Forex Bülten (Ahlatcı Yatırım)

Global Piyasalarda Risk İştahının Seyri Fiyatlamaları Etkilemeye Devam Ediyor…

Yurtdışı gelişmeleri incelediğimizde, Almanya'da açıklanan Hizmet PMI verisi Temmuz ayında piyasa beklentisi altında 54,5 düzeyinde gerçekleşti. Euro Bölgesi'nde açıklanan Hizmet PMI verisi Temmuz ayında beklentilerin hafif altında 53,2 düzeyinde gerçekleşti. İngiltere'de açıklanan Hizmet PMI verisi Temmuz ayında beklentilerin üzerinde 51,4 düzeyinde gerçekleşti. Euro Bölgesi'nde açıklanan Sentix Yatırımcı Güveni verisi Ağustos ayında -13,7 düzeyinde gerçekleşti. ABD'de açıklanan ISM İmalat Dışı PMI verisi Temmuz ayında piyasa beklentisi altında 53,7 düzeyinde gerçekleşti. ABD borsaları günü düşüş ile tamamladı.

Yurtiçi gelişmeleri incelediğimizde, TÜİK tarafından yayımlanan Tüketici Fiyat Endeksi Temmuz 2019 verilerine göre, Tüketici Fiyat Endeksi verisi Temmuz ayında bir önceki aya göre yüzde 1,36 ve bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 16,65 düzeyinde artış gösterdi. TÜİK tarafından yayımlanan Yurt İçi Üretici Fiyat Endeksi Temmuz 2019 verilerine göre, Yurt İçi Üretici Fiyat Endeksi Temmuz ayında bir önceki aya göre yüzde 0,99 düşerken, bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 21,66 düzeyinde artış gösterdi. TCMB tarafından yayımlanan Zorunlu Karşılıklara İlişkin Basın Duyurusunda, Finansal istikrarın desteklenmesi amacıyla yabancı para mevduat/katılım fonlarına uygulanan zorunlu karşılık oranlarının tüm vade dilimlerinde 100 baz puan artırılmasına, aynı zamanda TCMB nezdinde ABD doları cinsinden tutulan zorunlu karşılıklara, rezerv opsiyonlarına ve serbest hesaplara uygulanan faiz oranının 100 baz puan indirilerek yüzde 1 olarak belirlenmesine karar verildiği açıklanmıştır. Söz konusu değişiklikler ile piyasadan yaklaşık 2,1 milyar ABD doları tutarında likidite çekilmesi beklenildiği açıklanmıştır. Kurun dün, fiyatlamalarda 5,5322-5,6202 bölgesi aralığında hareket ettiği ve günü 5,5732 seviyeleri civarında tamamladığı görüldü. BİST-100 Endeksi günü yüzde 1,01 düşüş ile 98.673 puandan tamamladı. Toplam işlem hacmi 5,2 milyar TL olarak gerçekleşti.


USDTRY

Haftanın ilk işlem gününde, Yurtiçinde TÜİK tarafından yayımlanan verilere göre, Tüketici Fiyat Endeksi verisi Temmuz ayında beklentilerin altında artış gösterdi. Açıklanan verinin TL fiyatlamalarına olumlu etkisi sınırlı olurken yurtiçinde 5 yıllık ülke CDS risk priminde yaşanan artışın TL fiyatlamalarını baskılamaya devam ettiği izleniyor. Diğer taraftan, global piyasalarda Çin para biriminde artan oynaklığın gelişmekte olan ülke para birimleri üzerinde dalgalanmalara neden olduğu izleniyor. ABD'de açıklanan ISM İmalat Dışı PMI verisi Temmuz ayında beklentilerin aksine geriledi ve 53,7 düzeyinde gerçekleşirken, açıklanan verinin global piyasalarda dolarda baskıyı bir miktar artırdığı izleniyor.

Teknik olarak incelediğimizde, kurun 200 günlük hareketli ortalaması olan 5,5530 seviyesi fiyatlamaların seyri açısından belirleyici olmaya devam edebilir. Bu seviye üzerine doğru ataklarda kısa vadede 5,6500, 5,6800 ve 5,7000 direnç seviyeleri takip edilebilir. Olası geri çekilmelerin yaşanması durumunda ise kısa vadede 5,5200, 5,5000 ve 5,4700 destek seviyeleri izlenebilir.

