Gevşeme döngüsünde duraklama ve enflasyon tahmin patikası (Enver Erkan/Tera Yatırım )

https://terayatirim.com/arastirma/teradan-notlar/260120221303

TCMB Enflasyon Raporu: Gevşeme döngüsünde duraklama ve enflasyon tahmin patikası…

Yarın gerçekleşecek olan yılın 1. Enflasyon Raporu Bilgilendirme Toplantısı'nda TCMB'nin enflasyon için ortaya koyacağı tahmin patikasını, son PPK'da faiz değişikliği yapmamasının ardından benimseyeceği rotayı ve enflasyona dair yaklaşımını değerlendireceğiz. Merkez Bankası'nın Ekim ayındaki son Enflasyon Raporu'nda ortaya koyduğu 2022 tahminlerine, arada yaşanan fiyat gelişmelerinin yarattığı güncel durum ve yeni ekonomi perspektifinde ortaya konan amaçlar nezdinde ciddi bir revizyon yapacağını düşünüyoruz.

Merkez Bankası, Ekim ayındaki son Enflasyon Raporu'nda 2022 yılsonu TÜFE tahminini %11,8 olarak açıklamıştı. Enflasyonun, Yılın ilk aylarında yakalayacağı ivme ile beraber %50 civarlarına hareket etmesinin ve yılın önemli bir bölümünde de yüksek kaldıktan sonra yılın son aylarında gelen baz etkisiyle kısmi bir gerileme göstermesini bekleriz. Bu nedenle, önceki tahmin dönemindeki aralığın da günümüzde bir geçerliliği kalmamıştır. Bunun yanı sıra, özellikle kur nezdinde meydana gelen gelişmeler ve artık ekonomi yönetimince önem atfedilmeyen reel faiz olgusunun aşırı düşük olması, lira oynaklık aralığına dair bir belirsizlik ortaya koymaktadır. Söz konusu durumun, enflasyonist baskılar açısından da risk oluşturduğunu ve mevcut enflasyon patikası yeterince yüksek olsa da ilave risk teşkil ettiğini düşünüyoruz. Petrol fiyatlarında son dönemde yaşanan artış ve döviz kuru + küresel fiyatlar ekseninde uygulanacak fiyat artışları ve bu şekilde oluşacak maliyet artışları hem üretici hem de tüketici fiyatları üzerinde artış baskısını tetikleyebilecektir. Merkez Bankası'nın tahmin baremindeki revizyonun piyasa bazlı beklentilere ne kadar yakınlaşacağını göreceğiz. Merkez bankasının Ocak ayı piyasa katılımcıları anketine göre gelecek 12 aylık enflasyon beklentisi %21,39'dan %25,37'ye yükseldi.

 
Türkiye ve gelişmekte olan ülkeler reel faiz karşılaştırması… Kaynak: Bloomberg

Gevşeme döngüsünü kesintiye uğratmadan önce merkez bankasının art arda dört toplantıda gösterge faizi 500 baz puan düşürmesiyle fiyatlardaki artış liradaki kayıpla daha da körüklendi. Lira, hükümetin Aralık ayında, lira tasarruf sahiplerini önemli döviz düşüşlerini telafi etmek için kur korumalı mevduatlar ile acil durum önlemleri almasından sonra bir miktar istikrar kazandı. Para politikasında ise, yüksek enflasyon ve sıkılaşan küresel finansal koşullara şu aşamada bir faiz artışı yanıtı verilmesini olası görmüyoruz. Yine de yan politika araçlarına benzer TL yatırım teşvikleri ve kur korumalı mevduat ürününün ön plana çıkarılabileceğini düşünüyoruz. TL'nin istikrarı ve doğal olarak bu tür ürün ve adımların enflasyon üzerindeki etkileri açısından ılımlı bir noktadayız ve ana risk faktörlerini ortadan kaldırmadığını düşünüyoruz. Enflasyonun devam edeceği seviye ve yön, liranın reel faizlerini derin negatif bölgede tutmaya devam edecek. Genel kabul görmüş ekonomi politikalarına dönüldüğü ve ana politika etrafında bir tepki mekanizması kurulmadığı sürece TL'deki oynaklığın devam edeceğini düşünüyoruz.

