Enflasyon Değerlendirmesi (İnfo Yatırım)

Yılın İlk Enflasyonu Beklentilerin Üzerinde
Ocak ayında TÜFE %9,80 olan beklentilerin üzerinde %11,10 artarak yıllık bazda %38,08'dan %48,69'a yükseldi. Son aylardaki kur sepeti tarafındaki oynaklık, doğalgaz ile elektrik zamları ve gıda fiyatlarındaki yükseliş ile enflasyon, Nisan 2002'den bu yana en yüksek seviyeye yükselmiş oldu. Çekirdek enflasyon ise %31,88'den %39,45'e yükseldi.
ÜFE ise aylık bazda %10,45 artış gösterirken, yıllık artış bir önceki aydaki %79,89 seviyesinden Ocak'ta %93,53'e yükselmiş oldu.
TÜFE tarafında alkollü içecekler ve tütün %21,90, konut %18,91, ev eşyası %12,82 ile en çok artış gösteren sektör grupları olurken, Ocak ayında düşen tek grup %0,24 ile giyim oldu. Ocak 2022'de endekste kapsanan 409 maddeden 342 madenin fiyatında artış gerçekleşti.
ÜFE tarafında ise en fazla artış %32,33 ile kömür ve linyit, %24,48 ile diğer madencilik ve taşocakçılığı ürünleri ve %21,17 ile ham petrol ve doğalgaz ürünlerinde gerçekleşti. Ocak ayında ÜFE'de düşüş gösteren grup olmadı.
Açıklanan enflasyon verisi sonrasında Dolar / TL yatay seviyede hareket etti. BİST100 endeksi tarafına bakılacak olursa güne satıcılı başlayan endeks, yüksek enflasyon sonrasında, fiyatlar genel düzeyindeki artışların şirket karlılıklarını olumlu etkileyebileceği algısı ile enflasyon sepetinde ağırlığı yüksek olan, yani hane halkı harcamalarında önemli yer tutan sektörler in ön plana çıkması ile alıcılı seyre yöneldi.
Geçtiğimiz hafta yılın ilk Enflasyon Raporu Toplantısı yapıldı. Burada 2022 yıl sonu enflasyonu %11,80'den %23,20'ye yükseltildi. Gelişmekte olan ülkelerin de yüksek enflasyonla mücadele ettiği vurgulandı. Sabah saatlerinde konuşan Hazine ve Maliye Bakanı Nebati, enflasyonun Nisan ayında %50'nin altında bir zirve göreceğini tahmin ettiklerini söyledi.
TCMB'nin 17 Şubat'ta Para Politikası Kurulu toplantısında en önemli gündem maddelerinin ticari kredi büyümesi, ekonomik aktivite, yüksek enflasyon, coronavirüs salgını, ile jeopolitik riskler ve bunlara ilişkin atılacak adımlar olmasını bekliyoruz.
Son TCMB Toplantısında politika faizinde değişikliğe gidilmedi. Ocak ayında yayımlanan PPK karar metnine bakıldığında önceki metinlerden farklı olduğu gözlemlendi. Coronavirüs risklerinin devam ettiğini belirten PPK , ''dezenflasyonist '' vurgusu yaptı. Metinde yüksek enflasyonun küresel olduğu ve artan enerji fiyatları ve arz - talep uyumsuzluğuna bağlı olarak enflasyonda görülen yükselişin beklenenden uzun sürebileceği değerlendirmesi yapıldı. Aralık ve Ocak PPK metinlerini baz aldığımızda 17 Şubat'ta PPK'dan faiz değişikliği beklemiyoruz. Mevcut piyasa dinamiklerine baktığımızda para politikasının tekrar yönlendirici bir unsur olarak öne çıkması ile ilgili hangi adımların atılacağı bu yılın ilk aylarında belli olacak tır


 İnfo Yatırım Menkul Değerler A.Ş.
 www.infoyatirim.com

                                  ***
                               Yasal Uyarı
 
  Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir.Yatırım danışmanlığı hizmeti ; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır.Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır.Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabılır.Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.



Diğer Haberler
UKRAYNA SAVUNMA BAKANI: RUSYA UKRAYNA SINIRINI YAKININA 115.000 KİŞİ YIĞDI
TCMB, 10.02.2022 vadeli 61.00 milyar TL tutarlı repo ihalesi açtı
UKRAYNA SAVUNMA BAKANI: KIRIM'DA RUS SALDIRI GÜCÜ HAZIRLIĞI GÖRÜNMÜYOR
UKRAYNA DIŞİŞLERİ BAKANI: TÜRKİYE İLE DRONE ÜRETİMİ İÇİN FABRİKA VE PİLOT EĞİTİM MERKEZİ KURMAK İÇİN ANLAŞMA İMZALAMAYI PLANLIYORUZ
UKRAYNA SAVUNMA BAKANI : DOĞU UKRAYNA'DA PROVAKASYON SAYISI AZALIYOR
Facebookta Paylaş