Ev ve mutfak eşyaları sektörü ihracatta Sahra Altı Afrika'yı radarına aldı - EVSİD

Kuruluştan yapılan basın açıklaması aşağıda bulunuyor:

Ev ve Mutfak Eşyaları Sanayicileri ve İhracatçıları Derneği'nin (EVSİD) düzenlediği 'EVSİD Connect Afrika Ülkeleri Sanal Ticaret Etkinlikleri' başladı. Açılış webinarında konuşan Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı İsmail Gülle, Afrika kıtasına yönelik etkinliklerin ihracatta doğru bir strateji olduğunu vurgularken, EVSİD Başkanı Talha Özger Sahra Altı Afrika ülkelerine yönelik özel stratejiler geliştirmek istediklerini ve sektör olarak bu bölgedeki pazar paylarını artırmayı hedeflediklerini söyledi.

Geçen yılı 2,6 milyar dolar ihracatla kapatan ev ve mutfak eşyaları sektörü toplam ihracata katkı vermek adına geliştirdiği katma değeri yüksek projeleri sırasıyla hayata geçiriyor. Ev ve Mutfak Eşyaları Sanayicileri ve İhracatçıları Derneği (EVSİD) üyesi 29 firma, Afrika kıtasında yer alan 12 farklı ülkeden toplam 64 Afrikalı alıcı ile 'EVSİD Connect' sanal etkinliğinde ihracat için buluştu. Dört gün sürecek olan etkinlikte 400'ün üzerinde iş görüşmesinin gerçeklemesi bekleniyor. Açılış webinarında konuşan TİM Başkanı İsmail Gülle, ihracatın sürdürülebilir hale gelmesi için Evsid Connect gibi etkinliklerin sayısının artması gerektiğini söyledi.

"İHRACAT İÇİN DOĞRU BİR STRATEJİ"

TİM Başkanı Gülle, "Etkinliğin ihracatta büyük hedeflerimizin olduğu Afrika'ya yönelik gerçekleştirilmesi son derece doğru bir strateji. Afrika'nın genç nüfusu önemli bir avantaj. Bu coğrafya dünya nüfusunun yüzde 13'ünü oluşturuyor. Zengin bir enerji, altyapı ve alt kaynaklarına sahip. Kıta nüfusunun yüzde 60'ı ise 25 yaşının altında. Bunların yanında yakın zamanda imzalanan Afrika Kıtası Serbest Ticaret Bölgesi Anlaşması da ticaretteki sınırları kaldırması açısından önemli bir fırsat olarak gözüküyor. Türkiye'nin bu ülkelere hiç ihraç etmediği 102 farklı ürün tespit ettik. Afrika ülkeleri söz konusu 102 ürünü dünyadan 1 milyar 542 milyon dolarlık bir ithalat yaparak satın alıyor. Ülkemiz bu ürünlerde dünyaya 3 milyar dolarlık mal satarken bu bölgeye maalesef hiç satmıyor." dedi.

