FX Bülteni (Ziraat Yatırım)

USD/TRY: Delta varyantı ile birlikte pandemi sonrası ekonomilerdeki toparlanmanın zirveden düşebileceği riski bir taraftan devam ederken, Dolar yükseliş eğilimini dün de sürdürdü. Dün %0,2 oranında prim yapan Dolar endeksi (DXY) son üç ayın en yükseğinde hareket ediyor. Her ne kadar %1,30'un altında gerileyen ABD on yıllık tahvil faizindeki bu hareket piyasa pozisyonlanmasına bağlansa da aşağı yönlü risklerin artmasıyla güvenli limanlara yönelik bir talep de olduğu söylenebilir. Bu ortamda Gelişmekte Olan Ülke para birimleri Asya para birimleri öncülüğünde baskı altında kalıyor. Geçen hafta TCMB'nin zorunlu karşılık hamlesi ve BDDK'nın makro ihtiyati tedbirler kapsamında getirdiği bazı sınırlamalarla pozitif ayrışan ve bir süredir 8,70'nin altında hareket eden Dolar / TL ise bu sabah söz konusu seviyenin üzerinde kalma eğiliminde. Küresel fiyatlamalara bağlı olarak kur, 8,7450 seviyesine kadar yükseliş kaydedebilir. Bu seviyeden tepki görülmememi durumunda 8,80 ana direnç konumunda. Diğer yandan, olası düşüşlerde 8,64 - 8,65 destek bölgesi güçlü gözüküyor. Bu arada dünkü Fed tutanaklarında enflasyon görünümü konusunda net bir görüş ortaya çıkmazken, varlık alımı azaltımının ne zaman ve nasıl olabileceğinin tartışıldığı görüldü. Üyeler bu konuda aceleci olmayacakları sinyalini verdi. Bugün, ABD tarafında TSİ 15.30'da 3 Temmuz haftasına ilişkin yeni işsizlik maaşı başvuruları verisi takip edilecek.
 
EUR/USD: Küresel risk iştahındaki zayıflık Dolar'ı desteklerken, ECB'nin enflasyonu "orta vadede %2'ye yakın ama bu seviyenin altında tutma" hedefini %2'ye yükseltmesi ve gerektiğinde bu seviyenin üzerine çıkmasına izin verecek şekilde revize edeceği görülmesi Avro üzerinde baskı yapabilir. Bu kapsamda, paritede düşüş eğiliminin sürebileceğini ve paritenin 1,1840 direncinin altında kalarak 1,1740 desteğine kadar geri çekilebileceğini düşünüyoruz. Ara destek 1,1770 seviyesinde. Diğer yandan, 1,1840 direncinin üzerinde 1,1875 ana direnç olarak izlenebilir. Bugün ECB, stratejik gözden geçirme sonuçlarını TSİ 14'te açıklayacak. ECB Başkanı Lagarde ise saat 15.30'da basın toplantısı düzenleyecek.
 
XAU/USD: Küresel risk iştahındaki azalma Dolar'ı desteklese de düşen ABD on yıllık faizi ile birlikte eksi reel faizler değerli madeni yukarı taşıyabilir. Bu sabah da tekrar 1.800 seviyesinin üzerinde çıkma eğiliminde olan Ons Altın 1.815 seviyesini hedefleyebilir. Bu seviyenin kırılması durumunda da 1.830 hedef olabilir. Öte yandan, olası düşüşlerde 1.790 tepki gelebilecek destek olarak izlenebilir. Aksi durumda 1.777 bir sonraki destek konumunda.


Ziraat Yatırım Menkul Değerler
www.ziraatyatirim.com.tr

                                   ***
                               Yasal Uyarı
 
 Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir.Yatırım danışmanlığı hizmeti ; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır.Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır.Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabılır.Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.



Diğer Haberler
FAO GLOBAL ET FİYATLARI ENDEKSİ HAZİRAN'DA AYLIK %+2.1 (MAYIS: +2.2%)
FAO GLOBAL ŞEKER FİYATLARI ENDEKSİ HAZİRAN'DA AYLIK %+0.9 (MAYIS: +6.8%)
FAO'NUN DÜNYA TAHIL STOK TAHMİNİ 835.5 MİLYON TON (ÖNCEKİ TAHMİN: 811.5 MİLYON TON)
FAO'NUN DÜNYA BUĞDAY ÜRETİM TAHMİNİ 784.7 MİLYON TON (ÖNCEKİ TAHMİN: 785.8 MİLYON TON)
FAO GLOBAL TAHIL FİYATLARI ENDEKSİ HAZİRAN'DA AYLIK %-2.6 (MAYIS: +6.0%)
FAO'NUN DÜNYA BUĞDAY STOK TAHMİNİ 296.9 MİLYON TON (ÖNCEKİ TAHMİN: 298.7 MİLYON TON)
FAO GLOBAL BİTKİSEL YAĞ FİYATLARI ENDEKSİ HAZİRAN'DA AYLIK % -9.8 (MAYIS: +7.8%)
FAO'NUN DÜNYA PİRİNÇ ÜRETİM TAHMİNİ 519.5 MİLYON TON (ÖNCEKİ TAHMİN: 519.1 MİLYON TON)
FAO GLOBAL SÜT ÜRÜNLERİ FİYATLARI ENDEKSİ HAZİRAN'DA AYLIK %-1.0 (MAYIS: +1.5%)
FAO'NUN DÜNYA PİRİNÇ STOK TAHMİNİ 184.9 MİLYON TON (ÖNCEKİ TAHMİN: 184.6 MİLYON TON)
TCMB, 29.07.2021 vadeli 46.00 milyar TL tutarlı repo ihalesi açtı
FAO'NUN DÜNYA TAHIL ÜRETİM TAHMİNİ 2 MİLYAR 817.2 MİLYON TON (ÖNCEKİ TAHMİN: 2 MİLYAR 820.9 MİLYON TON)
FAO GLOBAL GIDA FİYAT ENDEKSİ HAZİRAN'DA AYLIK %-2.5 (MAYIS: +4.8%)
ABD'NİN 10 YILLIK TAHVİL FAİZİ %1.2812 İLE 18 ŞUBAT'TAN BU YANA EN DÜŞÜK SEVİYEYE GERİLEDİ
Facebookta Paylaş