Global Piyasalar Bülteni (Tacirler Yatırım)

ABD ve Çin arasında artan ticari gerilim, riskten kaçış eğilimini büyük ölçüde artırdı. Her ne kadar ABD Başkanı Trump’ın dün gün içerisinde yaptığı ılımlı açıklamalar tansiyonu bir miktar düşürse de, küresel piyasalardaki riskten kaçış eğiliminin devam ettiğini görmekteyiz. Dün gelişen ülke para birimlerinde oldukça satıcılı bir görünüm hakimdi ve Türk lirasının gelişen ülke para birimleri arasında en fazla değer kaybeden para birimi konumunda yer aldığını gördük.
? Dün, likiditenin sığ olduğu Asya seansı içerisinde 6 seviyesi üzerini test eden USDTRY paritesi, dün içerisinde 5,78 - 5,84 seviyeleri arasında hareket etti.
? Artan güvenli liman talebi ile birlikte ABD 10 yıllık tahvil faizleri yaklaşık son 3 yılın en düşük seviyesine gerileyerek 1,44’lü seviyelere inerken, Japonya'nın 10 yıllık tahvil faizi de 3 yılın en düşüğünü test etti.
? İtalya'da geçen hafta Başbakan Giuseppe Conte'nin istifasını vermesiyle zirveye ulaşan hükümet krizine çözüm bulmak için Cumhurbaşkanı Sergio Mattarella, iki gün sürecek ikinci tur istişareleri yarın başlatacak. Çarşamba günü parlamentoda sandalye sayısı fazla siyasi partilerin temsilcileriyle bir araya gelecek olan Mattarella'nın çarşamba akşamı yapacağı açıklama ise siyasi krizin akıbeti açısından büyük önem taşıyor.
? ABD Başkanı Donald Trump dün, ticaret savaşına ilişkin yüksek seyreden tansiyonu bir miktar düşürecek açıklamalarda bulunarak küresel borsalardaki kayıpların bir kısmının telafi edilmesini sağladı. Trump’ın, karşılıklı misillemelerle geçen gergin haftanın ardından, “Sanırım Çin ile ticaret anlaşmasına varacağız, son 48 saat içinde Çin ile pek çok telefon görüşmesi yaptım. Çin'le müzakerelerde şu anda herhangi bir zamanda olduğundan daha iyi durumdayız” ifadeleri ticaret tansiyonunun düşmesine yönelik sinyaller vererek özellikle Nasdaq teknoloji endeksini destekledi.
? ABD'de endeksler Başkan Trump'ın Çin ile ticaret savaşında tansiyonu düşüren açıklamalarından destek bularak günü yükselişle tamamladı. Kapanışta Dow Jones endeksi %1,05 değer kazancıyla 25.898,83 puan, S&P 500 endeksi %1,10 artışla 2.878,38 puanda seyretti. Nasdaq endeksi %1,32 kazançla 7.853,74 puan seviyelerinde seyretti.
? Dün öğle saatlerinde ABD’den gelen Dayanıklı Mal Siparişleri verisi Temmuz ayında beklentilerin üzerinde beri artış kaydetti. Ancak çekirdek verideki (ulaşım harici siparişler) zayıflık, manşet verideki iyileşmenin geçici faktörlere bağlı olduğunun altını çizdi ve ekonomik zayıflamanın devamını ortaya koydu. Buna göre ABD'de dayanıklı tüketim malları siparişleri Temmuz ayında önceki aya göre %2,1 arttı. Beklenti %1,2’ydi. Çekirdek veri ise %0,4 düşerek %0 olan beklentinin altında kaldı.
? Bugün saat 15:30’da Avrupa Merkez Bankası Başkan Yardımcısı Guindos ve İngiltere Merkez Bankası yetkilisi Tenreyto, İngiltere’de düzenlenen “İletişim, Beklentiler ve Para Politikası” konulu ilgili bir panelde konuşma yapacak.



Tacirler Yatırım Menkul Değerler A.S
 http://www.tacirler.com.tr/
 
                                  ***
                               Yasal Uyarı
 
  Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir.Yatırım danışmanlığı hizmeti ; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır.Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır.Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabılır.Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.



Diğer Haberler
RUHANİ:ABD YAPTIRIMLARI KALDIRMAZSA TAHRAN NÜKLEER ANLAŞMA KAPSAMDAKİ TAAHÜTLERİNİ AZALTMAYA DEVAM EDECEK
ALMANYA/ALTMAİER,:AVRUPA ABD İLE TİCARETE İLİŞKİN PEK KONUYU TARTIŞMAYA HAZIR
ALMANYA/ALTMAİER:AVRUPA İLE AMERİKA ARASINDA GÖRÜŞMELERİN BAŞLAMSI ÖNEMLİ
ALMANYA/ALTMAİER: "ABD İLE YAPILACAK TİCARET MÜZAKERELERİ ZORLU OLACAK
Emisyon hacmi 26.08.2019 itibariyle 152.45 milyar TL
Facebookta Paylaş