Fabio, Bursa’da ara eleman bulamayınca fabrikasını Samsun’a taşıdı

Hızla gelişen sanayisine rağmen istihdamda giderek daralmaya giden Bursa’da bir süredir nitelikli eleman bulma sıkıntısı çektiklerini söyleyen Fabio Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Bacakcı, geçen yıl Bursa’daki fabrikalarından birini ve Ar-Ge Merkezi’ni dördüncü teşvik bölgesi kabul edilen Samsun Bafra’ya taşıdı. Aldıkları bu stratejik kararla gerek beyaz yaka gerek mavi yaka istihdamda hedeflerinin üstüne çıktıklarını belirten Bacakcı, “100 kişi istihdam etmeyi planlıyorduk. Talep o kadar fazla oldu ki 30’u beyaz yaka 260 kişilik ekip kurduk. Ar-Ge’de de 35 kişiye ulaştık” dedi.

Bursa’da üç fabrikalarının bulunduğunu, ikisi faal iken metal sektörüne yönelik hizmet veren fabrikayı Samsun Bafra’ya taşıdıklarını belirten Mustafa Bacakcı, orta vadede şirketin merkezini Bursa’da bırakıp tüm üretimi oraya taşımayı planladıklarını söyledi. Bacakcı, “2016 sonunda sipariş olmasına rağmen mavi yaka personel olmayışından üretim yapamaz duruma geldik. Hal böyle olunca Samsun’da OSB’yi gezerek, arsa yatırımı yapmaya karar verdik. 4 parselden ibaret 60 bin metrekarelik yer satın aldık. İlk etapta 15 bin metrekarelik alana 7 bin 500 metrekarelik kapalı alanlı fabrika inşa edip, 2017 başında Bursa’daki metal üretimimizi Bafra’ya taşıdık. Bölge halkına sağladığımız istihdam olanaklarıyla Bursa’nın Tofaş’ı, Renault’uyuz. Samsun’daki çalışanlarımızın buraya göre performansı daha yüksek. Çünkü çalışmanın değerini biliyor, işi kaybetme korkusunu hissediyorlar. Beyaz yaka ekip kurmakta zorlanacağımızı sandık ama orada o kadar fazla mühendis var ki hepsi iş arıyor” diye konuştu.

128 ülkeye direkt ihracat

Bacakcı, Bursa’da eleman bulma sorunu yaşayan tüm sanayicileri Samsun gibi lokasyonlarda yatırım yapmaya davet etti. Mustafa Bacakcı, tüm fabrikalarda toplam 460 kişi istihdam ettiklerinin de bilgisini verdi.

‘Sıfır hata’ üretim anlayışıyla yüzde 95 ihracat çalıştıklarını ifade eden Mustafa Bacakcı, Kuzey ve Güney Amerika, Avusturya, Avustralya, Afrika, Rusya gibi 128 ülkeye direkt ihrracat gerçekleştirdiklerini belirtti. İkisi İstanbul biri Bursa’da olmak üzere 3 ayrı satış merkezlerinin de bulunduğunun da bilgisini verdi. Bacakcı, hedeflerinin ihracatı aynı oranda tutup, mevcut pazarlarını genişletmek olduğu sözlerine ekledi.

Entegre körük üretimi hedefliyor


Geçen yıl eylül ayında Ar-Ge Merkezi olduklarına da değinen Mustafa Bacakcı, üç TÜBİTAK projesi gerçekleştirdiklerini, ayrıca körük üretiminin yanı sıra kendi makine ihtiyacını da kendi üretimleriyle karşıladıklarını söyledi. Tamamen after markete çalıştıklarından bahseden Bacakcı, “Kalıp, tel, takoz, otomat üretimlerimiz var. Boya işini de kendi bünyemizde çözüyoruz. Körük yedek parça imalatının yanı sıra kendi makinemizi de kendimiz yapıyoruz. Hedefimiz körük üretiminde tek entegre fabrika olmak. Ayrıca anahtar teslim körük fabrikaları da kurabiliriz” dedi.