Global, Rusya geriliminin varlık alokasyon etkisi (Tera Yatırım )

https://terayatirim.com/arastirma/teradan-notlar/250120220649

Global: Rusya geriliminin varlık alokasyon etkisi…

Rusya-Ukrayna gerilimleri piyasalarda taşınabilir ve riskli varlık sınıfları üzerinde ilave değer kaybı baskısı yaratabilir. Şu anda bölgesel jeopolitik gelişmelerle ilgili net bir tahminde bulunmuyoruz; ancak, bunları ekonomik açıdan potansiyel bir aşağı yönlü risk olarak vurguluyoruz. Rusya ile NATO arasındaki gerilimle beraber, küresel enflasyon ve parasal sıkılaştırma endişelerine jeopolitik riskler de eklenmiş oldu ve risk iştahı ciddi şekilde zarar gördü. Rusya ile Ukrayna arasındaki gerilimde ABD'den gelen uyarılar, Ukrayna'daki ABD'li ve İngiliz diplomatların ailelerini tahliye edeceklerine dair açıklamaları izleniyor.

İran, Rusya ve Çin Hint Okyanusu'nda ortak tatbikata başlarken, Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, ABD'nin Rusya'nın Ukrayna ile ilgili taleplerine bu hafta resmi bir belge ile dönmesini talep ettiklerini belirtti. Moskova ABD'yi, tüm NATO askeri birliklerinin eski Sovyet ülkelerinden ve eski Komünist müttefikleri Bulgaristan ve Romanya'dan geri çekilmesi gerektiği konusunda bilgilendirdi. Ayrıca Rusya'nın Baltık donanması da 20 gemi ile tatbikata başlamış durumda. Daha önce 10 Ocak tarihli Makro Perspektif'te Rusya'nın ABD ve NATO ittifakından olan taleplerinde şu maddeleri öne çıkarmıştık:

"Amerika Birleşik Devletleri, Kuzey Atlantik Antlaşması Örgütü'nün doğuya doğru daha fazla genişlemesini ve daha önce Sovyet Sosyalist Cumhuriyetler Birliği'nin parçası olan devletleri ittifaka kabul etmeyi reddetmeyi taahhüt eder."
"Amerika Birleşik Devletleri, daha önce Sovyet Sosyalist Cumhuriyetler Birliği üyesi olan ve Kuzey Atlantik Antlaşması Örgütü üyesi olmayan devletlerin topraklarında askeri üsler kurmayacak, altyapılarını herhangi bir askeri faaliyet için kullanmayacak veya ikili askeri işbirliği geliştirmeyecektir. "

Jeopolitik riskler ve kalıcı negatif reel getiriler gibi unsurları piyasa izlemek durumunda. Mevcut jeopolitik durum hızlanırsa başta ruble ve diğer Rus varlıkları olmak üzere, riski varlıklarda daha fazla düşüş tetiklenebilir. Petrol ve doğalgaz sevkiyatına dair riskler de, arz sorunu üzerinden ilgili emtia fiyatlarının hareketini şekillendirecektir. Almanya ve Kara Avrupası'nın gaz bağımlılığı üzerinden bazı entegrasyon etkilerine maruz kaldığını görebiliriz, çünkü üretim yavaşlaması şeklinde yansıma gösterirse olay sadece enerji fiyatlarıyla da sınırlı kalmayacaktır. Altın gibi alternatif araçlar ise risk konseptinde değerlendirmeye alınabilir. Ancak EM sepeti, Fed sıkılaştırması da ufukta göründüğünden ve mevcut jeopolitik durum daha fazla enflasyona ve ABD'nin finansal araçları silah gibi kullanmasına vesile olabileceğinden daha fazla oynaklık ile karşılaşabilir. Emtia şoku, Fed gibi bir aktörün daha sert sıkılaşmasına neden olabilecek bir potansiyel taşıyor. Rus ambargosuna bağlı finansal sistem risklerine ise ayrıca değerlendirmek gerekiyor



 Tera Yatırım Menkul Değerler A.Ş.
  www.terayatirim.com
                                 
                                  ***
                               Yasal Uyarı
 
  Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir.Yatırım danışmanlığı hizmeti ; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır.Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır.Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabılır.Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.



Diğer Haberler
BOJ/KURODA: JAPONYA'DA ENFLASYONUN %2'YE YAKLAŞTIĞINI ÖNGÖRMEK ZOR, ENFLASYON BEKLENTİLERİ ÜZERİNDE BÜYÜK ETKİSİ VAR
BOJ/KURODA: BOJ, %2 ENFLASYON HEDEFTE KALDIKÇA GEVŞEME POLİTİKASINA DEVAM ETMELİ
BOJ/KURODA: DÖVİZ KURLARI KESKİN BİR ŞEKİLDE HAREKET ETMİYOR, SON FİYAT ARTIŞLARININ ARKASINDAKİ BÜYÜK FAKTÖR OLARAK DÖVİZ KUR HAREKETLERİNİ DÜŞÜNMEK GEREKSİZ
BOJ/KURODA: JAPONYA'DAKİ SON ENFLASYON ZAYIF YENDEN DAHA FAZLA DAHA ÇOK EMTİA FİYATLARI TARAFI NDAN TETİKLENDİ
BOJ/KURODA: KURLAR İÇİN EKONOMİK TEMELLERİ YANSITARAK İSTİKRARLI HAREKET ETMESİ ÖNEMLİ
GÜNEY KORE'DE KOSPI ENDEKSİ %2.56 DÜŞÜŞLE 2720,39 PUANDAN KAPANDI
Facebookta Paylaş