EPGİS/Aktaş: Gelecek yıl başlayacak e-İrsaliye sisteminin 6 ay öne çekilerek 1 Haziran 2019'da başlatılmasıyla akaryakıtta e-İrsaliye devlete 6 ayda 5 milyar lira kazandırır

Enerji Petrol Gaz İkmal İstasyonları İşveren Sendikası (EPGİS) internet sitesinden şu açıklama yapıldı:

endikamızın Marmaris’te tertip ettiği toplantıya, Adana Akaryakıtçılar derneği Başkanı Mehmet Eraydın, Mersin akaryakıt sektör temsilci liderlerinden Sabahattin Kılıççıoğlu, Mersin EPGİS il Baştemsilcisi Kadri Çiçeklidağ, Van, Muğla, İzmir, Marmaris’ten bir kısım sektör temsilcileri ile Ulusal basından 26 temsilci katıldı.
 
FATURA KAYNAKLI AKARYAKIT KAÇAKÇILIĞI VE ÇÖZÜM ÖNERİLERİ
 
Genel Başkanımız Fesih AKTAŞ, akaryakıt sektöründe vergi kaçıran bazı dağıtım şirketleriyle mücadelede etkili olacak e-İrsaliye sistemine ilişkin, "Gelecek yıl başlayacak e-İrsaliye sisteminin 6 ay öne çekilerek 1 Haziran 2019'da başlatılmasıyla akaryakıtta e-İrsaliye devlete 6 ayda 5 milyar lira kazandırır." dedi.
 
Maliye'nin geçen yılki vergi yüzsüzleri listesinde söz konusu akaryakıt dağıtım şirketlerinin ödemediği vergi tutarının 17,5 milyar liraya çıktığını aktaran Aktaş, "Bu miktarın bu yıl 22 milyar lirayı aşmasını bekliyoruz. Bu şirketler vergi kaçırarak hem devletin hem de vergisini verip onuruyla çalışan şirketlerin gelirini tehdit ediyor." ifadelerini kullandı.
 
Kaçakçılığın bir irsaliyenin birden fazla kullanılarak yapıldığını anlatan Aktaş, bu şirketlerin ürünlerini piyasanın altındaki fiyatlarda satarak, vergi ödeyen diğer bayilerin rekabette geri plana düşmesine ve mali dar boğaza girmesine yol açtığını söyledi.
 
Geçici ve kökten çözüm önerileri
Gelir İdaresi Başkanlığınca (GİB) sektörün görüşüne açılan e-İrsaliye sisteminin 1 Ocak 2020'de hayata geçeceğini belirten Aktaş, "Gelecek yıl başlayacak e-İrsaliye sisteminin 6 ay öne çekilerek 1 Haziran 2019'da başlatılmasıyla akaryakıtta e-İrsaliye devlete 6 ayda 5 milyar lira kazandırır." dedi.
 
Aktaş, akaryakıtta vergi kaçakçılığıyla mücadelede alınması gereken diğer tedbirlere ilişkin, şu değerlendirmelerde bulundu:
 
"Yıl sonunda devreye alınması planlanan yeni nesil, ödeme kayıt edici cihaz sisteminde satış verileri ssaniyeler içinde GİB'in veri toplama depolarına aktarılabilir ve istasyonlara giriş yapan araçların plaka bilgileri de GİB'e bildirilebilir. Vergi Usul Kanunu'nun ilgili maddesine 'sadece akaryakıt sektörü ve sektörden geçersiz evrak alanlarda geçerli olmak üzere' ifadesi eklenebilir ve 3 yıla kadar olan hapis cezasına yüksek mali ceza da eklenebilir. Ayrıca tespit edilen cironun yüzde 5’inden az olmamak üzere mali bedel cezası verilebilir ve bu bedel ödeninceye kadar ilgili istasyon mülkü mühürlenebilir ve lisansları askıya alınabilir. Akaryakıttan alınan yüzde 18’lik KDV yüzde 1’e çekilerek, aradaki yüzde 17’lik kısım ÖTV’ye eklenebilir, bu adım vergi kaçakçılığını tamamen ortadan kaldıracaktır."
 
