Grafiklerle Haftaya Bakış (Burgan Yatırım)

Borsa İstanbul’da 3.Çeyrek Bilanço Dönemi Sona Erdi
Yurt içinde 14-18 Kasım haftasında veri takvim sakinken konut satışları ve bütçe dengesi takip edilecek.
Türkiye genelinde konut satışları Eylül ayında daralarak bir önceki yılın aynı ayına göre %22,9 azalarak 113 bin 402 olarak gerçekleşmişti. Konut satışları Ocak-Eylül döneminde ise bir önceki yılın aynı dönemine göre %11,4 artışla 1 milyon 57 bin 193 olarak gerçekleşmişti.

Borsa İstanbul’da 3.Çeyrek bilanço dönemi konsolide olanlar için 9 Kasım’da sona erdi. Bankalar için ise 21 Kasım’da sona erecek. 3.Çeyrek bilanço döneminde ulaştırma, enerji, gıda, perakende, petrol ve rafineri şirketleri ön plana çıktı.

Bankalar 3Ç’de net karlarını bir önceki çeyreğe göre %25 civarında yıllık bazda ise %450 civarında arttırdı. Banka dışı şirketlerin ciroları bir önceki çeyreğe göre %25, FAVÖK %35 ve net karları %33 civarında arttı. Yıllık bazda ise banka dışı şirketlerin ciroları %175 ile enflasyonun üzerinde artış gösterirken FAVÖK %155 net karlar ise %185 arttı.

BIST100 endeksi 3Ç finansallarının raporlanmaya başladığı tarih aralığında itibaren %15 civarında yükseliş kaydetti. Aynı tarih aralığında bankacılık %1 düşüş ile negatif getiri gösterinken Sınai endeksi %20 yükseldi. 3Ç bilanço döneminde ön plana çıkan ulaştırma endeksi aynı dönemde %18 yükselirken elektrik endeksi %24 yükseldi.

TÜİK Ekonomik takvimde 14-18 Kasım haftasında yurt dışında ise ABD GSYIH, İngiltere TÜFE, Euro Bölgesi TÜFE, ECB ve BoE başkanlarının konuşmaları, Çin sanayi üretimi, ABD konut verileri takip edilecek.

7-11 Kasım haftasında küresel piyasalarda ABD enflasyon verisinin Ekim ayında beklentilerin altında kalarak yavaşlamaya işaret etmesinin ardından pozitif seyir izlendi. ABD endekslerinde haftalık görünümde %5-7 bandında yükseliş kaydederken Avrupa endeksleri %5 yükseldi. BIST100 endeksinde ise haftalık görünümde %6 civarında yükseldi.
Türkiye 5 yıllık CDS risk primi gerileyerek 560 bps seviyesinde tamamlıyor. Haftalık görünümde gelişmekte olan ülkelerin 5 Yıllık CDS risk primlerinde gerileme izleniyor. Türkiye 2 yıllık gösterge tahvil faiz oranı %14,36 seviyesinde uzun vadeli tahvil getirileri ise haftayı %12,13 seviyesinde tamamlıyor. ABD 10 yıllık tahvil getirileri ise %3,80 seviyelerine doğru geriledi.

Haftalık Sektörel Görünüm
Borsa İstanbul’da haftalık sektörel görünümde yükselişin genele yayılması dikkat çekiyor. İletişim %16,4 inşaat %14,8 elektrik %10,2 ve ulaştırma %9 yükseliş kaydederek ilk sıralarda yer aldı. Spor endeksi %7 ve menkul kıymet y.o %2,2 düşüş kaydederek negatif yönde ayrıştı.

MSCI Türkiye Endeksi, MSCI Gelişmekte Olan Piyasalar ile tarihsel F/K rasyosuna göre %60’ iskontolu işlem görmektedir.

