Forex Bülten (Ahlatcı Yatırım)

ECB Toplantısı Ardından Global Piyasalar ABD Büyüme Verisine Odaklandı…

Yurtdışı gelişmeleri incelediğimizde, Almanya'da açıklanan İFO İş Dünyası Güven Endeksi Temmuz ayında bir önceki aya göre geriledi ve 95,7 düzeyinde gerçekleşti. Avrupa Merkez Bankası (ECB) gerçekleştirdiği toplantı ardından yayımlanan karar metninde, bankanın piyasa beklentisine paralel faiz oranlarında değişikliğe gitmediği açıklandı. Banka, ana refinansman faiz oranı yüzde 0,00, marjinal fonlama faiz oranı yüzde 0,25 ve mevduat faiz oranını yüzde -0,40 düzeyinde sabit bıraktı. Yayımlanan karar metninde, bankanın faiz oranlarını en azından 2020 yılı ilk yarısı boyunca mevcut yada daha düşüş seviyede kalmasını bekleniyor. Yönetim Konseyi orta vadeli enflasyon görünümünün hedefinin altında kalmaya devam etmesi durumunda, Konsey'in enflasyon hedefindeki simetri taahhüdüne paralel hareket etmesi kararlaştırıldığı açıklandı. Yönetim Konseyi gerçekleşen ve öngörülen enflasyonun bankanın hedefleri altında gerçekleşmesi nedeniyle destekleyici para politikasının uzun bir süre devam etmesi gerektiğini belirtti. ECB Başkanı Mario Draghi yaptığı değerlendirmede, son dönemde açıklanan verilerin kısmen 2.ve 3.çeyrekte zayıf büyümeyi işaret ettiğine değinirken, para politikasında önemli miktarda teşviklere ihtiyaç olduğunu belirtti. Başkan, orta vadeli enflasyon görünümü bankanın hedefinden uzaklaşırsa harekete geçmeye hazır olduklarını ifade etti. ABD'de açıklanan Dayanıklı Mal Siparişleri verisi Haziran ayında bir önceki aya göre piyasa beklentisi üzerinde yüzde 2,0 düzeyinde artış gösterdi. ABD borsaları günü düşüş ile tamamladı.

Yurtiçi gelişmeleri incelediğimizde, TCMB tarafından yayımlanan İktisadi Yönelik İstatistikleri ve Reel Kesim Güven Endeksi verilerine göre, 2019 yılı Temmuz ayında Reel Kesim Güven Endeksi verisi bir önceki aya göre 4,2 puan azalarak 98,3 düzeyinde gerçekleşti. TCMB tarafından yayımlanan İmalat Sanayi Kapasite Kullanım Oranı verilerine göre, 2019 yılı Temmuz ayında İmalat sanayi genelinde kapasite kullanım oranı (KKO), bir önceki aya göre 0,9 puan azalarak yüzde 76,2 seviyesinde gerçekleşti. Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) gerçekleştirdiği toplantısı ardından politika faizi olan bir hafta vadeli repo ile faiz oranının yüzde 24,00'den yüzde 19,75'e indirilmesine karar verildiği açıklandı. Kurun fiyatlamalarda dün, 5,6522-5,7741 geniş bant aralığında hareket ettiği ve günü 5,6981 seviyeleri civarında tamamladığı görüldü. BİST-100 Endeksi günü yüzde 1,37 düşüş ile 102.044 puandan tamamladı. Toplam işlem hacmi 9,3 milyar TL olarak gerçekleşti. 5 yıllık ülke CDS risk priminin 357,93 seviyeleri civarında olduğu izleniyor.


USDTRY

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) gerçekleştirdiği para Politikası Toplantısı ardından yayımlanan karar metninde, banka politika faizi olan bir hafta vadeli repo ihale faiz oranının yüzde 24'ten yüzde 19,75'e indirilmesine karar verildiğini açıkladı. Faiz kararı ve yayımlanan karar metni sonrasında kurun fiyatlamalarda kısa süreli 5,7741 seviyeleri civarını test ettiği fakat bu bölgede kalıcılık sağlayamadığı görüldü. Yurtiçinde 5 yıllık ülke CDS risk priminde yaşanan gerileme TL varlık fiyatlamalarına olumlu yansımaları görülüyor.
Bugün, ABD'de açıklanacak olan GSYH data seti (öncü) takip edilecek.
Teknik olarak incelediğimizde, kurun 100 günlük üssel hareketli ortalaması olan 5,7220 seviyesi fiyatlamaların seyri açısından belirleyici olmaya devam edebilir. Bu seviye üzerine doğru ataklarda kısa vadede 5,7500, 5,7800 ve 5,8000 direnç seviyeleri takip edilebilir. Olası geri çekilmelerin yaşanması durumunda ise kısa vadede 5,6500, 5,6200 ve 5,6000 destek seviyeleri izlenebilir.