Genel politika mottosunda hükümet ve ekonomi yönetimi borçlanma maliyetlerinin düşürülmesini istiyor. Bu nedenle, mevcut koşulların halen bir politika sıkılaştırması içermediğini, ancak para politikasında belirli bir süreliğine duraklamalara yol açabileceğini düşünüyoruz. Buna karşı; Merkez bankası rehberliği ile son PPK'daki açıklamaları karşılaştırdığımızda bir ucun açık olduğunu görüyoruz. Son PPK'da "Türk lirasına öncelik veren kapsamlı bir politika çerçevesi gözden geçirme süreci devam ediyor" ifadesi öne çıktı. Politika faizinin sabit kalması, daha doğrusu bir süre daha indirilmemesi, özellikle enflasyon ve lira gelişmelerine bağlı olarak 1Ç22 dönemini aşabilir. Sn. Kavcıoğlu'nun ekonomist sorularına vereceği cevaplar çerçevesinde da temel politika kapsamında çıkarımlarda bulunacağız.


 Enver Erkan
 Araştırma - Başekonomist
 Tera Yatırım Menkul Değerler A.Ş.
  www.terayatirim.com
                                 
                                  ***
                               Yasal Uyarı
 
  Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir.Yatırım danışmanlığı hizmeti ; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır.Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır.Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabılır.Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.



Diğer Haberler
FİTCH: İSPANYA'DA ORTA ÖLÇEKLİ BANKALARIN TOPARLANMASI PANDEMİ ÖNCESİ SEVİYELERİN YOLUNDA
ALMAN HÜKÜMET SÖZCÜSÜ: RUSYA'NIN GAZ TEDARİK YÜKÜMLÜLÜKLERİNİ YERİNE GETİRECEĞİNE ŞÜPHE YOK
KAZAKİSTAN'DA SANAYİ ÜRETİMİ 2021 YILINDA BİR ÖNCEKİ YILA GÖRE %3.8 ARTTI
İNGİLTERE'DE KAMUNUN GELECEK 12 AYLIK ENFLASYON BEKLENTİSİ %4.8 İLE REKOR SEVİYEDE - CITI/YOUGOV
İNGİLTERE'DE ÖNÜMÜZDEKİ 12 AY İÇİN KAMUNUN ENFLASYON BEKLENTİLERİ %4.8 - CITI/YOUGOV
İNGİLTERE'DE GELECEK 5-10 YILLIK KAMU ENFLASYONU BEKLENTİSİ %3.8 - CITI/YOUGOV
ALMANYA SAVUNMA BAKANI SÖZCÜSÜ: UKRAYNA'YA 5000 KORUYUCU ASKERİ KASK GÖNDERDİK
BREZİLYA MERKEZ BANKASI OCAK AYINDA 3.2 MİLYAR DOLAR DOĞRUDAN YABANCI YATIRIM BEKLİYOR
BREZİLYA'DA CARİ İŞLEMLER DENGESİ ARALIK'TA -5.9 MİLYAR DOLAR (BEKLENTİ: -6.50 MİLYAR DOLAR ÖNCEKİ: -6.52 MİLYAR DOLAR)
BREZİLYA'DA DOĞRUDAN YABANCI YATIRIMLAR ARALIK'TA -3.9 MİLYAR DOLAR (BEKLENTİ: +3.20 MİLYAR DOLAR ÖNCEKİ: +4.59 MİLYAR DOLAR)
Gösterge niteliğindeki TC Merkez Bankası Dolar Alış: 13,5029 Satış: 13,5272 Euro Alış: 15,2404 Satış: 15,2678
Facebookta Paylaş