaları ve plansızlığın ülkemizi getirdiği nokta ortadadır. Elektrik fiyatlarındaki artış, önümüzdeki dönemde birçok ürünün fiyatlarına artış olarak yansıyacaktır. Bu durum ise yaşanan krizin daha da derinleşmesine neden olacaktır.
Elektrik fiyatlarındaki artışı durdurmak ve krizin maliyetinin halkın sırtına yüklenmesini önlemek için gerekli önlemler alınmalı; özelleştirmelerden vazgeçilmeli ve sermayenin değil, halkın çıkarlarını önceleyen kamusal bir yapı oluşturulmalıdır.



Diğer Haberler
IRAK ENERJİ BAKANI : YÖNETİMİMİZ, GLOBAL PETROL STOKLARINI OPEC+ ÜYELERİNİN GERİ KALANI İLE KONTROL ETMEYİ ARAŞTIRIYOR
ECB/LANE : BİR MERKEZ BANKASININ KENDİ GÖREVİNİ YERİNE GETİRMEK İÇİN DAİMA EN İYİ ETKİN METODLARI ARAŞTIRARAK GÖSTERMESİ HAYATİ ÖNEMDEDİR
ECB/LANE : ECB HER ZAMAN YENİ FİKİRLERE VE YENİ METODLARA AÇIK OLMALIDIR
ECB/LANE : ELİMİZDEKİ İSPATLAR, SAĞLADIĞIMIZ İLERİYE YÖNELİK AJANDANIN OLDUKÇA ETKİN OLDUĞUNU GÖSTERİYOR
İRAN MEDYASI TAHRAN'IN ZENGİNLEŞTİRİLMİŞ URANYUM SEVİYESİNİ NÜKLEER ANLAŞMADA BELİRLENEN SINIRIN ÜSTÜNE ÇIKARDIĞINI DUYURDU-AA TWİTTER
Facebookta Paylaş