FX bülteni (Ziraat Yatırım)

USD/TRY: Haftanın son işlem gününde risk iştahında zayıf bir görüntü var. Aşırı değerlemelerin sorgulandığı hisse piyasalarındaki yüksek oynaklığın (VIX > 30) - her ne kadar net bir şekilde genele yayıldığı gözlenmese de - piyasalarda strese yol açtığı gözleniyor. Diğer yandan, aşı tedarikine yönelik sorunlar, artan kısıtlayıcı koronavirüs tedbirler ve mutasyonlu virüs olumsuz haber akışı olarak takip edilirken, piyasalarda önemli bir katalizör işlevi gören ABD'deki mali teşvik paketine yönelik belirsizliğin sürmesi, oynaklık dışında Dolar'ın güçlenmesini sağladığı söylenebilir ki bu da Gelişmekte Olan Ülke (GOÜ) kurlarında yükselişe neden olmakta. Bu hafta pozitif ayrışan ve dünkü Enflasyon Raporu'nda TCMB'nin para politikasında sıkı duruşun uzun süre korunacağını vurgulamasıyla düşüş kaydederek 7,3350 seviyesinden kapatan Dolar / TL de bugün GOÜ para birimleri ile hareket ediyor. Her ne kadar Dolar'da yükseliş eğilimi gözense de TCMB'nin güçlü iletişim politikası ile sıkı duruşun sinyalini vermeye devam etmesi kurdaki olası yukarı yönlü hareketleri sınırlayabilir. Bu kapsamda, kurun 7,4150 direncinin altında kalabileceğini düşünüyoruz. Aşağıda ise 7,3250 yakın destek olarak izlenebilir.
 
EUR/USD: ABD'de teşvik paketinin zamanlamasına yönelik belirsizlik sürerken, aşı tedarikinde yaşanan gecikmeler, endişe kaynağı olan mutasyonlu virüs ve ABD'de teknoloji hisselerinde yaşanan spekülatif hareketler piyasalar üzerinde strese yol açarak Dolar'ı desteklemekte. Dolar endeksi (DXY) bu sabah tekrar 50 günlük ortalamasının üzerinde. Dünkü tepki yükselişlerine karşın 50 günlük ortalamasının üzerinde kalıcılık sağlayamayan parite ise Dolar'daki güçlenme eğilimi ile birlikte baskı altında. Şu aşamada, risk iştahının zayıf seyrettiği ortamda Dolar dirençli durabilir. Teknik görünümün de zayıfladığı paritede, düşüş eğilimi 1,2220 yakın direncinin altında sürebilir ki 1,2055 hedef olarak takip edilebilir. Diğer yandan, olası yükselişlerde 1,2120 direncinin üzerinde kalıcılık sağlanması durumunda 1,2170 hedef olabilir.
 
XAU/USD: Küresel çapta oynaklık devam ederken Dolar yükseliş eğiliminde. Bir süredir güçsüz bir görüntü sergileyen değerli madende ise tepki alımlarının sınırlı kaldığını izliyoruz. Dün 1.864 seviyesine kadar yükseliş kaydeden Ons Altın günü 1.842 seviyesinden kapattı. Şu aşamada, özellikle ABD'deki teşvik paketi ile ilgili belirsizliklerin devam ettiği ortamda Dolar'daki dirençli görüntü Ons Altın üzerinde baskı yapmaya devam edebilir. Bu kapsamda değerli madenin 1.850 yakın direncinin altında kalabileceğini düşünüyoruz. Değerli madende düşüşün belirginleşmesi durumunda 1.819 ve 1.810 sıralı destekler olarak izlenebilir. Öte yandan, olası yükselişlerde 1.850 direncinin üzerinde kalıcılık sağlanması durumunda 1.866 hedef olabilir.
 
Ziraat Yatırım Menkul Değerler
www.ziraatyatirim.com.tr

                                   ***
                               Yasal Uyarı
 
 Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir.Yatırım danışmanlığı hizmeti ; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır.Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır.Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabılır.Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.



Facebookta Paylaş