EURTRY

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) gerçekleştirdiği para Politikası Toplantısı ardından yayımlanan karar metninde, banka politika faizi olan bir hafta vadeli repo ihale faiz oranının yüzde 24'ten yüzde 19,75'e indirilmesine karar verildiğini açıkladı. Faiz kararı ve yayımlanan karar metni sonrasında çaprazın fiyatlamalarda kısa süreli 6,4391 seviyeleri civarını test ettiği fakat bu bölgede kalıcılık sağlayamadığı görüldü. Avrupa Merkez Bankası (ECB) gerçekleştirdiği toplantısı ardından faiz oranlarında piyasa beklentisine paralel değişikliğe gitmedi. Yayımlanan karar metninde, bankanın faiz oranlarının en azından 2020 yılı ilk yarısı boyunca mevcut yada daha düşüş seviyede kalmasını bekleniyor. Yönetim Konseyi orta vadeli enflasyon görünümünün hedefinin altında kalmaya devam etmesi durumunda, Konsey'in enflasyon hedefindeki simetri taahhüdüne paralel hareket etmesi kararlaştırıldığı açıklandı. ECB Başkanı Draghi yaptığı değerlendirme sonrasında global piyasalarda Euro'da kısa süreli değer kazanımlarının yaşandığı görüldü.
Teknik olarak bakıldığında, çaprazın psikolojik seviyesi olan 6,3500 seviyesi fiyatlamaların seyri açısından belirleyici olmaya devam edebilir. Bu seviye üzerine doğru geçişlerde 6,4360, 6,4500 ve 6,4800 direnç seviyeleri takip edilebilir. Olası, çapraz fiyatlamalarında zayıf görünümün devam etmesi durumunda ise 6,3000, 6,2740 ve 6,2500 destek seviyeleri izlenebilir.



EURUSD


Avrupa Merkez Bankası (ECB) gerçekleştirdiği toplantısı ardında faiz oranlarında piyasa beklentisine paralel değişikliğe gitmedi. Yayımlanan karar metninde, bankanın faiz oranlarının en azından 2020 yılı ilk yarısı boyunca mevcut yada daha düşüş seviyede kalmasını bekleniyor. Yönetim Konseyi orta vadeli enflasyon görünümünün hedefinin altında kalmaya devam etmesi durumunda, Konsey'in enflasyon hedefindeki simetri taahhüdüne paralel hareket etmesi kararlaştırıldığı açıklandı. Yayımlanan karar metni sonrasında Almanya 10 yıllık tahvil getirisi tarihi düşük seviyelere geriledi. ECB Başkanı Draghi yaptığı değerlendirme sonrasında global piyasalarda Euro'da kısa süreli değer kazanımları yaşandığı görüldü.
Teknik olarak incelediğimizde, paritenin psikolojik seviyesi olan 1,1150 seviyesi fiyatlamaların seyri açısından belirleyici olmaya devam edebilir. Bu seviyenin yukarı yönlü geçilmesi durumunda 1,1200, 1,1230 ve 1,1250 direnç seviyeleri izlenebilir. Olası, bu seviyenin aşağı yönlü geçilmesi durumunda ise 1,1100, 1,1070 ve 1,1020 destek seviyeleri takip edilebilir.


XAUUSD

Haftanın dördüncü işlem gününde, ons altının fiyatlamalarda 1410-1433 geniş bant aralığında hareket ettiği ve günü 1414 seviyeleri civarında tamamladığı görüldü. Gün içerisinde, ABD on yıllık tahvil getirisinde ve dolar endeksinde yaşanan değer kazanımları kıymetli metal fiyatlamaları üzerinde baskıyı bir miktar artırdığı izleniyor. ABD'de açıklanan Dayanıklı Mal Siparişleri verisi Haziran ayında bir önceki aya göre beklentilerin üzerinde artış gösterirken, açıklanan veri sonrasında dolarda kısmi değer kazanımlarının yaşandığı görüldü.
Bugün, ABD'de açıklanacak olan GSYH data seti (Öncü) dolar bazlı fiyatlamalar açısından takip edilecek.
Teknik olarak bakıldığında, ons altının psikolojik seviyesi olan 1415 seviyesi fiyatlamaların seyri açısından belirleyici olmaya devam edebilir. Bu seviyenin yukarı yönlü geçilmesi durumunda 1425, 1432 ve 1436 direnç seviyeleri takip edilebilir. Olası, bu seviye altına geçişlerde ise 1408, 1405 ve 1402 destek seviyeleri izlenebilir.


