Enflasyon Değerlendirmesi (İnfo Yatırım)

Ocak Ayı Enflasyonu Beklentilerin Üzerinde

Ocak ayında TÜFE %1,40 olan beklentilerin üzerinde %1,68 artış gösterirken, yıllık bazda TÜFE %14,68 seviyesinden Ocak ayında %14,97’ye yükseldi.
ÜFE ise aylık bazda %2,66 artış gösterirken, yıllık artış %25,15 seviyesinden Ocak ayında %26,16’ya yükselmiş oldu.
TÜFE tarafında, sağlık %4,25, konut %3,02, ev eşyası %2,90 ile en çok artış gösteren sektör grupları olurken, düşüş gösteren gruplar ise %4,37 ile giyim ve ayakkabı ve 0,03 ile eğitim grupları oldu.
ÜFE tarafında ise en fazla artış %15,61 ile su ve suyun arıtılması ve dağıtılması ürünleri, %15,44 ile tütün ürünleri gruplarında gerçekleşirken, en fazla düşüş ise %1,61 ile metal cevherleri grubunda gerçekleşti.
TCMB Başkanı Naci Ağbal’ın yılın ilk enflasyon toplantısında yılsonu enflasyon hedeflerinin %9,4 seviyesinde korunduğunu açıklaması ardından piyasalara verdiği net mesajlar Türk Lirası’nın diğer gelişmekte olan ülke para birimlerine göre çok daha güçlü bir zeminde hareket etmesini sağladı. 2021 sonu enflasyon tahmininin aynı seviyede tutulması sonrasında da sıkı para politikasının uzun süre devam etmesinin vurgulanmasıyla Dolar / TL 7,09’a kadar geri çekilirken, güne Dolar / TL 7,17 seviyesinden başladı. Beklentilerin üstünde gelen enflasyon verisi sonrasında kurda yüksek volatilite meydana gelmedi ve yatay seviyede seyretti.
TCMB tarafından yapılan faiz artırımları sonrasında, piyasaya güven veren açıklamalar ve doğru iletişim politikasının ardından dün dün, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası hükümete enflasyon gelişmeleri hakkında açık mektup gönderdi. 2020 yılsonu enflasyonunun hedef aralığının üzerinde gerçekleşmesinin nedenlerinin anlatıldığı mektupta, enflasyondaki yükselişte gıda fiyatlarının önemli bir rol oynadığı vurgulandı. Enflasyonunun hedef aralığının üzerinde gerçekleşmesinin nedenleri arasında güçlü kredi ivmesine bağlı etkiler ve döviz kurundaki artış gösterildi. Reformların dezenflasyonist süreci destekleyeceği belirtildi. Mektupta, "Enflasyon hedeflemesi rejiminde toplumun bütün katmanlarının fiyat istikrarı hedefine odaklanması, buna inanması, karar alıcıların ve politika üretenlerin bu yönde adımları kararlı bir şekilde atmaları esastır. Bu çerçevede, enflasyonla mücadele sürecini tüm tarafların da sahiplendiği bir sürece dönüştürmek üzere açık, samimi ve etkili bir iş birliği ve iletişim politikası yürütülecektir." denildi. TCMB’nin duruşu Borsa tarafında da olumlu karşılanırken, TCMB’nin politika faizinde yaptığı artışın ardından fonlama kompozisyonundaki değişiklikler ile sıkılaştırma adımlarına devam edeceği görülüyor.
TCMB’nin 19 Şubat’ta Para Politikası Kurulu toplantısında en önemli gündem maddesi jeopolitik risklerle birlikte coronavirüs salgını ve buna ilişkin oluşan ekonomi adımları olacaktır. 21 Ocak’ta gerçekleşecek PPK toplantısında faiz artırımı öngörmüyoruz.


 İnfo Yatırım Menkul Değerler A.Ş.
 www.infoyatirim.com

                                  ***
                               Yasal Uyarı
 
  Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir.Yatırım danışmanlığı hizmeti ; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır.Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır.Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabılır.Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.



Diğer Haberler
FRANSA'DA BÜTÇE DENGESİ ARALIK AYI SONUNDA - 178,1 MİLYAR EURO (2019 BONU: -92.8 MİLYAR EURO)
İNGİLTERE/HANCOCK: OTELLERDE UYGULANACAK KARANTİNANIN AYRINTILARI YAKINDA AÇIKLANACAK
ÇİN'DE ŞANGHAY BİLEŞİK ENDEKSİ %0.46 DÜŞÜŞLE 3517,31 PUANDAN KAPANDI
TAYLAND MERKEZ BANKASI POLİTİKA FAİZİNİ DEĞİŞTİRMEDİ:%0.50
(D) İŞLENMEMİŞ GIDA, ALKOLLÜ İÇECEKLER VE TÜTÜN ÜRÜNLERİ HARİÇ TÜFE; AYLIK %+1.82, YILLIK %+15.53
(E) ALKOLLÜ İÇKİLER İLE TÜTÜN ÜRÜNLERİ VE ALTIN HARİÇ TÜFE; AYLIK %+1.73, YILLIK %+15.83
(F) YÖNETİLEN-YÖNLENDİRİLEN FİYATLAR HARİÇ TÜFE; AYLIK %+1.41, YILLIK %+16.62
OCAK AYINDA GIDA VE ALKOLSUZ İÇECEKLER TÜFE YILLIK +18.11%
OCAK AYINDA KONUT TÜFE YILLIK % +11.56
OCAK AYINDA ULAŞTIRMA TÜFE YILLIK % +21.43
Facebookta Paylaş