Enflasyon Raporu (Oyak Yatırım)

TCMB yıl sonu beklentisini yukarıya çekti
TCMB'nin yılsonu beklentisi %65,0'e yükseldi... TCMB bugün açıkladığı Enflasyon Raporu'nda yılsonu enflasyon beklentisini %58,0'den %65,0'e, 2024 yılsonu enflasyon beklentisini %33,0'den %36,0'ya yükseltirken, 2025 yılsonu beklentisini %15,0'ten %14,0'e düşürdü. 2023 ve 2024 beklentileri hem bizim beklentilerimiz hem de Orta Vadeli Program ile büyük ölçüde örtüşürken, 2025 beklentisi biraz iyimser görünüyor. TCMB'nin revize edilmiş beklentileri, son Piyasa Katılımcıları Anketi'nde kaydedilen %68,0 oranından biraz daha aşağıda yer alıyor. Ayrıca TCMB raporda yayınladığı tahmin tablosunda enflasyondaki yükseliş eğiliminin önümüzdeki 6 ay boyunca devam edeceğini, zirvenin ise 2024 yılının ikinci çeyreğinde görüleceğini belirtti. TCMB'nin 2023 yılı için yaptığı revizyonun 2,9 puanı Banka'nın tahmin farkından ve bunun ana eğilime yansımasından, 1,3 puanı gıda fiyat varsayımlarından, 2,0 puanı TL ithalat fiyatlarının beklentilerin üzerinde gerçekleşmesinden kaynaklanırken, yönetilen/yönlendirilen fiyatların etkisinde bir değişiklik yapılmadı. TCMB, artan belirsizlikler nedeniyle enflasyon beklenti aralığını artırarak alt ve üst bantları 2023 yılı için %62-68, 2024 yılı için %30-42 olarak belirledi. TCMB, enflasyonun Mayıs 2024'te baz etkisi devreye girmeden hemen önce %72,5 ile zirve yapacağını öngörüyor.
Enflasyonla mücadeleye vurgu... TCMB Başkanı Hafize Gaye Erkan, TCMB'nin temel önceliğinin enflasyonla mücadele ortamını tesis etmek ve enflasyonu yeniden tek haneye indirmek olduğunu vurguladı. Başkan, enflasyon görünümünde belirgin bir iyileşme sağlanana kadar TCMB'nin elindeki tüm araçları kararlılıkla kullanacağını söyledi. TCMB'nin ZK artışları yoluyla bankacılık sisteminden 1 trilyon TL'den fazla likidite çektiğini hatırlatalım. Erkan, küresel iktisadi faaliyetteki zayıflama, petrol fiyatlarında artan oynaklık ve gelişmekte olan ülkelerden sermaye çıkışlarının enflasyon görünümü üzerinde risk oluşturduğunu belirtti. Akaryakıt fiyatları, döviz kurundaki yükseliş, vergi ve yönetilen/yönlendirilen fiyatlardaki artış gibi önemli şokların aynı anda üçüncü çeyrek enflasyonuna yansıdığını belirten Erkan, talebin bir miktar yavaşlamaya başladığını kaydetti. Çıktı açığının yavaşlamakla birlikte pozitif seyrini koruduğunu belirten Başkan, hizmet enflasyonunun yüksek seyrine vurgu yaptı. Erkan, enflasyonu düşürmek için faiz artırımı, parasal sıkılaştırma, beklentilerin çıpalanması, tüketimde yavaşlama ve TL mevduat oranının artırılmasının etkili olacağını söyledi. Erkan ayrıca, hanehalkının doğalgazı ücretsiz sağlanandan daha fazla kullanması, asgari ücret artışı ve vergi revizyonları ile doğalgaz fiyatlarındaki baz etkisi nedeniyle aylık enflasyonda Kasım, Ocak ve Mayıs aylarında sıçramalar yaşanacağını belirtti.
Swap limitlerinde gevşeme henüz gündemde yok... Başkan Erkan soru-cevap bölümünde portföy akımlarının son aylarda pozitif bölgeye geçtiğini söylerken, roadshow'ların amacının Türkiye'nin hikayesini anlatmak olduğunu belirtti. Öte yandan, swap limitlerinin kaldırılmasına ilişkin soruyu yanıtlamaktan kaçındı. Ayrıca, küresel piyasalarda son dönemde yaşanan dalgalanmaya rağmen Türkiye'nin CDS spreadlerinin olumlu yönde ayrıştığını ve 400 seviyesinin altında seyretmeye devam ettiğini sözlerine ekledi. Başkan Kasım ayı ortasında Asya ülkelerine bir roadshow'a çıkacağını söyledi. Erkan, TCMB'nin GSYH büyüme beklentilerinin Orta Vadeli Program ile uyumlu olmadığını kabul ederken, çıktı açığının 2024 yılında negatif bölgede olacağını da sözlerine ekledi. Hedef ex-ante reel faiz oranına ilişkin olarak Başkan, TCMB'nin sadece reel faize öncelik vermek yerine enflasyonu düşürmek için bütüncül bir yaklaşım izlemeyi tercih ettiğini belirtti. Erkan, Kur Korumalı Mevduat (KKM) programı ile ilgili olarak, KKM bakiyesindeki düşüş ve TL mevduat tutarındaki artışın lirizasyon stratejisinin doğru yolda olduğunu gösterdiğini söyledi.


Oyak Yatırım Menkul Değerler A.Ş.
                                   ***
                               Yasal Uyarı
 
 Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir.Yatırım danışmanlığı hizmeti ; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır.Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır.Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabılır.Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.



Facebookta Paylaş