Haftalık Global Sektörel Görünüm
MSCI Gelişmekte Olan Piyasalar bankacılık endeksi %0,20 yükseliş gösterirken MSCI Dünya bankacılık endeksi %3,40 yükseldi. BIST Bankacılık endeksi ise haftalık performansta %5 yükseliş kaydederek pozitif yönde ayrıştı.
Bloomberg dünya havacılık endeksi haftalık görünümde %4,60 yükseliş kaydederken gelişmekte olan ülkeler havacılık endeksi %12,2 yükseldi. BIST Ulaştırma endeksi ise haftalık görünümde %9 primlendi.
MSCI Gelişmekte Olan Piyasalar endeksi %0,52 yükseliş kaydederken MSCI Dünya endeksi %5,15 yükseldi. MSCI Türkiye (USD) endeksi ise %6,60 yükseliş kaydederek pozitif yönde ayrıştı.

-Etilen/Nafta makasında tekrar gerileme izleniyor. Makas 4 Kasım haftasında 150 USD/Ton seviyesinden 111 USD/Ton seviyesine doğru geriledi.
-Çin Dalian Emtia Borsasında işlem gören Demir Cevherinde toparlanma devam ediyor. Demir cevheri bu hafta 648 CNY seviyesinden 697 CNY seviyesine yükseldi.
-USD karşısında haftalık performansta Japon Yeni %4,71, Euro %3,36 ve Sterlin %3,36 değer kazanırken Brezilya Reali %6,73 değer kaybetti. Türk Lirası ise Dolar karşısında haftayı yatay tamamlıyor.
-Aksa Akrilik için elyaf hammaddesi olarak izlenen petrol türevi olan Akrilonitil (ACN) fiyatlarında yatay seyir devam ediyor. ACN, 4 Kasım haftasında 1585 USD/Ton seviyesinde yatay seyretti.
 
 Burgan Yatırım Menkul Değerler A.Ş.
 https://www.burganyatirim.com.tr/
                           ***
                  Yasal Uyarı
 
 Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir.Yatırım danışmanlığı hizmeti ; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır.Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır.Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabılır.Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.



Diğer Haberler
İsviçre Merkez Bankası Başkanı : Mevcut para politikası, orta vadede fiyat istikrarlılığı aralığına enflasyonu geri getirebilecek etkin kısıylılıkta değil
İsviçre Merkez Bankası Başkanı: Mevcut para politikası enflasyonu orta vadede fiyat istikrarı aralığına geri getirecek kadar kısıtlayıcı değil
S&P Global Analisti: İngiltere'nin büyük dış açığı bir endişe kaynağı, ekonominin rekabet gücünde sorunlar var ama işgücü piyasası dayanıklı
S&P Global Analisti: Euro Bölgesi'nde enflasyonunun yılsonundan önce zirveyi görmesini bekliyoruz, ECB niceliksel sıkılaşma tartışmasını Aralık'ta başlatabilir
S&P GLOBAL ANALİSTİ: EURO BÖLGESİNDE GETİRİ ARTIŞI DÜZENLİ ANCAK HÜKÜMETLERE MALİ ALANLARININ SINIRLI OLDUĞUNUN İŞARETLERİNİ VERİYOR
S&P Global Analisti: İtalya'nın Orta Vadeli Mali Planı gerçekçi görünüyor, ama 2023 bütçesinin ayrıntılarına ihtiyaç var
İngiltere'de aylık GSYH tahmini Ekim'de %-0.3 (Önceki: %-0.3) - NIESR
İsviçre Merkez Bankası Başkanı: Uzun vadeli enflasyon beklentileri tamamıyla istikrarlı
İsviçre Merkez Bankası Başkanı: Enflasyonu geri getirmek için harekete geçmeliyiz
İsviçre Merkez bankası Başkanı: Para politikasının rolü enflasyonun ikinci ve üçüncü tur etkilerinden kaçınmaktır
İsviçre Merkez Bankası Başkanı: Fiyat istikrar aralığının çok üzerindeyiz
Facebookta Paylaş