Global, Rusya’ya yönelik SWIFT kararı (Enver Erkan/Tera Yatırım )

Global: Rusya’ya yönelik SWIFT kararı…

Batı dünyası (ABD, Kanada, İngiltere, Fransa, Almanya, İtalya), hali hazırda yaptırıma tabi olan Rus bankalarını SWIFT sisteminden çıkardığını duyurdu. SWIFT yasağı şimdilik, mevcut yaptırım paketine dahil olan bankaları içeriyor. Ancak savaşın ilerlemesine veya süresine bağlı olarak Rus ekonomisine daha direkt hasar verecek şekilde genişletilmesi imkanı da bulunuyor. Enerji sektörü şirketleri ise, hali hazırda Avrupa’nın ihtiyacına zarar gelmemesi adına şimdilik dışarıda bırakılmış görünüyor. Bu konudaki arayışlar ise devam edecektir. Rusya Merkez Bankası’nın bu durumu aşmaya yönelik rezerv kullanımını engelleyici bazı hususlar da bulunuyor. Buna göre;

• İlk olarak, seçilen Rus bankalarının SWIFT mesajlaşma sisteminden kaldırılması sağlanacak. Bu, bu bankaların uluslararası finansal sistemden kopmasını ve küresel olarak faaliyet gösterme yeteneklerine zarar vermesini sağlayacaktır.
• İkinci olarak, Rusya Merkez Bankası'nın uluslararası rezervlerini yaptırımların etkisini zayıflatacak şekilde kullanmasını engelleyecek kısıtlayıcı önlemler alınacak.
• Üçüncüsü, Ukrayna'daki savaşı ve Rus hükümetinin zararlı faaliyetlerini kolaylaştıran kişi ve kuruluşlara karşı hareket edilecek. Özellikle, Rus hükümetine bağlı varlıklı Rusların Batı ülkelerinin vatandaşı olmasına ve finansal sistemlerine erişmesine izin veren altın pasaportlar olarak adlandırılan vatandaşlık satışını sınırlamak için önlemler alınacak.
• Dördüncüsü, yetki alanında bulunan yaptırım uygulanan şahıs ve şirketlerin varlıklarını belirleyip dondurarak mali yaptırımların etkin bir şekilde uygulanmasını sağlayacak bir transatlantik görev gücü önümüzdeki hafta başlatılacak.
• Son olarak, dezenformasyona ve diğer hibrit savaş biçimlerine karşı koordinasyon artırılacak.

Ekonomiye hiç şüphesiz zararı olacak ve Rus bankalarının sistem dışı kalmasıyla dış ticarette uluslararası para transferini zorlaştıracak bir önlem olacaktır. Yaptırımların şu aşamada caydırıcı olmaktan çok cezalandırıcı derecede kaldığını görüyoruz. Bütün Rus bankalarını içermediğinden (duruma göre genişletilebilir elbette), ticaret ve transferlerin yaptırıma uğramayan bankalara yönlendirilmesiyle bu aşılabilir. Sonuçta bu işlemler karşılıklı mutabakat ve muhabir banka kullanımıyla gerçekleştiriliyor. Yaptırımın seçilmiş finansal oyuncularla sınırlı kalması ise, Rusya’nın dış ticaretinin çok komplike olması ve Avrupa’nın da çok yoğun şekilde Rus enerji kaynaklarına ihtiyacı nedeniyledir. Dolayısıyla, bütün finansal kurumları keskin bir şekilde işin dışına itmek, zararı sadece Rusya’ya değil, Rusya ile ticaret yapan, fon ve para transferi yapan ülkelere de verecektir. Yani yaptırımı sadece Rusya’ya uygulamış olmuyorsunuz. Rusya’ya ihracat yapanlar ise şimdiden yeni pazarlar ve stratejik ortaklıklar aramaya başlasalar iyi olacak.

Rusya’nın ve Çin’in sistemleri, olası bir SWIFT hamlesinin bağlayıcılığını azaltmak için kullanılabilecek alternatifler. Ancak SWIFT’in tekel yapısını ve kıyaslanamayacak teknolojik yapısını düşünecek olursak, CIPS ve SPFS’in daha çok gelişmesi gerekiyor. Veri transferi kapasitesindeki fark nedeniyle SWIFT tabii ki daha yaygın ve kullanışlı. Ayrıca SWIFT 7/24 kullanılabiliyor.



 Enver Erkan
 Araştırma - Başekonomist
 Tera Yatırım Menkul Değerler A.Ş.
  www.terayatirim.com
                                 
                                  ***
                               Yasal Uyarı
 
  Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir.Yatırım danışmanlığı hizmeti ; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır.Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır.Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabılır.Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.



Diğer Haberler
JP MORGAN: RUSYA'DA ENFLASYONUN, RİSKLERİN AĞIR ŞEKİLDE YUKARI YÖNLÜ OLMASI NEDENİYLE, YIL SONUNDA %10'DA KALMASINI BEKLİYORUZ
JP MORGAN, RUS EKONOMİSİ NİN 2. ÇEYREKTE ÇEYREKLİK BAZDA %20 , TÜM YIL İSE %3.5 DARALMASI BEKLENİYOR
MEVSİM VE TAKVİM ETKİSİNDEN ARINDIRILMIŞ İTHALAT OCAK AYINDA AYLIK %+10.0 (ÖNCEKİ AY: +3.6 %)
TAKVİM ETKİSİNDEN ARINDIRILMIŞ İHRACAT OCAK AYINDA YILLIK %+16.8 (ÖNCEKİ AY: +25.3 %)
TAKVİM ETKİSİNDEN ARINDIRILMIŞ İTHALAT OCAK AYINDA YILLIK %+51.9 (ÖNCEKİ AY: +30.1 %)
İSVEÇ'TE PERAKENDE SATIŞLAR OCAK'TA AYLIK %+4.5, YILLIK %+5.1
2021 YILINDA KİŞİ BAŞINA GSYH CARİ FİYATLARLA 85 672 TL, ABD DOLARI CİNSİNDEN 9.539 OLARAK HESAPLANDI- TÜİK
HİZMET ÜRETİCİ FİYAT ENDEKSİ OCAK AYINDA YILLIK % 71,63 ARTTI(ÖNCEKİ AY: +54.89 %) -TÜİK
GSYH 2021 YILI DÖRDÜNCÜ ÇEYREĞİNDE %9,1 ARTTI- TÜİK
OCAK AYINDA İHRACAT 17.59 MİLYAR DOLAR (BEKLENTİ: 17.59 MİLYAR DOLAR, ÖNCEKİ AY: 22.28 MİLYAR DOLAR) - TÜİK
MEVSİM VE TAKVİM ETKİLERİNDEN ARINDIRILMIŞ GSYH ZİNCİRLENMİŞ HACİM ENDEKSİ, BİR ÖNCEKİ ÇEYREĞE GÖRE +1.5% (ÖNCEKİ: +2.7%)
HANEHALKI NİHAİ TÜKETİM HARCAMALARI 2021 YILINDA %15,1 ARTTI- TÜİK
OCAK AYINDA İTHALAT 27.85 MİLYAR DOLAR (BEKLENTİ: 28.03 MİLYAR DOLAR, ÖNCEKİ AY: 29.07 MİLYAR DOLAR) - TÜİK
İHRACATIN İTHALATI KARŞILAMA ORANI, OCAK AYINDA %63.2 (BEKLENTİ: 62.8 %, ÖNCEKİ AY: 76.6 %)
Facebookta Paylaş