Forex Yorumu (İnfo Yatırım)

EURUSD
Geçtiğimiz hafta dalgalı bir seyir izleyen EURUSD paritesi, haftayı bir miktar haftaya başlangıç seviyesinin altında kapatmıştı. Geçtiğimiz haftanın en önemli konularından biri FED’in gerçekleştirdiği Haziran ayına dair para politikası kurulu toplantısıydı ve banka toplantı sonrasında 75 baz puanlık faiz artırım kararı verdiğini açıkladı. Ek olarak önümüzdeki toplantı içinde 50 yada 75 baz puanlık faiz artışı gerçekleşebileceğinin sinyali verildi. Haftanın ilk işlem gününe 1.0481 seviyelerinde başlangıç yapan EURUSD paritesinde piyasalar yeni günde 16:00 ve 18:00’da konuşma yapması beklenen Avrupa MB Başkanı Lagarde’ı takip edecek. Lagarde’ın önümüzdeki dönemlere ait olası açıklamaları Euro varlıklarında volatilitenin artmasına sebep olacaktır. EURUSD paritesini teknik olarak inceleyecek olursak yukarı yönlü hareketlenmelerde 1.0618 - 1.0791 - 1.0933 seviyeleri direnç noktaları olarak; 1.0464 - 1.0339 - 1.0190 seviyeleri destek noktaları olarak takip edilebilir.
USDTRY
Geçtiğimiz hafta piyasalar Hazine ve Maliye Bakanlığı’nın açıkladığı verileri izlemişti. Verilerde merkezi yönetim bütçesinin Mayıs ayında 144 milyar TL fazla verdiği görüldü. Böylelikle bütçede rekor fazla kayıtlara geçti. Diğer yandan FED’in gerçekleştirdiği FOMC toplantısı izlenmiş ve toplantı sonrasında bankanın 75 baz puan faiz artış yoluna gittiği görülmüştü. Ek olarak banka önümüzdeki toplantı içinde 50 yada 75 baz puanlık faiz artışı olabileceğini belirtti. Yeni haftaya 17.28 seviyelerinde başlangıç yapan USDTRY paritesinde piyasalar 11:00’da yurtiçinden gelecek olan Yabancı Turist Girişi verisini takip edecek. 19:45’te ise FOMC üyesi Bullard’ın konuşması yakından izlenecek. FED son toplantısında para politikası kararlarında ABD kanadından gelecek olan verilerin yakından izleneceğini belirtmişti. Bu sebeple ülkeden gelecek veriler ve yetkililerin olası açıklamaları küresel bazda volatilitenin artmasına neden olabilir. USDTRY paritesini teknik olarak inceleyecek olursak yukarı yönlü hareketlenmelerde sırasıyla 17.50 - 17.75 - 18.00 seviyeleri direnç noktaları olarak; 17.00 - 16.75 - 16.52 seviyeleri ise destek noktaları olarak takip edilebilir.
ALTIN
Geçen hafta 1873 seviyelerinden açılan ons altın, hafta içerisinde baskılı fiyatlamalar gerçekleştirdi ve haftayı yaklaşık %1.80 değer kaybı ile 1840 seviyelerinden kapattı. Bu değer kaybının arkasında Fed ve diğer dünya merkez bankalarının daraltıcı para politikası uygulamalarının, herhangi bir faiz getirisi olmayan değerli metaller üzerinde oluşturduğu baskı olduğu söylenebilir. Tüm dünyada yükselen faiz oranları, faiz getirisi olmayan altının cazibesini azaltsa da yüksek enflasyon ve ekonomik yavaşlamaya dair endişeler ise zaman zaman altını destekleyen faktörler olarak karşımıza çıkıyor. FED geçtiğimiz hafta 75 baz puan, BoE ise 25 baz puanlık faiz artış yoluna gitmişti. Avrupa Merkez Bankası’nın ise önümüzdeki ay gerçekleştireceği toplantısında sıkılaşma adımı atması bekleniyor. Yeni haftaya 1837 seviyelerinden açılan ons altın da piyasalar TSİ 19:45’te FOMC Üyesi Bullard’ın konuşmasını yakından takip edilecektir. XAUUSD grafiğini teknik olarak inceleyecek olursak yukarı yönlü hareketlenmelerde sırasıyla 1845 - 1860 - 1875 seviyeleri direnç noktaları olarak; 1830 - 1815 - 1800 seviyeleri ise destek noktaları olarak takip edilebilir.
Petrol
Küresel bazda merkez bankalarının sıkılaşma adımları atması resesyon endişelerinin de oluşmasına neden oluyor. Resesyon riski ile birlikte küresel büyümenin yavaşlayabileceği ve bunun da petrol taleplerinde dengesizlikler yaşanmasına neden olabileceği endişelerini artırıyor. Bu da zaman zaman petrol fiyatları üzerinde baskılar oluşmasına neden oluyor. Özellikle geçtiğimiz haftanın son işlem gününde yaşanan sert düşüşler petrol piyasasında dikkat çekti. Diğer yandan ABD kanadında Hazine ve Maliye Bakanı Yellen; enflasyonun önümüzdeki aylarda hızının düşeceğini beklediğini ifade etti. Fiyatlamalarda küresel gelişmeler yakından izlenmeye devam edilecek. CRUDE’u teknik olarak inceleyecek olursak yukarı yönlü hareketlenmelerde sırasıyla 111 - 114 - 116 seviyeleri direnç noktaları olarak; 106 - 103 - 100 seviyeleri ise destek noktaları olarak takip edilebilir.


 İnfo Yatırım Menkul Değerler A.Ş.
 www.infoyatirim.com

                                  ***
                               Yasal Uyarı
 
  Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir.Yatırım danışmanlığı hizmeti ; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır.Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır.Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabılır.Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.



Diğer Haberler
ALMAN HÜKÜMETİ KAYNAKLARI : G7'DE UKRAYNA'NIN ORTA VE UZUN VADEDE YENİDEN İNŞAASI MÜZAKERE EDİLECEK
ALMAN HÜKÜMETİ KAYNAKLARI : UKRAYNA G7 ZİRVESİNDE AJANDANIN EN YUKARISINDA OLACAK
TCMB 3 AY VADELİ 700 MİLYON DOLAR TUTARLI DÖVİZ KARŞILIĞI TL SWAP İHALESİ AÇTI
TÜRKİYE'NİN YURTDIŞI VARLIKLARI, NİSAN AYINDA: 287,6 MİLYAR DOLAR (ÖNCEKİ: 286,5 MİLYAR DOLAR)
ÇİN'DE ŞANGHAY BİLEŞİK ENDEKSİ 3315,43 PUANDAN YATAY KAPANDI
TARIMSAL GİRDİ FİYAT ENDEKSİ NİSAN AYINDA YILLIK % + 117,31 (ÖNCEKİ AY: +105.70%) -TÜİK
YURT DIŞI ÜRETİCİ FİYAT ENDEKSİ MAYIS AYINDA YILLIK %+100.54 (ÖNCEKİ AY: +97.11%) -TÜİK
NİSAN AYINDA TARIMSAL GİRDİ FİYAT ENDEKSİ AYLIK % +7,45 (ÖNCEKİ AY: +15.16%%) - TÜİK
TÜRKİYE'NİN NET ULUSLARARASI YATIRIM POZİSYONU NİSAN AYINDA: -287.6 MİLYAR DOLAR
Facebookta Paylaş