EURTRY

Dün, Çin para biriminde artan oynaklık ile birlikte gelişmekte olan ülke para birimleri üzerinde baskıyı bir miktar artırırken çaprazın fiyatlamalarda 6,2608 seviyeleri civarını test ettiğini gördük. Gün içerisinde, TÜİK tarafından açıklanan Tüketici Fiyat Endeksi verisinin Temmuz ayında piyasa beklentisi altında artış gösterirken, açıklanan veri TL'de kısa süreli değer kazanımlarını desteklediği görüldü. Almanya ve Euro Bölgesi'nde açıklanan Hizmet PMI verileri piyasa beklentisi altında gerçekleşti. Yurtiçinde 5 yıllık ülke CDS risk priminde yaşanan yükseliş TL fiyatlamaları üzerinde kısmi baskı oluşturmaya devam ettiği izleniyor.
Bugün, Almanya'da açıklanacak olan Fabrika Siparişleri verisi takip edilecek.

Teknik olarak bakıldığında, çaprazın psikolojik seviyesi olan 6,2000 seviyesi fiyatlamaların seyri açısından belirleyici olmaya devam edebilir. Bu seviye üzerine doğru geçişlerde 6,2740, 6,3000 ve 6,3200 direnç seviyeleri takip edilebilir. Olası, çapraz fiyatlamalarında zayıf görünümün devam etmesi durumunda ise 6,1800, 6,1500 ve 6,1300 destek seviyeleri izlenebilir.


EURUSD

Haftanın ilk işlem gününde, Çin Hükümetinin alıcılara ABD'den tarım ürünleri alımını bekletmelerine dair resmi olmayan söylemler ve haber akışları sonrasında global piyasalarda dolarda oynaklık artarken paritenin fiyatlamalarda 1,1102-1,1212 bölgesi aralığında hareket ettiği görüldü. Gün içerisinde, Almanya ve Euro Bölgesi'nde açıklanan Hizmet PMI verilerinin beklentilerin altında gerçekleşmesi Euro üzerinde kısmi baskı oluşturmaya devam ettiği izleniyor. ABD'de açıklanan ISM İmalat Dışı PMI verisinin beklentilerin aksine gerilemesi ve ABD Hazine Bakanlığı'nın Çin'i döviz manipülatörü olarak ilan ettiğini açıklaması dolarda dalgalı seyre neden olduğu izleniyor.

Teknik olarak incelediğimizde, paritenin psikolojik seviyesi olan 1,1200 seviyesi fiyatlamaların seyri açısından belirleyici olmaya devam edebilir. Bu seviyenin yukarı yönlü geçilmesi durumunda 1,1280 1,1300 ve 1,1330 direnç seviyeleri izlenebilir. Olası, bu seviyenin aşağı yönlü geçilmesi durumunda ise 1,1150, 1,1120 ve 1,1100 destek seviyeleri takip edilebilir.

XAUUSD

Çin hükümetinin kamu alıcılarına ABD'de tarım ürünleri alımını ertelemesini istediğine dair resmi olmayan haber akışları sonrasında, Çin para birimde yaşanan oynaklık ile birlikte global piyasalarda risk iştahı azalırken ons altının fiyatlamalarda dün, 1469 seviyeleri civarını test ettiği görüldü. Gün içerisinde, ABD on yıllık tahvil getirisi ve dolar endeksinde yaşanan değer kayıpları kıymetli metalde yükselişleri desteklediği izleniyor. Diğer taraftan, ABD'de açıklanan ISM İmalat Dışı PMI verisinin beklentilerin aksine gerilemesi ve ABD Hazine Bakanlığı'nın Çin'i "döviz manipülatörü" olarak ilan ettiğini açıklaması global piyasalarda dolarda oynaklığın yüksek seyretmesine neden olduğu izleniyor.

Teknik olarak bakıldığında, ons altının psikolojik seviyesi olan 1450 seviyesi fiyatlamaların seyri açısından belirleyici olmaya devam edebilir. Bu seviyenin yukarı yönlü geçilmesi durumunda 1475, 1480 ve 1484 direnç seviyeleri takip edilebilir. Olası, bu seviye altına geçişlerde ise 1450, 1444 ve 1440 destek seviyeleri izlenebilir.

GBPUSD

Dün, İngiltere'de açıklanan Hizmet PMI verisi Temmuz ayında piyasa beklentisi üzerinde 51,4 düzeyinde gerçekleşti. Gün içerisinde, Brexit sürecine yönelik İngiltere Hükümeti ve AB Komisyonu Sözcüsü açıklamaları takip edilirken, yapılan açıklamaların Sterlin fiyatlamaları üzerinde baskıyı bir miktar artırdığı izleniyor. Gün içerisinde, İngiltere'de tekrar erken seçimin gündeme gelebileceğine dair artan endişeler kısa ve orta vadede Sterlin fiyatlamalarında volatilitenin artmasına neden olabilir. ABD'de açıklanan ISM İmalat Dışı PMI verisi Temmuz ayında piyasa beklentisi aksine geriledi ve 53,7 olarak gerçekleşti.

