Faiz Kararı Öncesi Değerlendirme (İnfo Yatırım)

Piyasadaki hakim görüş, TCMB’nin yarınki PPK toplantısında para politikasında bir değişikliğe gitmeyeceği yönünde. Başta Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati olmak üzere, ekonomi yönetiminden gelen açıklamalar da bu beklentiyi pekiştiriyor. Ancak, Merkez Bankası’nın faiz indirimine başladığı Eylül ayından bu yana, faizleri sabit bıraktığı, Ocak - Şubat ayları da dahil olmak üzere, ekonomik gelişmeler ‘eklektik’ olarak niteleyebileceğimiz mevcut politika çerçevesinin beklenilen vadede (2023 ilk yarısı) istenilen sonuçlara ulaşılması bir yana ciddi bozulmalara yol açabileceğini gösteriyor.
Enflasyon yeni politika yaklaşımının ilk ve en önemli kazananı oldu. Rusya - Ukrayna krizinin enerji fiyatları üzerindeki olumsuz etkisi, 2021’de enflasyonu dizginlemek için kullanılan ÖTV desteğinin son bulmasının etkisiyle birleşince Mart’ta aylık TÜFE’nin %5, yıllık enflasyonun da %60’a ulaşması ihtimalini güçlendirdi. Bu da altı aylık süre zarfında, Eylül 2021’de %20 seviyesinin altında olan TÜFE’nin üçe katlanması anlamına geliyor. 2022 sonunda enflasyonun baz etkisiyle düşebileceği beklentisi korunsa da, yılın ilk yarısında ulaşılabilecek zirve seviyesi yükseldikçe, yıl sonu beklentisinde bozulma devam ediyor. TCMB piyasa katılımcıları anketinde 2022 yılsonu enflasyon beklentisi Aralık 2021’de %21 iken bu ayki ankette %40’a yükselmiş bulunuyor. Bu beklenti içinde negatif reel faizin sonucu oluşabilecek kur dalgalanmaları, devam eden tedarik zinciri sıkıntıları, jeopolitik risklerle birlikte uygulanmakta olan yaptırımlar, olumsuz hava koşulları gibi faktörler yüzünden gıda ve gıda dışı kalemlerde yukarı yönlü risklerin devam ettiğini de belirtelim.
Genişletici para politikasının bir başka sonucu da güçlü devam eden iç talebin, yüksek enerji fiyatları etkisiyle birleşince, cari açık rakamlarını tırmandırması. 7 milyar doları aşan Mart cari açık rakamı ile birlikte, 12 aylık kümülatif cari açık rakamı 20 milyar dolara ulaştı. Bu sene sıçrama beklenen turizm sektörü gelirlerinde, Türkiye’ye gelen ziyaretçiler arasında %15’e yakın ağırlığı bulunan Rusya ve Ukrayna’nın gelişmelere bağlı olarak Türkiye’ye daha az turist gönderebilecek olması sebebiyle, beklentilerin aksine yıllık cari açık rakamının 25-30 milyar dolar aralığında gerçekleşme ihtimali yüksek. “Gevşek para politikası, güçsüz TL, yüksek ihracat, cari fazla, inen enflasyon” diye tarif edilen senaryonun şu an için gerçekleşeceğine dair belirtinin olmadığını düşünüyoruz.
2021 Eylül ayından bu yana uygulanan politikaların başka bir olumsuz etkisi, yıl başında global piyasaları etkileyen jeopolitik gerginlik ve FED’in sıkılaştırıcı adımları ile birleştiğinde, Türkiye’nin risk primi ölçütü olan CDS’inin 360’lı seviyelerden 600’lü seviyelere yükselmesi oldu. Fitch’in Şubat ortasında yaptığı değerlendirmede Türkiye’nin kredi notunu indirmesi ve görünümünü negatif olarak teyit etmesinin yanı sıra, mevcut denge durumunda ekonomi yönetiminin başarısına güvendiği ‘Kur Korumalı Mevduat’ ürünlerine ilginin 22 Mart haftası itibariyle vadelerin ağırlıklı olarak sonuna gelindiğinde devam etmemesi riski de vurgulandı. Bu tespitin başlıca sebebi, yıllık %14 - 17 aralığında belirlenen TL faizin %40 - 50 aralığında eksi reel getiri sunarken bir yandan döviz kurlarına müdahale edilerek Kur Koruma birleşeninin de baskı altında tutulması. Kurlara direkt müdahale TCMB’nin zaten sıkışık olan likidite pozisyonuna da ilave yük getiriyor.
Özetlemek gerekirse, mevcut koşullarda TCMB’nin para politikasında değişikliğe gitmemesinin, daha sonraki dönemlerde daha ağır ve maliyetli kararların alınması mecburiyetine yol açacağını düşünüyoruz. Merkez’in yarın alacağı kararda ve/veya karar metninde yukarıda saydığımız makroekonomik risklerle ilgili olarak ne gibi adımların atılacağı konusunda açık ifadelerin yer alması gerekiyor. Aksi takdirde, BIST de dahil olmak üzere, son altı aylık dönemde de olduğu gibi finansal yatırım araçlarının getirisinde, TL varlıkların enflasyonun gerisinde kalmaya devam edeceğini düşünüyoruz.


