Forex Yorumu (İnfo Yatırım FX)

EUR/USD paritesi 7 gündür aşağı yönlü düşüşünü sürdürüyor
Avrupa Merkez Bankası bugünkü toplantısında beklenildiği üzere faizlerde değişikliğe gitmedi, ancak söylemini değiştirdi. Aralık'ta varlık alımlarını sonlandıran kurul, faiz artışı için 2019'un 2. yarısını işaret etmişti, ancak banka bugünkü toplantıda 2019 yılı içinde faiz değişikliğine gitmeyeceğini açıkladı. Varlık alımları olan TLTRO sürecine 2014'te başlayan Avrupa Merkez Bankası, 2016'da 2. TLTRO sürecine devam etti. Bugünkü toplantıda yeni TLTRO programı açıklanırken 2 yıllık yeni TLTRO serisinin Eylül ayında başlayacağı, Mart 2021'de sona ereceği belirtildi. ECB toplantısının ardından euro sert düşüş yaşarken ABD Dolar Endeksi ise 97,30 seviyesine çıkarak 15 Şubat sonrası en yüksek seviyeyi gördü. Eurodaki düşüş ve ABD Dolar Endeksi tarafındaki yükselişle GBP/USD 1,31'e altın da 1,280$ seviyesine geriledi.
Teknik olarak orta vadeli düşüş trendini sürdüren EUR/USD paritesinde 1,20 desteğinin altına sarkma yaşanmasının ardından paritede sırasıyla 1,1500, 1,1300 ve 1,1217 dip seviyeleri oluşmasının ardından uluslararası piyasalarda doların sorgulanmaya başlamasıyla 1,1150 destek seviyesiyle 1,1400 direnç seviyesi arasında yön arayışının devam ettiği görülüyor. EUR/USD paritesinde 60 dakikalık grafikte parite 200 dk HO'nın geçtiği 1,1357 seviyesinden aşağı yönde uzaklaşmış görünüyor, 50dk hareketli ortalama 1,1351 seviyesinde bulunuyor. RSI İndikatörünün 30 ref seviyesini aşağı kırma eğilimi EUR/USD paritesinde aşağı yönlü eğilim arttırmakta.

Dolar/TL ABD kaynaklı risklerin artmasıyla 5,46 seviyesinde tutunuyor
Hafta başında açıklanan enflasyon verisi, %19,67 seviyesinde gelerek beklentilerden düşük oldu. Enflasyonun düşüş göstermesinin ardından piyasalarda TCMB'nin bu ayki toplantıda faiz değişikliği yapmazken Nisan için indirim sinyali vermesi bekleniyordu. Dolar/TL, Merkez Bankası'nın (TCMB) piyasa beklentilerine paralel faiz kararına karşın seçim öncesi hassas iç ve dış gündemle dün sert yükselişe 166 Ocak'tan beri ilk kez 5.44 aştıktan sonra 5.43 civarında dengelendi. Piyasada dün Avrupa Merkez Bankası'nın faiz kararı takip edildi, bir diğer taraftan ise yerel seçimlere bir aydan kısa bir süre kala Türkiye ABD ilişkileri de yakından izleniyor. Piyasada "S-400 yeni Brunson mı olacak?" sorusunun yanıtı aranıyor.
Dolar/TL 2018 yılında tarihi zirve seviyesi olan 7,20 seviyesini görmesinin ardından düzeltme safhasına geçerek orta vadede 5,13 destek seviyesini görmesinin ardından tepki yükselişi eğilimine girerek 5,35-5,50 aralığında sınırlı yukarı yönlü yükselişini devam ettiği görülmekte. Dolar/TL'de 60 dakikalık HO 5,36 seviyesinde bulunuyor, bu seviyenin altındaki hareketler aşağı yönlü eğilimi arttırabilir, üstündeki fiyat oluşumlarının ise kademeli olarak 5,50 eğilimini arttırabileceğini söyleyebiliriz. Kısa vadede 5,40 seviyesi destek olarak karşımıza çıkarken, 5,48 seviyesi ise direnç olarak izlenmekte.

Altın, dolardaki yükselişlerin ardından bugün hafif yukarı eğilim gösteriyoor
Altın fiyatları, Avrupa Merkez Bankası'nın (AMB) Perşembe günkü politika toplantısı ve ABD'de Cuma günü açıklanacak olan istihdam verileri öncesi doların yükselişini yedinci güne taşımaya yönelmesi ile birlikte beş haftanın en düşük seviyesi yakınında işlem gördü. Yatırımcılar ayrıca ABD Başkanı Donald Trump'ın ABD'li müzakerecileri Çin ile kısa bir süre içinde ticaret konusunda anlaşmaya varmaya zorlamasını ve iki ülke arasındaki müzakereleri zorlaştırabilecek bir konu olan Huawei Technologies Co. olayındaki gelişmeleri de izliyor.
Teknik olarak Ons altında saatlik grafikte 200 dak HO 1312$ seviyesinden geçiyor, gün içi oluşan fiyatlar bu seviyenin üzerinde kaldığı sürece 1320-1350$ aralığında hareket etmesini bekliyoruz. Ons Altın da kısa vadede 1300$ seviyesindeki destek, kırılmasıyla birlikte 1300$ seviyesinin altında kalıcı olup olmayacağı yakından izlenecek. Yukarı yönde 1294 ve 1296 direnç seviyesi olarak izlenirken, 1281$ ve 1278$ seviyeleri destek olarak izlenecektir.

Petrool, 56 dolar civarında yön arayışını devam ettiriyor
Petrol fiyatları, yatırımcıların dikkatlerini, ABD'de akaryakıt stoklarındaki düşüşten ziyade, OPEC'in arz bolluğunu gidermek için gerçekleştirdiği üretim kısıntıları için tehdit oluşturan ham petrol stoklarındaki artışa çevirmeleri ile birlikte hafifçe yükselerek varil başına 56 doların üzerine çıktı. Petrol fiyatları bu yıl, Petrol İhraç Eden Ülkeler Topluluğu (OPEC) ve ortaklarının piyasaya denge getirebilmek için üretimi kısmaları ve ABD'nin İran ve Venezuela'ya uyguladığı yaptırımın arzı daha da kısmasının etkisi ile yüzde 20'nin üzerinde yükseldi. Ralli, Amerika'da üretimin rekor seviyelere çıkması ve yatırımcıların ABD ile Çin arasındaki ticaret anlaşmazlığından dolayı tedirgin olmalarından dolayı Şubat ortasından bu yana hızını kaybetti.
Teknik olarak Amerikan tipi petrolde orta vadeli yükseliş trendi 67 dolar desteğinin kırılmasıyla orta vadeli düşüş trendine dönüşmüş görünüyor. Kısa vadede 50 günlük HO direnci 51,60$ seviyessini yukarı kırmasının ardından 60-64$'ın hedef haline gelme ihtimalinin tekrar ön plana çıktığını görüyoruz, RSİ indikatörünün 20 referans seviyesini yukarı kırmış görünüyor, bu seviyelerde indikatörleri aşırı alım bölgelerine yaklaştırabilir. Kısa vadede 59,00$ seviyesi direnç olarak izlenirken 53,00$ seviyesi ise destek olarak izlenecektir.



 İnfo Yatırım FX Araştırma

 www.infoyatirim.com
 www.infoyatirimfx.com
 

                                  ***
                               Yasal Uyarı
 
  Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir.Yatırım danışmanlığı hizmeti ; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır.Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır.Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabılır.Bu nedenle, saadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.