FX Bülteni (Ziraat Yatırım)

USD/TRY:ABD'de tarım dışı istihdamı gibi önemli verilerin açıklanacağı haftada çarşamba günkü Fed toplantısı biraz daha öne çıkıyor. Varlık alımı azaltımı zamanlamasının bu toplantıda netleşmesi beklenirken, basın toplantısında Powell'ın faiz konusundaki açıklamaları önemli olacak. Piyasalardaki agresif fiyatlamalar nedeniyle Fed'in "daha az güvercin" olabileceği beklentileri ağırlık kazanmış durumda ki Dolar haftaya hafif de olsa yükselişle başlıyor. Gelişmekte Olan Ülke para birimlerinde de kısmi baskı gözleniyor. TL ise hafif yükseliş kaydederek pozitif ayrışıyor. Cumhurbaşkanı Erdoğan ile ABD Başkanı Biden'ın hafta sonu G20 Zirvesi'nde yaptığı görüşme, TL'de etkisini gösterdiği söylenebilir. Diyalog sürecinin sürmesi açısından görüşmenin TL'deki olumlu etkisi sürebilir ve Dolar /TL 9,4750 seviyesine kadar gerileyebilir. Yukarıda ise 9,63 bölgesi şu aşamada direnç konumunda. Bugün yurtiçinde, 51,2 gelerek genişleme bölgesinde kalmaya devam ekim ayı imalat PMI verisi izlenirken, yurtdışında ABD'de ISM imalat PMI verisi takip edilecek.
 
EUR/USD: Geçen hafta ECB beklentilerle uyumlu olarak faizlerde ve varlık alım programında bir değişiklik yapmazken, toplantı sonrası konuşan ECB Başkanı Lagarde enerji fiyatlarındaki artışa vurgu yaparak enflasyonun kısa vadede yükseleceğini fakat enflasyonu etkileyen geçici unsurların hafiflemesiyle önümüzdeki yıl düşeceğini belirtti. Toplantı sonrasında paritede yükseliş gözlense de cuma günü kazançların tamamı geri verildi. Genel olarak ECB'nin güvercin duruşunu değiştirmemesi EUR tarafında baskı yaratmaya devam edebilir. Bu kapsamda, hafta ortasındaki Fed toplantısına kadar paritede baskı sürebilir ki Fed'in bu toplantıda «daha az güvercin» olabileceği beklentileri ağırlık kazanmış durumda. Dolayısıyla, paritenin 1,16 seviyesinin altında kalarak 1,1525 desteğini kırmaya çalışabileceğini düşünüyoruz. Bu seviyenin kırılması durumunda 1,1480 hedef olabilir.
 
XAU/USD: Bazı merkez bankalarının genel olarak yükselen enflasyona karşın şahinleşme eğiliminde olmaları Fed'in de güvercin tutumunda kısmen de olsa değişikliğe gidebileceği beklentilerini beraberinde getiriyor. Diğer yandan, ECB'nin ise güvercin kalmaya devam etmesi ile de Dolar endeksi (DXY) aylık ortalamasının üzerinde. Bu hafta tarım dışı istihdam dışında Fed toplantısı öne çıkarken, bu gelişmeler öncesinde Dolar aylık ortalamasının üzerinde kalmaya devam ederek dirençli bir görüntü sergileyebilir. Değerli maden de potansiyel Dolar güçlenmesi nedeniyle baskı altında kalabilir. Teknik olarak da 1.793 ara direncin altında fiyatlama sürebilir. Aksi durumda 1.808 ana direnç konumunda. Diğer yandan, 1.780 yakın desteğinin altına sarkma yaşanması durumunda geri çekilme 1.767 seviyesine kadar sürebilir.


Ziraat Yatırım Menkul Değerler
www.ziraatyatirim.com.tr

                                   ***
                               Yasal Uyarı
 
 Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir.Yatırım danışmanlığı hizmeti ; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır.Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır.Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabılır.Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.



Diğer Haberler
İSVEÇ'TE MARKİT İMALAT PMI EKİM'DE 64.4 (ÖNCEKİ: 64.6)
TARIM BAKANI BEKİR PAKDEMİRLİ: SON İKİ AYDA BUĞDAYDA DESTEKLER BÜYÜK ORANDA ARTTI - BLOOMBERG HT
İNGİLTERE/TRUSS: AKSİ TAKDİRDE YASAL YOLLARA BAKACAĞIZ
İNGİLTERE DIŞİŞLERİ BAKANI TRUSS: FRANSA BALIK KONUSUNDA GERİ ADIM ATMAZSA HAREKETE GEÇECEĞİZ
İNGİLTERE/TRUSS: FRANSA 48 SAAT İÇİNDE GERİ ADIM ATMALI
GOLDMAN SACHS, FED'İN FAİZ ARTIRIMINA BAŞLAMA TAHMİNİNİ 2023/3.ÇEYREKTEN TEMMUZ 2022'YE ÇEKTİ
KUVEYT PETROL BAKANI, GÜNLÜK 400 BİN VARİLLİK OPEC+ ÜRETİM ARTIŞ PLANINI DESTEKLİYOR - KUVEYT HABER AJANSI
Facebookta Paylaş