Teknik olarak incelediğimizde, paritenin psikolojik seviyesi olan 1,2150 seviyesi fiyatlamaların seyri açısından belirleyici olmaya devam edebilir Bu seviyenin yukarı yönlü geçilmesi durumunda 1,2230, 1,2270 ve 1,2300 direnç seviyeleri takip edilebilir. Olası, bu seviyenin altına sarkmalarda ise 1,2050, 1,2000 ve 1,1940 destek seviyeleri izlenebilir.


USDJPY

Resmi olmayan haber akışlarına göre, Çin Hükümeti kamu alıcılılarından ABD'den tarım ürünleri alımını ertelemelerine dair söylemler sonrasında global piyasalarda risk iştahı azalırken Asya piyasalarında para birimleri arasında güvenli liman olma özelliği ile ön plana çıkan Yen'de yaşanan değer kazanımları sonrasında paritenin dün, 105,78 seviyeleri civarına kadar gerilediği görüldü. Gün içerisinde, dolarda yaşanan dalgalı seyir ile birlikte paritenin kayıplarını 3.güne taşıdığı izleniyor.

Teknik olarak bakıldığında, paritenin psikolojik seviyesi olan 106,00 seviyesi fiyatlamaların seyri açısından belirleyici olmaya devam edebilir. Bu seviye üzerine geçişlerde 107,40, 107,70 ve 108,00 direnç seviyeleri takip edilebilir. Olası, bu seviye altına geçişlerde ise 105,40, 105,00 ve 104,70 destek seviyeleri izlenebilir.

HAM PETROL

Haftanın ilk işlem gününde, ABD ile Çin arasında tekrar alevlenen ticaret savaşları sonrasında piyasalarda küresel büyümeye yönelik ivme kaybı yaşanabileceğine dair artan beklentiler petrol fiyatlamaları üzerinde baskıyı bir miktar artırırken, ham petrolün fiyatlamalarda 54,18 seviyeleri civarına kadar gerilediği görüldü. Gün içerisinde, zayıf veri akışı ile birlikte Orta Doğu'da yaşanan gelişmeler ve global piyasalarda risk iştahının seyri petrol fiyatlamalarında etkili olmaya devam ettiği izleniyor.
Bugün, ABD'de API tarafından açıklanacak olan haftalık ham petrol stokları verisi takip edilecek.

Teknik olarak bakıldığında, ham petrolün psikolojik seviyesi olan 55,00 seviyesi fiyatlamaların seyri açısından belirleyici olmaya devam edebilir. Bu seviyenin yukarı yönlü geçilmesi durumunda 56,20, 56,50 ve 57,00 direnç seviyeleri takip edilebilir. Olası, bu seviye altına geçişlerde ise 53,50, 53,00 ve 52,60 destek seviyeleri izlenebilir.


XAGUSD

Dün, ABD ile Çin arasında ticaret savaşlarına dair yaşanan gelişmeler sonrasında global piyasalarda risk iştahında azalışlar sonrasında gümüşün fiyatlamalarda 16,44 $ seviyeleri civarını test ettiğini fakat gün sonunda bu bölgeyi aşmakta zorlandığını gördük. Gün içerisinde, küresel piyasalarda risk iştahının seyri ve dolarda yaşanan dalgalanma gümüş fiyatlamalarında etkili olmaya devam ettiği izleniyor. Diğer taraftan, ABD'de açıklanan ISM İmalat Dışı PMI verisi Temmuz ayında piyasa beklentisi aksine gerilerken, açıklanan verinin dolarda zayıf görünümü desteklediği izleniyor.

Teknik olarak incelediğimizde, gümüşün psikolojik seviyesi olan 16,00$ seviyesi fiyatlamaların seyri açısından belirleyici olmaya devam edebilir. Bu seviye üzerine doğru ataklarda, 16,80, 17,00 ve 17,20 direnç seviyeleri takip edilebilir. Olası, bu seviyenin altına geçilmesi durumunda ise 15,70, 15,50 ve 15,20 destek seviyeleri izlenebilir.



 Ahlatcı Yatırım Menkul Değerler
 http://www.ahlforex.com.tr
   
                                  ***
                               Yasal Uyarı
 
 Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir.Yatırım danışmanlığı hizmeti ; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır.Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır.Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabılır.Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.