Gıda Perakende Sektörü (İnfo Yatırım)

Gelişmekte olan ülkelerin en büyük sorunu olan enflasyon coronavirüs pandemisi ile bir-likte gelişmiş ülkelerin de sorunu haline geldi. Kapanmaların etkisi ile birlikte tedarik sı-kıntıları, lojistik aksaklıklar, arz talep dengesizliği ile enflasyondaki yükselişler önlenemez noktalara kadar çıktı.
Özellikle 2021 yılı sonlarına doğru aşılanmaların hızlanması, ülkelerarası kısıtlamaların kalkması, pandemiye ilişkin karantina sürelerinin ülkelerde kısalması/kalkması ile geçici enflasyon olması beklenirken, Rusya-Ukrayna savaşı adeta 2022 yılının birinci çeyreğine damga vurdu ve vurmaya da devam ediyor.
2022 yılı, pandemi sonrası toparlanmanın doruklara ulaştığı bir yıl olurken, hızla artan tale-be yetişemeyen arz ile birlikte küresel enflasyon yükselmeye devam etti. Rusya-Ukrayna savaşı ile arz talep dengesi iyice bozulurken, Rusya’nın en büyük silahı olan enerjideki fiyat artışları enflasyonla mücadele konusunda ülkelerin genelini faiz artırma durumunda bı-raktı. Her ay açıklanan enflasyon verisi ardından ‘son yılların en yükseği’ olarak lanse edi-len enflasyonla mücadele konusunu Rusya-Ukrayna savaşı bitmedikçe daha çok konu-şacağa benziyoruz. Artırılan faizlerle birlikte büyüme ikinci plana atılsa da enflasyonun kontrol altına alınması bir müddet daha süreceğe benziyor.
Şubat sonunda başlayan Rusya-Ukrayna gerginliğinin savaşa dönüşmesi ve ardından ge-len yaptırım haberleri, iki büyük gıda ihracatçısının dış piyasalardan çekilmesinden kay-naklanan arz talep dengesi olumsuzlukları, enerji fiyatlarında olduğu gibi, gıda fiyatlarında da yükselişe yol açtı. Artan enerji ve gıda fiyatları ile birlikte Türkiye’de enflasyon Ağustos ayında yıllık bazda %80,2’ye yükseldi. Diğer ülkelerden farklı olarak büyümeyi birinci sıraya alan Türkiye’de faizler Eylül 2021’den bu yana %19,00 seviyesinden Eylül 2022’ye kadar 700 baz puan azaltılarak %12,00’ye çekildi. Eksi reel faizin tasarrufları eritirken, sert yükselen gıda fiyatları ile birlikte hanehalkının harcamalarının düşük fiyatlı marketlere kaymasını sağladı. Fiyatlar genel düzeyindeki artışların şirket karlılıklarını olumlu etkileyebileceği al-gısı ve hane halkı harcama kalemlerinin yüksek olduğu sektör grupları enflasyonist or-tamda ön plana çıkıyor. Bunların başında ise hiç şüphesiz gıda perakende sektörü geliyor. Yüksek enflasyon ortamında tasarruf yapılabilmesi adına her şeyden kısılabilir ancak zo-runlu ihtiyaç olan gıdada bu durum söz konusu olduğunu düşünmüyoruz. Bu kapsamda da artan fiyatlar neticesinde indirim marketlerine olan ilginin artması ve dışarıdan ziyade ev içi yemek tüketimine eğilim neticesinde gıda perakende şirketlerinde cirolarda yukarı yönlü revizeye gidildi. Diğer taraftan hem şirketleri destekleyen hem de enflasyonun geri çekilmesine yönelik olarak yapılan temel gıdada %8 olan verginin %1’e dürülmesi sektörü desteklemeye devam edecek görünüyor.
2022 yılının ikinci yarısında da yüksek enflasyonun devam etmesini bekliyoruz. Baz etki-sinden kaynaklı olarak geri çekilme beklense de eksi reel faizin olduğu bir ortamda tasar-ruflar azalmaya devam edecek görünüyor. Risksiz getirilerin enflasyon karşısında yetersiz kalması ile birlikte yerli yatırımcı ilgisinin Borsa’ya geçişleri hızlandırdığını gözlemliyoruz.
Bu kapsamda hisse bazlı ayrışmaların ön plana çıkmasını beklemekteyiz. Tedarikçilerle ilişkiler, borçluluk, ciro artışının net kara yansıma potansiyeli gibi faktörleri de dikkate aldı-ğımızda . BIMAS’ı ön plana çıkarıyoruz. Yüksek mağaza sayısı, yüksek kalite ve düşük risk profiliyle BIMAS’ın dalgalı piyasalarda cazip olduğunu düşünüyoruz. BIMAS’ın marketler-de satılan ürünlerin %60’dan fazlasının kendi üretimi olması şirketi öne çıkaran diğer un-surlardan.
BIZIM Perakende tarafında ise cirosunda Horeca (Otel, Restoran ve Kafe) satışlarının yük-sek paya sahip olması ve bu sene turizm sezonu ile ilgili olumlu beklentilere devam etme-
miz, şirketteki olumlu görüşümüzü destekler nitelikte. Yüksek marjlı ürün gruplarının ol-ması ve gıda perakende özelinde rasyoların cazip olması şirketi enflasyonist ortamda ön plana çıkarıyor.
CCOLA, pandemi döneminde market harici satış kanallarının kapanmasına karşılık doğru fiyatlama politikası ve belki de daha önemlisi maliyetlerini doğru yöneterek karlılığını ko-rumasını bildi. Önümüzdeki dönemde de talep esnekliği düşük olan ürünler ile enflasyo-nist ortamdan olumlu etkilenebileceğini düşünüyoruz.

 İnfo Yatırım Menkul Değerler A.Ş.
 www.infoyatirim.com

                                  ***
                               Yasal Uyarı
 
  Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir.Yatırım danışmanlığı hizmeti ; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır.Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır.Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabılır.Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.



Diğer Haberler
İtalya, Rus doğalgazına güvenmeden kış için yeterli tedarike sahip - Kaynaklar
BOE Başekonomisti Pill: Merkez bankası gerektiğinde popüler olmayan kararları almaya hazır olmalı
ABD'DE RİCHMOND FED BİLEŞİK ENDEKSİ EYLÜL'DE:0 (ÖNCEKİ: -18)
ABD'DE YENİ KONUT SATIŞLARI AĞUSTOS'TA 685 BİN ADET (BEKLENTİ: 500 BİN ÖNCEKİ: 511 BİN ADET)
ABD'DE YENİ KONUT SATIŞLARI AYLIK DEĞİŞİM AĞUSTOS'TA +28.8 % (ÖNCEKİ: -12.6%)
ABD'DE TÜKETİCİ GÜVEN ENDEKSİ EYLÜL'DE: 108.0 (BEKLENTİ: 104.5 ÖNCEKİ: 103.2 )
Fed/Bullard: Enflasyon beklentilerinin istikrarlı olması cesaretlendiriyor
ECB/de Guindos: Piyasalar, artık merkez bankalarının potansiyel politika aksiyonlarıyla daha çok aynı çizgide
ECB/de Guindos: Büyümedeki yavaşlama enflasyonu düşürmeye yetmeyecek
ABD'DE DALLAS FED HİZMET SEKTÖRÜ GELİR ENDEKSİ EYLÜL'DE -5.4 (ÖNCEKİ: 7.2)
ABD'DE TEXAS HİZMET SEKTÖRÜ FAALİYET ENDEKSİ EYLÜL'DE -5.7 (ÖNCEKİ: -5.7)
Facebookta Paylaş