LPG LİSANSLARI VERİLMELİ
Fesih Aktaş, sektörün gündemindeki bir başka meselenin 2005 yılı öncesinde kurulmuş olan ve bünyesinde LPG ünitesi bulunmayan akaryakıt istasyonlarına kilometre tahdidinden dolayı verilmeyen ya da LPG bayisi olup akaryakıt lisansı alamayanların lisanslarının verilmeesi olduğunu belirtti. EPGİS Başkanı Aktaş, Meclis’te geçtiğimiz aylarda gündeme alınan ama daha sonra geri çekilen kanun teklif edilerek yeniden gündeme alınmasını talep ettiklerini kaydetti. Aktaş bu adımın atılması durumunda ülkemizde başlatılan istihdam seferberliğine 8 bin yeni istihdamla katkı sağlayacaklarını vurguladı.
 SEKTÖRDE KAR MARJLARI VE BANKA POS KOMİSYON SORUNU
Genel Başkanımız Aktaş, litrede 17 kuruş kredi kartı komisyonu alan bankaların akaryakıt istasyonlarının ortağı haline geldiğini belirterek akaryakıtta kart komisyon oranlarının düşürülmesini istedi. 168 milyar dolar değerindeki akaryakıt sektörünün ekonomik krizin yansımalarını yaşadığına dikkat çekerek, sektörün sorunlarına çözüm için devletten bazı yardım taleplerinde bulundu. Bankalara verilecek destek ile akaryakıtta kredi kartı komisyon oranlarının düşürülmesi bu talepler arasında bulunuyor. “Bankalar artık bugün direkt ortaklarımız olmuş durumda” diyen Aktaş, bankaların akaryakıt satışlarından aldığı litreede 17 kuruş komisyon oranının çok büyük bir rakam olduğuna dikkat çekti. Aktaş, “Devletimizin çeşitli sektörler için bankalara verdiği desteği bizim sektörümüze de vermesini talep ediyoruz. Bankalara verecekleri destek ile akaryakıt sektörüne özel komisyon oranları verilmesini talep ediyoruz. Çünkü kredi kartı komisyon oranları ciddi oranda canımızı yakan bir düzeyde. Yaşanabilir bir oran istiyoruz” dedi.Bir akaryakıt bayisinin günde 7700 litre akaryakıt satışı yapması halinde ancak kendini idame ettirebildiğini kaydeden Aktaş, bununla birlikte Türkiye’de akaryakıt istasyonlarının günlük satışının 5 bin 372 litre olduğunu belirtti. EPGİS Başkanı Aktaş, sendika olarak kredi kartlı satışlarda komisyon oranının yüzde 1’in altına, taşıt tanıma sistemli satışlarda ise kuruş bazına indirilmesini talep ettiklerini belirtti. Fesih Aktaş, kâr marjlarının her yıl enflasyon oranında artırılmasının da elzem olduğunu vurguladı.
 
 KAPATILAN İSTASYONLAR AFFEDİLMESİ
Aktaş, kaçakçılıkla ilgili kapatıllan istasyonlara son torba yasa ile bir defaya mahsus olmak üzere af getirildiğini hatırlatarak, Anayasa Mahkemesi’nden affın genişletilmemesini talep ettiklerini belirtti. 11 nisan 2013 tarihine kadar kapatılanlar için son başvuru süresinin 14 Mayıs 2019 olduğunu kaydeden Aktaş, Anayasa mahkemesi kararı sonrasında affın genişletilmesi durumunda başvuru yapacak firma sayısının 800 ile 1200 arasında olduğunu tahmin ettiklerini söyledi.
DEVLET EŞEL MOBİL SİSTEMİYLE GELİRİNDEN FERAGAT ETTİ
Aktaş, Eşel Mobil sisteminin, emeği ile geçimini sağlayan kesimlerin satın alma gücünü korumayı amaçladığına, bu niteliğiyle doğru bir sosyal devlet uygulaması olduğunu vurguladı. Fesih Aktaş, EPGİS olarak yaptıkları incelemeye göre devletin Eşel Mobil sistemiyle vatandaşı zamlardan korumak için 2018 yılında toplam 8 milyar 545 milyon TL Özel Tüketim Vergisi (ÖTV) gelirinden feragat ettiğini belirlediklerini belirtti. Aktaş’ın verdiği bilgiye göre bu tutarın 6 milyar 472 milyon TL’lik kısmı motorindee, 1 milyar 531 milyon TL’lik kısmı ise benzinde vazgeçilen ÖTV gelirlerinden oluşuyor. Fesih Aktaş, bu yıl 13 Mart tarihinde yeniden devreye giren uygulama kapsamında bugüne kadar devletin 323 milyon TL’lik ÖTV gelirinden feragat ettiğini belirlediklerini ifade etti.

http://epgis.org.tr/haber/sendikamizin-3-yili-vesilesi-ile-tertip-ettigimiz-sektor-ve-basin-bulusmasi



Diğer Haberler
AKAR: RUSYA, YPG KONUSUNDAKİ SÖZÜNÜ ŞU ANA KADAR YERİNE GETİRMEDİ- NTV
AKAR: (ABD'NİN PATRİOT TEKLİFİ) MARTTA YAPILAN TEKLİF DİĞERLERİNDEN DAHA ILIMLI - NTV
AKAR: F-35'LER İLE S-400'LER BİRBİRİNİ ETKİLEMEYECEK - NTV
İSTANBUL BAŞSAVCILIĞI:SEÇİMDE ŞİKAYETE KONU OLAN OLAYLAR İÇİN USULE UYGUN DELİL TOPLANIYOR-NTV
AKAR: (S-400) ANLAŞMADAN GERİ DÖNMEK MÜMKÜN DEĞİL - NTV
AKAR: (F-35 ALIM SÜRECİ) HERHANGİ BİR ÜLKE İSTİYOR DİYE ORTAKLIKTAN ÇIKMAK ADİL DEĞİL - NTV
AKAR: (F-35 ALIM SÜRECİ) 4 UÇAĞI ALDIK, KASIMDA DİĞERLERİNİN GELMESİNİ BEKLİYORUZ - NTV
AKAR: (SURİYE'DE GÜVENLİ BÖLGE) BURADA FAALİYET GÖSTERMESİ İÇİN YETERLİ TEK KUVVET TSK - NTV
AKAR: (JEFFREY'İN TÜRKİYE ZİYARETİ) BÜTÜN TALEPLERİMİZİ AÇIK ŞEKİLDE ORTAYA KOYDUK - NTV
Facebookta Paylaş