 İnfo Yatırım Menkul Değerler A.Ş.
 www.infoyatirim.com

                                  ***
                               Yasal Uyarı
 
  Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir.Yatırım danışmanlığı hizmeti ; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır.Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır.Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabılır.Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.



Diğer Haberler
PUTİN: UKRAYNA, ÜLKEMİZE SALDIRI İÇİN BİR MEVZİ OLMAYACAK
ALMAN MALİYE BAKANI: UKRAYNA SAVAŞI İLE BAĞLANTILI EK HARCAMA İHTİYAÇLARINI TAHMİN ETMEK ŞU ANDA MÜMKÜN DEĞİL
PUTİN: BATI HER DURUMDA RUSYA'YA YAPTIRIM UYGULAYACAKTI
PUTİN: UKRAYNA HALKI, ANTİ-RUSYA HAREKETİ YARATMAK İSTEN BATI GÜÇLERİN UMURUNDA DEĞİL
PUTİN: BATI ARTAN ENERJİ MALİYETLERİYLE KARŞI KARŞIYA
PUTİN: RUSYA'YA KARŞI YAPTIRIMLAR BATININ KISA BAKIŞ POLİTİKASI
PUTİN: ABD VE AB, RUSYA İÇİN FİİLEN TEMERRÜT İLAN ETTİ
PUTİN: KENDİMİZİ KORUMAK İÇİN ÖZEL OPERASYONA BAŞLAMAKTAN BAŞKA BİR SEÇENEĞİMİZ YOKTU
PUTİN: BATININ PROBLEMLERİ SADECE ARTACAK
PUTİN: UKRAYNA'DAKİ OPERASYON PLANIMIZA UYGUN GİDİYOR
PUTİN: UKRAYNA'DAKİ ÖZEL OPERASYON PLANA UYGUN GELİŞİYOR
RUSYA GÜVENLİK KONSEYİ SEKRETERİ PATRUSHEV, AMERİKAN'IN İLETİŞİMİ SÜRDÜRME TALEBİNİ KABUL ETTİ, ABD'Yİ KİEV'İ DİPLOMATİK ÇÖZÜM İZLEMESİ İÇİN TEŞVİK ETMEYE ÇAĞIRDI - TASS
PUTİN: TÜM GÖREVLERİMİZ BAŞARILACAK
PUTİN: OPERASYON TÜM AMAÇLARINA ULAŞILACAK
PUTİN: GÖRÜŞMELERE HAZIRIZ
Facebookta Paylaş