YOĞUN SİPARİŞ DÖNEMİNDEYİZ
Türkiye'nin küresel salgının etkilerinden dünyadaki gelişmiş pek çok ülkeye göre daha hızlı sıyrıldığına dikkat çeken İsmail Gülle şöyle devam etti: "Aşılar bu süreci hızlandırdı. Bu durum hem küresel ticarette hem de turizmde ciddi bir canlanmayı beraberinde getirecek. Türkiye'nin üretim gücü, kalitesi, teslim gücü gibi pek çok avantajı ön plana çıktı ve şu anda da pek çok sektörümüzde çok yoğun bir sipariş ile karşı karşıyayız. Hammaddede sıkıntılar olsa da azami düzeyde karşılık vermeye çalışıyoruz. Şu anda Türkiye'nin ihraç ürünlerine ciddi bir talep var. Devletimizin çıkarmış olduğu lojistik merkezi desteklerini sektörümüzün kullanmasını şiddetle tavsiye ediyorum. Afrika'nın mevcut durumunu ve lokasyonunu kullanarak buralarda mutlaka kalıcı merkezler üretmeliyiz. Özellikle temel ihtiyaç maddeleri çerçevesindeki ürünlerin buralarda çok ciddi bir avantaj sağlayacağına inanıyorum. Buralarda bir sektör kümelenmesi yaparak lojistik merkezi kurmamız çok faydalı. Sektörü çok hızlı bir şekilde hedeflerine ulaştırır. Hem dağıtımda hem de orada pazarda olmak adına çok büyük bir avantaj. Devletin çok ciddi bir desteği mevcut. Bunu iyi okumak ve kullanmak lazım. Heyetler, fuarlar gidip gelinir ancak orada kalıcı ve merkezde olmak, ürünlerin yerinde satışı ve dağıtımı bize büyük bir avantaj sağlar."
HEDEF SAHRA ALTI AFRİKA'YA İHRACATI ARTIRMAK
EVSİD Başkanı Talha Özger ise ihracatçı sektörlerin Afrika'daki mevcut potansiyeli çok iyi değerlendirmesi gerektiğini ifade etti: "2015'ten bu yana 20 farklı ülkede 36 etkinlik gerçekleştirdik. Salgın sürecinden dolayı 2021 yılında da heyetlerimizi sanal ortama taşımayı başardık. İlkini Latin Amerika bölgesine, ikincisini ise Avrupa pazarına yönelik gerçekleştirdiğimiz etkinliklerimizde 28 ülkeden 81 alıcı firma ile 571 iş görüşmesine imza attık. Tek bir ülkeye değil bölgeyi kapsayacak etkinlikler düzenliyoruz. Afrika ev ve mutfak eşyaları sektöründe global ölçekte yüzde 3,5'lik paya sahip. Ancak bizim ihracatımızdaki payı yüzde 15,5 seviyelerinde. En büyük 3'üncü ihracat pazarımız. Bölgeye gerçekleştirdiğimiz toplam ihracatın yüzde 71'lik bölümünü ise Mısır, Fas, Cezayir ve Tunus'tan oluşan Kuzey Afrika ülkelerine gerçekleştiriyoruz. Afrika ülkeleri ev ve mutfak eşyaları ithalatı son 5 yılda yüzde 53 büyümesine rağmen özellikle Sahra Altı Afrika ülkelerindeki pazar payımız oldukça düşük. Buradaki hedefimiz sadece bir heyet organize etmek değil, bölge ile ilgili orta ve uzun vadeli projeler geliştirmek. EVSİD olarak çok uzaklara gitmek istiyoruz."



Diğer Haberler
ÇİN DIŞİŞLERİ: ÇİN, ABD'NİN SİNCAN'DA POLİSİLİKON ÜZERİNDEKİ HERHANGİ BİR YASAĞINA KARŞI CEVAP VERECEK
BAKAN KOCA: AŞI RANDEVULARINDA YAŞ SINIRI 25’E İNDİ, İLK RANDEVULAR YARIN
İSVİÇRE'DE TOPLAM İSTİHDAM MAYIS'TA 5.05 MİLYON
İSVİÇRE'DE MEVSİMSELLİKTEN ARINDIRILMIŞ İŞSİZLİK ORANI MAYIS'TA %9.1
İSVİÇRE'DE İŞSİZLİK ORANI MAYIS'TA %9.8
İRAN HÜKÜMET SÖZCÜSÜ: NÜKLEER ANLAŞMA YENİ CUMHURBAŞKANI REİSİ YÖNETİMİ DÖNEMİNDE SONUÇLANABİLİR
İNGİLTERE SAĞLIK BAKANI: VAKA SAYISI ARTSA DA ÖLÜMLER DÜŞÜK KALIYOR
İNGİLTERE SAĞLIK BAKANI: GEÇEN HAFTAKİ VERİLER CESARET VERİCİ, 19 TEMMUZ'DA AÇILMA YOLUNDA İLERLİYORUZ
AB KOMİSYONU, LETONYA'NIN 1.8 MİLYAR EURO TUTARINDA TOPARLANMA PLANINI ONAYLADI
İSVİÇRE'DE ÇARİ İŞLEMLER DENGESİ 1.ÇEYREKTE +16 MİLYAR CHF
Facebookta Paylaş