FX Bülteni (Ziraat Yatırım)


FX BÜLTENİ 24 Eylül 2020


USD/TRY: Küresel piyasalarda risk algısı zayıf kalmaya devam ediyor. Teknoloji hisselerindeki satış baskısı sürerken, ekonomilerin toparlanmasına yönelik iyimserliğin azalması ve özellikle Avrupa'da artan koronavirüs vaka sayıları ile satış dalgasının genele yayıldığını izliyoruz. Bunun yansıması olarak da Dolar'da belirgin bir güçlenme gözlemliyoruz. 50 günlük ortalamasından uzaklaşan Dolar endeksi (DXY), dipte yaptığı dönüş formasyon hedefine henüz varmamış gözüküyor. Dolayısıyla kısa vadeli güçlü Dolar teması Gelişmekte Olan Ülke para birimleri üzerinde baskı yaratmaya devam edebilir. Yurtiçi tarafta ise Doğu Akdeniz konusundaki görüşmelerde ilerleme sağlanmasına karşın yüksek seviyelerdeki risk primimiz (5 yıllık CDS 577) ile birlikte TL baskı altında kalırken, bugün TSİ 14'teki TCMB'nin faiz kararı önemli olacak. Foreks anketine göre PPK toplantısında TCMB'nin %8,25 olan politika faizinde değişikliğe gitmeyeceğinin ağırlık kazandığını görüyoruz. Bugünkü toplantıda genel olarak koridorun üst ve alt bandı ile GLP faiz oranında da değişiklik beklenmemekte. Faiz parametrelerinde bir değişiklik yapılmaması durumunda mevcut fiyatlamalar ve Dolar'daki kısa vadeli güçlenmenin belirginleşmesi ile de kur 7,6550 desteğinin üzerinde kalarak 7,77 ardından 7,80 seviyesini hedefleyebilir. Diğer yandan, az sayıda ekonomistin beklediği faiz artırımı (politika faizi) gerçekleşirse TL'de pozitif ayrışma gözlemlenebilir ve kur 7,6550 desteğinin altında 7,58 desteğine kadar düşüş kaydedebilir. Geç Likidite Penceresindeki olası bir artış ise önemli bir etki yaratmayabilir. Yurtdışında ise bugün Fed Başkanı Jerome Powell ve Hazine Bakanı Steven Munchin'in yapacağı sunum takip edilecekken, veri tarafında ABD'de TSİ 15.30'da 19 Eylül haftasına ilişkin yeni işsizlik maaşı başvuruları ve TSİ 18'de eylül ayı Kansas City Fed imalat sanayi aktivite endeksi ile ağustos ayı yeni konut satışları verileri izlenecek. Avrupa tarafında ise TSİ 11'de Almanya'da eylül ayı IFO iş dünyası endeksi takip edilecek.
 
EUR/USD: Artan koronavirüs vakaları ile birlikte Euro Bölgesi'nin pandemiye karşı yeni tedbirler alabileceği endişeleri bir taraftan Euro üzerinde etkisini hissettirirken, risk iştahındaki zayıflığın sürmesiyle Dolar'ın güçlenmesi halihazırda yüksek uzun pozisyonların bulunduğu paritede baskı yaratmaya devam ediyor. Öte yandan, teknik göstergelerde zayıflık sürse de kısa vadeli osilatörler aşırı satım bölgesine yakın seyretmekteler. Bu kapsamda, parite önemli gözüken 1,1640 desteğinin üzerinde tutunması durumunda tepki yükselişi ile karşılaşabilir. Ancak, kısa vadeli güçlü Dolar teması nedeniyle olası tepkide 1,1720 direncine yaklaşıldıkça satışlar görülebilir. Diğer taraftan, 1,1640 desteğinin altında bir sarkma yaşanması durumunda 1,1580 seviyesine kadar düşüş sürebilir.
 
XAU/USD: Dolar'daki güçlenme eğilimi sürerken, Ons Altın dün %1,9 değer kaybetti. Değerli maden bugün de baskı altında kalsa da şu aşamada 1.850 seviyesinin altında kalıcılı olamadı. Kısa vadeli teknik osilatörler de aşırı satım bölgesinde pozitif uyumsuzluk gösterirlerken, Ons Altın'da tepki alımları görülebilir. Ancak, kısa vadeli güçlü Dolar teması nedeniyle olası tepkide 1.879 direncine yaklaşıldıkça satışlar görülebilir. Diğer taraftan, baskının sürmesi ve 1.850 desteğinin altına tekrar sarkma yaşanması durumunda 1.844 yakın desteği kırılabilir ve 1.816 hedefe girebilir.


Ziraat Yatırım Menkul Değerler
www.ziraatyatirim.com.tr

                                   ***
                               Yasal Uyarı
 
 Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir.Yatırım danışmanlığı hizmeti ; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır.Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır.Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabılır.Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.



Diğer Haberler
İSVİÇRE MERKEZ BANKASI, TÜFE'NİN 2020 YILINDA %-0.6, 2021 YILINDA %+0.1 VE 2022 YILINDA %+0.2 OLMASINI BEKLİYOR
İNGİLTERE SAĞLIK BAKANI: GÜNLÜK YARIM MİLYON TEST HEDEFİ İÇİN İLERLİYORUZ
İNGİLTERE MALİYE BAKANI: TURİZM VE KONAKLAMADA KDV İNDİRİMİNİ MART SONUNA KADAR UZATACAĞIZ
İSVEÇ MERKEZ BANKASI/SKINSLEY: FAİZ İNDİRİMİ İÇİN ALAN SINIRLI
İSVEÇ MERKEZ BANKASI/SKINSLEY: UZUN VADELİ ENFLASYON BEKLENTİLERİ İSTİKRARLI
RİKSBANK/SKİNGSLEY: EKONOMİDE İYİLEŞME GÖRÜLÜYOR, RİSKLER GERİLİYOR
ÇİN'DE ŞANGHAY BİLEŞİK ENDEKSİ %1.7 DÜŞÜŞLE 3223,18 PUANDAN KAPANDI
Facebookta Paylaş