Gedik Yatırım/Topaç: Her eve bir yatırım hesabı şart - Dünya

Dünya internet sitesinde yayınlanan habere göre; Merkezi Kayıt Kuruluşu AŞ’nin (MKK) önceki gün twitter hesabından duyurduğu 30 Haziran tarihli verilerine göre Borsa İstanbul’da (BİST) 2 milyon 520 bin 732 bireysel yatırımcı var. Borsada işlem gören 475 şirketin toplam piyasa değeri ise 5 Temmuz 2022 itibariyle 1,4 trilyon TL (aynı gün itibariyle dolar bazında 85 milyon dolar). ABD’de Dow Jones Sanayi Endeksi’nin toplam değeri 3 Temmuz itibariyle 10.3 trilyon dolar. Güney Kore’de yatırım hesabı bulunanların nüfusa oranı yüzde 80, Türkiye’de ise 2.5 milyonluk bireysel yatırımcıyla sadece yüzde 3. Tüm bu veriler ışığında sermaye piyasalarının gidecek daha çok yolu olduğunu kaydeden Gedik Yatırım Yönetim Kurulu Onur Topaç, finansal okur-yazarlığın artması için çalışmalar yapacaklarını belirterek, “Her eve bir yatırım hesabı şart” diyor.

Gedik Yatırım’da yönetim kurulu başkanlığını bu yılın nisan ayında Erhan Topaç’tan devralan 32 yaşındaki Onur Topaç, halka arzlar, parasal sıkılaşma, start-uplar ve tasarruf hakkındaki düşüncelerini DÜNYA’ya anlattı. 2008’den beri Gedik Yatırım’da çalıştığını, 9 yıldır tam zamanlı olarak şirkette olduğunu ve son 5 yıldır da CEO’luk görevini üstlendiğini anımsatan Topaç, “Çocukluğumdan beri bu sektörün içindeyim. Sermaye piyasaları çok büyük önyargının olduğu bir sektör. Bana hep ‘bu iş büyümez, bu iş gelişmez, yatırımcı sayısı hiç artmadı, senin döneminde mi artacak’ dediler. 2001 krizinden sonra yatırımcı sayısı 2 milyona çıkmış sonra 1.2 milyona kadar gerilemiş. 20 yıl da böylece geçmiş. Sektörde sınırlı şeyler oldu. Ama artık net olarak görüyorum; daha yolun çok başındayız. Gerçekten finans alanında Türkiye’nin en çok potansiyeli olan sektörü biziz. Bankacılık zaten tıkandı. Bireylerin sermaye olarak şirketlere para vermesi artık daha cazip. Bu sayede Türkiye’deki mevduat-faiz döngüsünden çıkabiliriz. Sermaye piyasalarında paranızı direkt şirkete veriyorsunuz. Şirket iyi iş yaparsa getiri sağlıyorsunuz” diyor.

BİRKAÇ YILDA 10 MİLYON YATIRIM HESABINA ULAŞIRIZ
Topaç, borsanın her sene olmasa da genelde mevduatın üstünde getiri sağladığını ve dünyada da böyle olduğunu anlatıyor ve şunları kaydediyor: “Bizi her gün işe gelirken, heyecanlandıran konu da bu. Öncelikle Türkiye’deki her eve bir yatırım hesabı girsin istiyoruz. Bunun için ilk adımı da Voleybol Milli Takımımızın ana sponsoru olarak attık. Hane halkına bunun erişilebilir bir ürün olduğunu göstermek istiyoruz. Takım elbiselerle gezen sektörümüzden insanlar uzak duruyordu. Artık, çok küçük paralarla gelip, cep telefonundan yatırım hesabı açıp, halka açık bir şirkete yatırım yapabilirler. Uzaktan hesap açamamak önemli bir sorundu. Pandemi ile birlikte bunun regülasyonu da yapıldı. Banka hesabı açmak kadar kolay oldu. Türkiye’de 10 milyonun üzerinde yatırım hesabına birkaç yılda gelirsek şaşırmamak lazım. Hatta yapamıyorsak üzülmek lazım. ”

Topaç, bu yıl 14 şehirde 20 lokasyonda finansal okur-yazarlık eğitimi vereceklerini söyledi.

GAYRİMENKUL, ARABA, DÖVİZ ALTIN SARMALINDAN ÇIKMALIYIZ
Topaç, 2020 başından itibaren tüm dünyada ciddi bir yatırımcı akını olduğunu anlatıyor ve ekliyor: “Türkiye’de bireysel yatırımcı sayısında yüzde 100’e yakın artış oldu. Dünyada da benzer bir seyir var. Türkiye pandemiye 1,2 milyon bireysel yatırımcı ile başladık. Rakam 2,7 milyona kadar çıktı. Güncel rakam 2,5 milyon kişi. Hala çok düşük. Sermaye piyasalarını daha da ileri götürmek için herkesin bir yatırım hesabı olması için çalışmamız olacak. ABD’yi araştırınca bunun mümkün olabileceğini görüyoruz. 1930’larda insanlar ortaklığın ne demek olduğunu öğrensin diye, evlere kadar hisse senedi gönderilmiş. Biz de ortaklık kültürü çok yok. Ne şirket patronu şirketinin içine birini almak istiyor, ne diğeri birine güvenip hissesini almak istiyor. Ortaklık kültürünü geliştirmek için aslında sermaye piyasaları önemli. 80 milyonun üstünde nüfusu olan bir ülkede 470 küsur halka açık şirket, sayı olarak yetersiz. Bu sayının artmasını bekliyoruz. Hane halkının da daha fazla yatırım yapmayı öğrenmesi lazım. Biliyorsunuz biz; gayrimenkul, araba, döviz, altına yatırım yapan bir milletiz. Bu sarmaldan çıkmamız lazım. Bu saydığım ürünler dolara çok bağlı. Dolar stabil gitsin bu ürünlerin fiyatı artmaz. Yatırım hesabının artması önemli bir konu. Kore örneği güzel. Orada nüfusun yüzde 80’inin yatırım hesabı var. Biz de 6 bin kişiyi biraz aşkın insan sermaye piyasalarında çalışıyor. Bu da çok az. Daha büyüyeceğimiz alanımız var.”

PARASAL SIKILAŞMA DÖNEMİNDE HALKA ARZLARDA FREN OLUR
Bu senenin başından itibaren BİST’in yüzde 35-40 civarında değer kazandığını belirtiyor Topaç ve “Bunun da ana nedenlerinden biri enfl asyon. Mevduatta kaldığınızda paranız eriyor. Onun için alternatif getiri araçları arıyorsunuz. Bu da borsaya daha fazla para girmesini sağladı. Tabii bunu devam ettirmek kolay değil, bir taraftan yabancıların ortaklık oranı yüzde 65’lerden 40’ların altına geldi bir taraftan parasal sıkılaşma dönemi başladı” diyor. Topaç bu dönemi de değerlendirerek, “Dünyada da Türkiye’de de halka arzlar devam eder. Ama Türkiye’de nitelikli büyüklüğe sahip, yani 100 milyon dolarlık arzlar için bir süre beklememiz gerekecek. Türkiye’de geçen sene 52 halka arz oldu, bir o kadar da sermaye artışı oldu. Parasal sıkılaşmaya gidildiği bir dönemde halka arzlar yavaşlayacaktır. Bütün dünyada değerlemeler düşerken, siz patron olsanız siz de şirketinizi halka düşük bir değerden arz etmek istemezsiniz” şeklinde konuşuyor.

https://www.dunya.com/sirketler/onur-topac-her-eve-bir-yatirim-hesabi-sart-haberi-663252