GBPUSD

İngiltere'nin Yeni Başbakanı Boris Johson görevi devir aldıktan sonra kabinesi oluşturmaya başlarken yeni adayların bazılarının Brexit yanlısı olması dikkat çekti. Gün içerisinde, İngiltere'de zayıf veri akışı takip edilirken global piyasalarda dolarda yaşanan dalgalanma sonrasında paritenin fiyatlamalarda 1,2436-1,2517 bölgesi aralığında hareket ettiği ve günü 1,2454 seviyeleri civarında tamamladığı görüldü. ABD'de açıklanan Dayanıklı Mal Siparişleri verisi Haziran ayında bir önceki aya göre beklentilerin üzerinde artış gösterirken, açıklanan veri sonrasında dolarda kısmi değer kazanımlarının yaşandığı görüldü.
Teknik olarak incelediğimizde, paritenin psikolojik seviyesi olan 1,2450 seviyesi fiyatlamaların seyri açısından belirleyici olmaya devam edebilir Bu seviyenin yukarı yönlü geçilmesi durumunda 1,2490, 1,2520 ve 1,2550 direnç seviyeleri takip edilebilir. Olası, bu seviyenin altına sarkmalarda ise 1,2400, 1,2380 ve 1,2350 destek seviyeleri izlenebilir.



USDJPY

Haftanın dördüncü işlem gününde, global piyasalarda doların G-10 ülke para birimlerinin birçoğuna göre değer kazanması ile birlikte paritenin fiyatlamalarda 108,75 seviyeleri civarını test ettiği görüldü. Gün içerisinde, global piyasalarda risk iştahında yaşanan toparlanma eğilimi Asya piyasalarında para birimleri arasında güvenli liman olma özelliği ile ön plana çıkan Yen üzerinde baskıyı bir miktar artırırken paritenin fiyatlamalarda geniş bant aralığında hareket ettiği izleniyor. ABD'de açıklanan Dayanıklı Mal Siparişleri verisi Haziran ayında bir önceki aya göre beklentilerin üzerinde artış gösterirken, açıklanan veri sonrasında dolarda kısmi değer kazanımlarının yaşandığı görüldü.
Bugün, ABD'de açıklanacak olan GSYH verisi takip edilecek.
Teknik olarak bakıldığında, paritenin psikolojik seviyesi olan 108,50 seviyesi fiyatlamaların seyri açısından belirleyici olmaya devam edebilir. Bu seviye üzerine geçişlerde 109,00, 109,20 ve 109,50 direnç seviyeleri takip edilebilir. Olası, bu seviye altına geçişlerde ise 108,20, 107,90 ve 107,70 destek seviyeleri izlenebilir.



HAM PETROL

Dün, ham petrolün fiyatlamalarda 55,67-56,82 geniş bant aralığında hareket ettiği ve günü 55,72 seviyeleri civarında tamamladığı görüldü. Gün içerisinde, ABD'de azalan petrol stokları ve petrol üretimi ile ABD ile Çin arasında ticaret müzakerelerinin yeniden başlayacağına dair haber akışlarının ham petrol fiyatlamaları üzerinde olumlu yansımaları görülse de ABD ile İran arasında tansiyonun hafiflemesi ve ABD'de Barry kasırganın etkisinin azalması petrol fiyatlamaları üzerinde baskıyı bir miktar artırdığı görülüyor.
Bugün, ABD'de Baker Hughes tarafından açıklanacak olan sondaj kuyu sayısı verisi takip edilecek.
Teknik olarak bakıldığında, ham petrolün psikolojik seviyesi olan 56,00 seviyesi fiyatlamaların seyri açısından belirleyici olmaya devam edebilir. Bu seviyenin yukarı yönlü geçilmesi durumunda 56,90, 57,40 ve 58,00 direnç seviyeleri takip edilebilir. Olası, bu seviye altına geçişlerde ise 55,20, 54,90 ve 54,40 destek seviyeleri izlenebilir.

XAGUSD

Haftanın dördüncü işlem gününde, global piyasalarda dolarda yaşanan dalgalanma ile birlikte emtianın fiyatlamalarda 16,19-16,52 bölgesi aralığında hareket ettiği ve günü 16,28$ seviyeleri civarında tamamladığı görüldü. Gün içerisinde, ABD ile Çin arasında ticaret müzakerelerine tekrar başlanacağı yönündeki haber akışları emtia fiyatlamaları üzerinde olumlu yansımaları görülse de etkinin kısa süreli olduğu ve gümüşün üç günlük kazanç serisine ara verdiği görülüyor.
Teknik olarak incelediğimizde, gümüşün psikolojik seviyesi olan 16,20 seviyesi fiyatlamaların seyri açısından belirleyici olmaya devam edebilir. Bu seviye üzerine doğru ataklarda, 16,80, 17,10 ve 17,50 direnç seviyeleri takip edilebilir. Olası, bu seviyenin altına geçilmesi durumunda ise 15,80, 15,50 ve 15,15 destek seviyeleri izlenebilir.




 Ahlatcı Yatırım Menkul Değerler
 http://www.ahlforex.com.tr
   
                                  ***
                               Yasal Uyarı
 
 Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir.Yatırım danışmanlığı hizmeti ; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır.Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır.Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabılır.Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.